8.7 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Υπάρχει και φιλότιμο: Το σκηνοθετικό λάθος στην ταινία

Aθάνατος ελληνικός κινηματογράφος. Λατρεμένος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Κάποιοι...

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, ήταν το φυτώριο...

Υπολοχαγός Νατάσσα: Η εκκλησία που γυρίστηκε η σκηνή με τα πολυβόλα

Η ταινία, "Υπολοχαγός Νατάσσα" προβάλλεται κάθε χρόνο...
Κατηγορία:

Ο φαντασμένος 1973-1974

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1973
Κυκλοφορία: 24 Οκτωβρίου 1973
Διάρκεια: 93' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Ανδρέας Βλασσόπουλος
Συγγραφέας: Ανδρέας Βλασσόπουλος
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Μουσική συνθεση: Μίμης Πλέσσας
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Στράτος Διονυσίου
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Λάμπρος Κωνσταντάρας (Μάκης Καρασίνης), Μπέτυ Αρβανίτη (Ισμήνη), Κώστας Ρηγόπουλος (δικηγόρος Ξεφτέρης), Νόρα Κατσέλη (Νάσα), Ρίτα Μπενσουσάν (Πένυ), Κώστας Παληός (ναύαρχος Μελεμετζίδης), Θόδωρος Ντόβας, Μίτση Κωνσταντάρα (κα Τσουλόγλου), Νίκος Κικίλιας, Γιώργος Οικονόμου (Θανάσης), Γιώργος Κωνσταντής (Κόκος Τσουλόγλου), Κώστας Τσιάνος, Γιάννης Συνοδινός, Δημήτρης Ζακυνθινός (Βούλης Κακαρίδας), Λάζος Τερζάς (Μανώλης), Γιώργος Χριστοδούλου (Ντίνος, φίλος Νάσας)

Η ταινία, “Ο φαντασμένος” προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 95.665 εισιτήρια. Ήρθε στην 10η θέση σε 44 ταινίες.

-Πρόκειται για την τελευταία ταινία της Φίνος Φιλμ με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Μια συνεργασία που ξεκίνησε το 1940 με την ταινία “Το Τραγούδι του Χωρισμού“.

-Η ταινία κινείται στο γνωστό μοτίβο των ταινιών που δημιουργήθηκαν από τη Φίνος Φιλμ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και κυριαρχούνται από την ηγετική μορφή του μεγάλου Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Ο φαντασμένος
Σκηνή από την ταινία, “Ο φαντασμένος”.

-Το θέμα είναι ένα από αυτά που “παίζουν” εκείνη την εποχή όπου με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση όλοι βάλθηκαν να αναζητούν πετρέλαιο σε σημείο να γίνεται αυτό εθνική πολιτική (βλέπε για παράδειγμα το “Θέμα συνειδήσεως“).

Βέβαια εδώ το παρακολουθούμε από μια ανάλαφρη ματιά που προσηλώνεται πρώτιστα στον αιθεροβάμωνα Μάκη Καρασίνη και κατ’ επέκταση στον κλασικό Έλληνα που περιμένει να να πιάσει την καλή. Και φυσικά οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι “μεσάζοντες” και “σύμβουλοι”. Φυσικά υπάρχουν και οι καλοί του παραμυθιού που θα βοηθήσουν τον παραστρατημένο να επανέλθει.

-Στην ταινία κάνει μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στον κινηματογράφο, ο σπουδαίος ερμηνευτής Στράτος Διονυσίου.

-Το τραγούδι, “Πού το πας και πού το φέρνεις” συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Τα 12 του Στράτου” που έγραψαν οι Πλέσσας-Βίρβος για τον Στράτο Διονυσίου και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1974.

Περίληψη της ταινίας, “Ο φαντασμένος”

Ένας φαντασμένος επιχειρηματίας ευκατάστατος και επιτυχημένος μεν, αλλά που του αρέσει να φαίνεται πιο πάνω από ότι πραγματικά είναι, με μια κόρη σε ηλικία γάμου και με μια γραμματέα με την οποία έχουν και ερωτική σχέση – παρόλο που τα έχει και με μια χαζοχαρούμενη κοπελίτσα – , και η οποία προσπαθεί να τον προσγειώνει στην πραγματικότητα, από ένα λάθος νομίζει πως στο κτήμα του στα Μεσόγεια της Αττικής υπάρχει πετρέλαιο.

fantasmenos

Με την επιπολαιότητα που τον διακρίνει μπλέκει με έναν απατεώνα που του τρώει λεφτά, ιδρύει εταιρεία πετρελαιοειδών και προσλαμβάνει υπαλλήλους και μάλιστα ανθρώπους που τους δελεάζουν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους και να έρθουν σε αυτόν.

Συγχρόνως προξενεύει την κόρη του με ένα ανόητο πλουσιόπαιδο – χωρίς να ξέρει ότι η κόρη του έχει δεσμό με ένα σοβαρό παιδί – γιατί βρίσκει πως ο γάμος αυτός της ταιριάζει πιο πολύ, παρόλο που η μητέρα του είναι μια λαϊκή γλωσσοκοπάνα. Σύντομα όμως θα φανεί η αλήθεια, ότι δηλαδή το χωράφι δεν έχει πετρέλαιο, αυτός θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα, θα επιτρέψει το γάμο της κόρης του με αυτόν που αγαπάει και θα επιστρέψει στην αγκαλιά της αγαπημένης του γραμματέως.

Στην ίδια κατηγορια

Οι παράνομοι 1958-1959

Η ταινία, "Οι παράνομοι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 13.364 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ο δρόμος με τις ακακίες

Περίληψη: Μια έντιμη και αισθαντική κοπέλα που ζει με τη γιαγιά της, η Λένα...

Χωρίς ταυτότητα 1962-1963

Η ταινία, "Χωρίς ταυτότητα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 85.840 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Πες τα βρωμόστομε 1982-1983

Η ταινία, "Πες τα βρωμόστομε 1982-1983" προβλήθηκε τη σαιζόν 1982-1983 και έκοψε 172.546 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία