Take a fresh look at your lifestyle.

Βόγλης Γιάννης

1,731

Ο Γιάννης Βόγλης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, από τους σπουδαιότερους της γενιάς του.

Ο Ιωάννης Γκόγκλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1961 στην παράσταση του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» το 1961, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

Συνεργάστηκε με σπουδαίους έλληνες ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης, ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος του θιάσου «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ).

Τη δεκαετία του ‘80 ίδρυσε τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Ανατολή», όπου παρουσίασε σημαντικές παραγωγές, όπως τον «Καπετάν Μιχάλη» και τον «Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, το πολυθέαμα «Ελλάδα – Ρίτσος, Μακρυά Πορεία» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Η θεατρική του διαδρομή τερματίστηκε το 2011, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του ως επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ερόικα», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το βουκολικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) και την αισθηματική ταινία του ίδιου σκηνοθέτη «Κορίτσια στον ήλιο» (1969), στο ρόλο ενός βοσκού, που ερωτεύεται μια αγγλίδα τουρίστρια. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του «Στάσου, μύγδαλα!», που τον ακολουθούσε έκτοτε.

Πλούσια ήταν και η παρουσία στην τηλεόραση. Ξεκίνησε το 1978 με το σήριαλ του Γιώργου Σκαλενάκη «Έρωτας και Επανάσταση», που αναφερόταν στα χρόνια του ‘21 και τους έρωτες της Σοφίας Ρέντη (Ηλέκτρα Παπαναστασίου) με τους ήρωες της επανάστασης, Γιάννη Νοταρά (Νίκος Γαλανός) και Δημήτρη Καλλέργη (Γιάννης Βόγλης) και ολοκληρώθηκε το 2010 με το κυπριακής παραγωγής σήριαλ «Σε φόντο κόκκινο».

Ο Γιάννης Βόγλης έφυγε από την ζωή στις 20 Απριλίου 2016, σε ηλικία 78 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλοςΡόλος
1960Ερόικα
1962Οι υπερήφανοιΛιάκος Μπουρνόβας
1962Η παγίδα
1963Πετώντας με τον άνεμοΚώστας
1963Σταυραετοί
1964Ο κράχτηςΚώστας
1965Επιτάφιος για εχρούς και φίλουςΙβάνοφ
1965Βρώμικη πόλιςΜικές Λιάσκης
1965ΚαταιγίδαΑλέξης Μικελής
1965Κατηγορώ τους ανθρώπουςΣταύρος Ρούσος
1965Το φυλαχτό της μάναςΣτέλιος Παπαγεωργίου
1965Το χώμα βάφτηκε κόκκινοΡήγας Χορμόβας
1966Ξεχασμένοι ήρωεςΛεωνίδας
1966Πετώντας με τον άνεμο
1966Επιχείρησις Δούρειος Ίππος
1967Έρωτες στη Λέσβο
1967Ο 13οςΛουκάς
1968Κορίτσια στον ήλιοβοσκός
1968Οι άνδρες δε λυγίζουν ποτέΣτέφανος Στεργίου
1968Ραντεβού με μια άγνωστηΑλέξης
1969Ένας μάγκας στα σαλόνιαΠετρής
1969Ο μπλοφατζήςΤζον Χάλαρης
1970Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερταγματάρχης Λόρενς
1970Οι γεναίοι του ΒορράΝίκος Δεβερτζής
1971Οι εγωισταίΒασίλης Καρράς
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανάΚάνει μια εμφάνιση
1971ΦρενίτιςΓκίμπσον
1972Αέρα Αέρα ΑέραΠέτρος
1973Ο βάλτοςΒαγγέλης
1973Όργια σε τιμή ευκαιρίαςΣτέφανος Ζαμάνο
1978Κραυγή γυναικών (A dream of passion)
1980Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 – 1927ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος
1982Πανικός στα σχολείαΓιάννης Μακρής
1984Αντίστροφη μέτρησηΔημήτρης Μαρκουζής
1986Γλυκειά πατρίδαΜαξ
2000Το τάμαΑνδρέας Χατζηανδρέας
2001Η άλλη πλευρά του ανέμου (Beautiful people)Βικτωρ
2007Πολύ μιλάς …. πολύ κλαιςαφηγητής
2010Το σινεμά γυμνότον εαυτό του
2010Στο ξέσπασμα του φεγγαριούΜανώλης

Βιντεοταινίες

1987Ο εφιάλτης
1988Τρυφερές σχέσεις – Ο υπηρέτης μου και εγώ –
Η γοητεία του χρήματος
1989Επιστροφή από το χθες

Ελεύθερο θέατρο

1967Πέερ Γκυντ
1968Μις Μπα
1971Η όγδοη γυναίκα του Κυανοπώγωνα
1989Ο θείος Βάνιας
1992Ο Φερνάντο Κραπ μου έγραψε ένα γράμμα
1998Η νύχτα της κουκουβάγιας
2001Μια πιθανή συνάντηση
2002Η επιστροφή
2004Και Καλά Χριστούγεννα
2005Κοριολάνος
2009Ένα Παιδί Μετράει τα Άστρα

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More