Όταν η Τζένη Καρέζη εργάστηκε ως λουστράκος

 Καρέζη λούστρος
Καρέζη λούστρος
Advertisement

Κελαηδούσαν τα πουλιά στα δέντρα τη μελαγχολική φθινοπωρινή τους σερενάτα κελαηδούσε κι ο μικρός λουστράκος στους δρομάκους του κήπου… – Ο λούστροοος !!!”.

Advertisement
Καρέζη, λουστράκος

Η σκηνή αυτή εκτυλίχτηκε στο Πεδίο του Άρεως το Νοέμβριο του 1959, μόνο που ο λούστρος δεν ήταν κάποιος επαγγελματίας της εποχής, πριν εξαφανιστεί το επάγγελμα, ούτε καν ο Βασιλάκης Καΐλας. Ήταν η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη, που μεταμφιέστηκε σε λούστρο για τις ανάγκες ενός πρωτότυπου ρεπορτάζ εφημερίδας της εποχής. 

Καρέζη, λουστράκος

Ο Στάμος Φιλιππούλης, ο πατέρας της γνωστής δημοσιογράφου Ελισάβετ Φιλιππούλη, είχε ζητήσει από την Τζένη Καρέζη να επιλέξει ένα επάγγελμα που θα ήθελε να κάνει, αν δεν ήταν ηθοποιός κι εκείνη – με τη σιγουριά της πετυχημένης πρωταγωνίστριας – του απάντησε ότι θα ήθελε να γίνει λουστράκος – έστω για λίγες ώρες. “Ανέκαθεν αυτά “τα σπουργίτια” της Αθήνας με συγκινούσαν και μια απέραντη συμπάθεια που νιώθω για τους “πιτσιρίκους με το κασελάκι” είναι η αφορμή που με σπρώχνει στην απόφαση μου”, ήταν η αιτιολογία της ηθοποιού.

Καρέζη, λουστράκος

Το αφιέρωμα στην Τζένη-λουστράκο δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 1959 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ και ήταν το πρώτο μιας σειράς αφιερωμάτων, όπου γνωστοί ηθοποιοί άλλαζαν επάγγελμα για λίγες ώρες – αντίστοιχα ρεπορτάζ έχουν γυριστεί τα τελευταία χρόνια και από διάφορες gossip τηλεοπτικές εκπομπές. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα, η Τζένη πέρασε απαρατήρητη από τους περαστικούς, λόγω αμφίεσης (μαύρο παντελόνι, σκούρα μπλούζα, τραγιάσκα και ορισμένες μουντζούρες στο πρόσωπο), καθώς η μεταμόρφωση της σε λούστρο πέτυχε απόλυτα. Μόνο ένας κύριος πρόσεξε την ψιλή φωνούλα και ρώτησε απορημένος: “Αγοράκι είσαι, κοπέλα μου;”. 

Επιφυλακτικοί ήταν οι… συνάδελφοι λούστροι, που επίσης δεν είχαν αναγνωρίσει την πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, έτσι όπως είχε μεταμορφωθεί. Μετά πολλών κόπων, η Τζένη τους έπεισε ότι τα όποια χρήματα έβγαζε θα τους τα προσέφερε. Τέλος καλό, όλα καλά και η ηθοποιός άρχισε πλέον να φωνάζει: “Ο λούστροοος”, ενώ μια κυρία με το παιδάκι ήταν οι πρώτοι πελάτες.
πηγή

Προηγούμενο άρθροΌταν ο κινηματογράφος προσπάθησε να αποκτήσει άρωμα Χόλιγουντ
Επόμενο άρθροΗ κινηματογραφική Αστέρω