36.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
Κατηγορία:

Οι απάχηδες των Αθηνών 1949-1950

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1950
Κυκλοφορία: 23 Ιανουαρίου 1950
Διάρκεια: 81' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Ηλίας Παρασκευάς
Σενάριο: Γιάννης Πρινέας
Συγγραφέας: Γιάννης Πρινέας
Φωτογραφία: Τζανής Αλιφέρης
Μουσική συνθεση: Αθανάσιος Κόκκινος
Εταιρία παραγωγης: Ολύμπια Φιλμ
Παραγωγός: Παναγιώτης Δαδήρας
Τραγούδι: Κατερίνα Σαββαϊδου, Φραγκίσκος Μανέλλης, Μίμης Φωτόπουλος, Άννα Καλουτά, Λάμπρος Κωνσταντάρας
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Άννα Καλουτά (Βέρα Παραλή), Λάμπρος Κωνσταντάρας (Κώστας), Φραγκίσκος Μανέλλης (Καρούμπας), Μίμης Φωτόπουλος (Καρκαλέτσος), Λυδία Στεφανίδου (Τιτίκα), Ντίνος Ηλιόπουλος (Κλέων), Γιάννης Πρινέας (Ξενοφών Παραλής), Μαρία Μαντινείου (Αρετούσα Παραλή), Αιμίλιος Βεάκης (Ανδρέας Βερέμης), Μαίρη Λαϊδου (τσιγγάνα), Ε. Παπασιόπουλος, Μαρία Νικολαϊδου, Νάσος Κεδράκας, Μαρία Πρινέα, Παναγιώτης Καραβουσάνος, Κώστας Πομώνης, Σταύρος Κλεώπας, Ρένα Γαλάνη

Η ταινία, “Οι απάχηδες των Αθηνών” προβλήθηκε την σαιζόν 1949-1950 και έκοψε 80.140 εισιτήρια. Ήρθε στην τρίτη θέση ανάμεσα σε 13 ταινίες.

-Κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης οπερέτας των Γιάννη Πρινέα και Νίκου Χατζηαποστόλου. Η ταινία αποτελεί δεύτερη παρουσίαση της οπερέτας, αφού μία πρώτη με τον αυτό τίτλο, είχε πραγματοποιηθεί το 1930 από την “Νταγκ Φιλμ”.

-“Οι απάχηδες των Αθηνών” του Δημήτρη Γαζιάδη, σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου, είναι η πρώτη “άδουσα και ηχητική” ελληνική ταινία (1930), που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη. Η κόπια σε θετικό βρέθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, στην Γαλλική Ταινιοθήκη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία η οποία συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών.

Οι απάχηδες των Αθηνών 1949-1950
Άννα Καλουτά και Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία, “Οι απάχηδες των Αθηνών”.

-Η αποκατάσταση της εικόνας της ταινίας, “Οι απάχηδες των Αθηνών” πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Σελίν Ρουιβό της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata στην Μπολόνια από αυτή τη μοναδική κόπια, σε βάση νιτρικής κυτταρίνης με γαλλικούς μεσότιτλους. Την ανασύσταση της μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής. Επιμέλεια και προσαρμογή της μουσικής επένδυσης: Γιάννης Τσελίκας. Μουσικολογική έρευνα: Γιάννης Σαμπροβαλάκης.

-Ήταν η πρώτη απόπειρα παραγωγής κινηματογραφικού μιούζικαλ για τα ελληνικά δεδομένα.

-Την εποχή των γυρισμάτων της ταινίας, βρισκόταν σε εξέλιξη ο θυελλώδης έρωτας Λάμπρου Κωνσταντάρα και Άννας Καλουτά, που στάθηκε αφορμή για να χωρίσει ο Κωνσταντάρας από την πρώτη του γυναίκα, Γιούλη.

-Οι Μίμης Φωτόπουλος και Φραγκίσκος Μανέλλης ερμηνεύουν το χαρακτηριστικό τραγούδι “Ρετσίνα”, ενώ το ζευγάρι Κωνσταντάρας-Καλουτά τραγουδούν, “Τι μάτια”.

-Η ιστορική αυτή ταινία, πολύτιμο ντοκουμέντο για την Αθήνα της εποχής του ΄30, «ζωντανεύει» και πάλι υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, μέσα από τη συνέργεια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

-Η αποκατάσταση της ταινίας, “Οι απάχηδες των Αθηνών” πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΙΣΝ).

-Η αποκατεστημένη κόπια σε 4Κ παρουσιάστηκε με ζωντανή μουσική, στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στις 20.00 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια προσπάθεια να ανασυσταθεί η αρχική -οριστικά χαμένη- ηχητική μπάντα του έργου, ενώ η ηχογραφημένη εκδοχή της συγκεκριμένης ζωντανής εκτέλεσης θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό αρχείο για τις επόμενες προβολές.

-Η προβολή της ταινίας, “Οι απάχηδες των Αθηνών“έγινε με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και Μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

-Η αποκαταστημένη κόπια, μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Εθνική Λυρική Σκηνή, θα ταξιδέψει σε σημαντικά φεστιβάλ πρώιμου κινηματογράφου ανά τον κόσμο.

Περίληψη της ταινίας, “Οι απάχηδες των Αθηνών”

Ο Κώστας είναι γνωστός στην πιάτσα ως “Πρίγκιπας”. Οι δουλειές του είναι ύποπτες, όμως τις εκτελεί πάντα με φινέτσα. Έτσι τώρα που έμαθε την άφιξη του Ελληνοαμερικανού Παραλή και της κόρης του Βέρας, για την οποία ο Παραλής ψάχνει αριστοκράτη γαμπρό, αποφασίζει να παρουσιαστεί μπροστά του ως πραγματικός πρίγκηπας.

Στην ίδια κατηγορια

Έξοδος κινδύνου 1980-1981

Η ταινία, "Έξοδος κινδύνου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1980-1981 και έκοψε 113.729 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ο Δήμος από τα Τρίκαλα 1961-1962

Η ταινία, “Ο Δήμος από τα Τρίκαλα” προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 56.391...

Η λεωφόρος του μίσους 1968-1969

Η ταινία, "Η λεωφόρος του μίσους" προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 550.847 εισιτήρια....

Ωραία Αιγιώτισσα 1968-1969

Η ταινία, "Ωραία Αιγιώτισσα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 28.456 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία