Γνώριζες ότι η Άννα Καλουτά …

Άννα Καλουτά
Advertisement

Η Άννα Καλουτά ήταν ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης, έγινε θρύλος για την ελληνική υποκριτική τέχνη, αφού η ίδια τάχθηκε σε αυτήν, ψυχή τε και σώματι, από τα τέσσερα της χρόνια.

Advertisement

Η Ειρήνη-Άννα Καλουτά όπως ήταν το πλήρες όνομά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918 και ήταν κόρη του ηθοποιού, Στέφανου Καλουτά και της τραγουδίστριας, Κατίνας Γερακουλαίου. Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή Θηλέων, στην οποία σπούδασε και πιάνο. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με το θέατρο, τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή της Άννας Καλουτά και μας τις αποκαλύπτει…

Άννα Καλουτά: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Η πρώτη ταινία που πρωταγωνίστησε η Άννα Καλουτά γυρίστηκε στο Κάιρο το 1938 και ήταν Ελληνοαιγυπτιακής παραγωγής. Συμπρωταγωνιστούσε μαζί με την πολυαγαπημένη της αδελφή Μαρία και την γύρισαν μέσα σε 9 μέρες. Δυστυχώς όμως σήμερα δεν σώζεται κάποια κόπια αν και την δεκαετία του 1940 επαναπροβλήθηκε σε κάποιους κινηματογράφους.

kalouta konstantaras

2ον. Το 1949 στα γυρίσματα της ταινίας, “Οι Απάχηδες των Αθηνών” η Άννα Καλουτά γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε τον συμπρωταγωνιστή της με τον οποίο έζησε ένα θυελλώδη έρωτα. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

3ον. Με την Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε μία μόνο ταινία. Στο αισθηματικό δράμα, “Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν” που γυρίστηκε το 1951. Η αγαπημένη ηθοποιός κλήθηκε να αντικαταστήσει την Ειρήνη Παπά που αποχώρησε λίγες μέρες μετά την έναρξη των γυρισμάτων.

4ον. Η ταινία για την οποία πήρε τα περισσότερα χρήματα ήταν η κωμωδία του Ορέστη Λάσκου, “Ο εμίρης και ο κακομοίρης” που είναι και η πιο πετυχημένη από τις 16 συνολικά που γύρισε από το 1938 έως το 1988.

5ον. Η πιο αποτυχημένη ταινία που πρωταγωνίστησε είναι στο κοινωνικό δράμα του σκηνοθέτη Νίκου Αβραμέα, με τίτλο “Πρέπει να ζήσεις τίμια” που έκοψε μόνο 3.188 εισιτήρια. Να σημειώσω εδώ ότι αυτή ήταν η πρώτη ταινία του όπου ο Αβραμέας υπέγραψε ως σκηνοθέτης.

6ον. Όταν ο Αλέκος Σακελλάριος της ζήτησε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, “Καλώς ήρθε το δολλάριο“, εκείνη δέχτηκε με τον όρο όλες οι σκηνές της να γυριστούν μέσα σε ένα μικρό χρονικό περιθώριο λόγω των πολλών θεατρικών υποχρεώσεων που είχε εκείνη την περίοδο.

7ον. Το 1987 πρωταγωνίστησε σε τέσσερις βιντεοταινίες ενώ γύρισε άλλη μια τελευταία, το 1988 σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη. Τίτλος της “Ο υπηρέτης μου κι εγώ”.

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Καλιακούδας: Ο κασκαντέρ των ταινιών της δεκαετίας των 80ς
Επόμενο άρθροΓνώριζες ότι η Ταϋγέτη …
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.