16.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜαρία Καλουτά 1916-2006

Σχετικές αναρτήσεις

Μαρία Καλουτά 1916-2006

Η Μαρία Καλουτά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και θιασάρχης.
Κόρη του ηθοποιού Στέφανου Καλουτά και της τραγουδίστριας Κατίνας Γερακουλαίου. Πρωτοεμφανίστηκε με την αδερφή της Άννα Καλουτά το 1925. Μαζί συνεργάστηκαν για σαράντα ολόκληρα χρόνια και έγινα πασίγνωστες ως “Καλουτάκια”.

Από το ’41 άρχισαν να ηγούνται σε θιάσους επιθεώρησης, οπερέτας και μουσικού θεάτρου. Συνθιασάρχισσες μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη το 1952, εμφανίζονται με μουσικά νούμερα στο Παρίσι.

kaloutakia

Ακολουθεί περιοδεία τους στη Νότια Αφρική, στη Ν. Υόρκη, στο Σικάγο και στο Ντιτρόιτ (1954-1955). Το 1956 ξαναεμφανίζονται στη Ν. Αφρική και στο Λονδίνο. Το 1959 εμφανίζονται στο Δημοτικό Θέατρο Κωνσταντινούπολης.

Στο μεταξύ, έχουν αποκτήσει το δικό τους θέατρο επί της οδού Πατησίων, το οποίο όμως έχει μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ. Η Μαρία Καλουτά εμφανίστηκε μαζί με την αδελφή της στις ταινίες «Δόκτωρ Επαμεινώνδας» (1937), «Οταν ο σύζυγος ταξιδεύει» (1938) και «Ο καπετάνιος Σκορπιός» (1939) κ.ά.

Το 1967 παντρεύτηκε το νομικό σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και εγκατέλειψε για πάντα το θεατρικό σανίδι. Τα τελευταία χρόνια ήταν κατάκοιτη. Απεβίωσε στις 29 Οκτωβρίου του 2006 από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με δαπάνη του ΥΠΠΟ.

Μαρία Καλουτά: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1938Δόκτωρ Επαμεινώνδας 
1939Όταν ο σύζυγος ταξιδεύη 
1943Καπετάν Σκορπιός 
1956Τσιγγάνικο αίμα 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1925Η στοργή 
1949Δώδεκα παρά πέντε 
1949Ελληνικά όνειρα 
1949Ελληνοτουρκικό γλέντι 
1949Η Λούση και τα κορίτσια της 
1949Καζανόβα με το ζόρι 
1949Μ’ αγαπά-δεν μ’ αγαπά 
1949Μ’ αγαπά-δεν μ’ αγαπά 
1949Ο βαφτιστικός 
1949Οι απάχηδες των Αθηνών 
1949Οι φοιτηταί 
1951Φεστιβάλ στην Αθήνα 
1961Της φυλακής τα σίδερα 
1962Όμορφη πόλη 
1963Ο 13ος θεός

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Λευκή Βεντουράτου 1934-2009

Η Λευκή Βεντουράτου - Φιλιπποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Ήταν μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου από το...

Δήμητρα Σερεμέτη 1933-2014

Η Δήμητρα Σερεμέτη γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λαρίσης όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της. Το 1946, στη διάρκεια του Εμφυλίου, ήλθε στην Αθήνα. Σπούδασε στη...

Χριστίνα Βρεττού

Το όνομα της Χριστίνας Βρεττού δίνεται με πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Κομπάρσα. Ίσως ονομάζεται Δενάνδρου Αννίτα. Τη βρήκαμε σε 55 ταινίες. Χριστίνα Βρεττού: Φιλμογραφία 1960-19691970-19791980-1989 ΈτοςΤίτλος ταινίας1965Περάστε την...

Τελευταίες αναρτήσεις