Το χώμα βάφτηκε κόκκινο

Παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα: 11 Ιανουαρίου 1966
Παραγωγός:
Φωτογραφία: Νίκος Δημόπουλος
Συγγραφέας: Νίκος Φώσκολος
Σεναρίο: Νίκος Φώσκολος

Περιπέτεια
1966

Ηθοποιοί: Νίκος Κούρκουλος, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιάννης Βόγλης, Μάνος Κατράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Ζέτα Αποστόλου, Νότης Περγιάλης, Ελένη Κριτή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Κώστας Μπαλαδήμας, Νίκος Πασχαλίδης, Δημήτρης Μπισλάνης, Κώστας Γεννατάς, Σπύρος Μαλούσης, Χριστόφορος Ζήκας, Βάσος Ανδρονίδης, Γιώργος Ξύδης, Νίκος Κούρος, Κ. Μητράκος, Κώστας Μαντηλάρης

Περίληψη: Στη Θεσσαλία του 1907, ένας άνδρας ξεσηκώνει τους φτωχούς εργάτες προκειμένου να κάνουν δική τους τη γη στην οποία δουλεύουν για χάρη των τσιφλικάδων. Ο Οδυσσέας, γιός ενός τέτοιου τσιφλικά, αρνείται να συγκρουστεί με τους αγρότες. Αντίθετα συγκρούεται με τον αδελφό του, ο οποίος έχει απαγάγει την αγαπημένη του. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τον αδελφό του και μετά τον θάνατο του πατέρα του, μοιράζεται την περιουσία του με τους φτωχούς αγρότες.
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 588.101 εισιτήρια. Ήρθε στην 2η θέση σε 101 ταινίες.
-Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1966, συμμετείχε ανεπίσημα στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ στο Φεστιβάλ Κάρλοβυ Βάρυ κέρδισε το βραβείο καλύτερης μουσικής.
-Πρώτη ταινία της κοινοπραξίας Φίνος Φιλμ-Δαμασκηνός & Μιχαηλϊδης.

Αντώνης Μοσχοβάκης, Εφημερίδα Η Αυγή, Ιανουάριος 1966

-«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» πατάει με το ένα πόδι στο βάτο του «εμπορικού» κινηματογράφου και με το άλλο στην καθαρή πέτρα του ρεαλισμού, της αλήθειας, της υπεύθυνης έκφρασης των παθών και των αγώνων του λαού μας. Είναι μια προσπάθεια να συνταιριαστεί ο μελοδραματισμός και η ρηχότητα της δυναμικής περιπέτειας τύπου «ουέστερν» (στην οποία εξελίχθηκε η ταινία «φουστανέλας») με τη ρεαλιστική κοινωνική ταινία.

Ελληνικός Κινηματογράφος Το χώμα βάφτηκε κόκκινο
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΤο ποντικάκ
Επόμενο άρθροΧτυποκάρδια στο θρανίο

Similar Articles

Comments