6.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιάννης Βόγλης 1937-2016

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Βόγλης 1937-2016

Ο Γιάννης Βόγλης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, από τους σπουδαιότερους της γενιάς του.

Ο Ιωάννης Γκόγκλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1961 στην παράσταση του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» το 1961, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

Γιάννης Βόγλης

Συνεργάστηκε με σπουδαίους έλληνες ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης, ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος του θιάσου «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ).

Τη δεκαετία του ‘80 ίδρυσε τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Ανατολή», όπου παρουσίασε σημαντικές παραγωγές, όπως τον «Καπετάν Μιχάλη» και τον «Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, το πολυθέαμα «Ελλάδα – Ρίτσος, Μακρυά Πορεία» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Η θεατρική του διαδρομή τερματίστηκε το 2011, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του ως επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Στη μεγάλη οθόνη ο Γιάννης Βόγλης εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ερόικα», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το βουκολικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) και την αισθηματική ταινία του ίδιου σκηνοθέτη «Κορίτσια στον ήλιο» (1969), στο ρόλο ενός βοσκού, που ερωτεύεται μια αγγλίδα τουρίστρια. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του «Στάσου, μύγδαλα!», που τον ακολουθούσε έκτοτε.

Πλούσια ήταν και η παρουσία στην τηλεόραση. Ο Γιάννης Βόγλης ξεκίνησε το 1978 με το σήριαλ του Γιώργου Σκαλενάκη «Έρωτας και Επανάσταση», που αναφερόταν στα χρόνια του ‘21 και τους έρωτες της Σοφίας Ρέντη (Ηλέκτρα Παπαναστασίου) με τους ήρωες της επανάστασης, Γιάννη Νοταρά (Νίκος Γαλανός) και Δημήτρη Καλλέργη (Γιάννης Βόγλης) και ολοκληρώθηκε το 2010 με το κυπριακής παραγωγής σήριαλ «Σε φόντο κόκκινο».

Ο Γιάννης Βόγλης έφυγε από την ζωή στις 20 Απριλίου 2016, σε ηλικία 78 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας.

Γιάννης Βόγλης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Ερόικα 
1962Οι υπερήφανοι 
1962Παγίδα 
1963Σταυραετοί 
1964Κράχτης 
1965An act of reprisal 
1965Βρώμικη πόλις 
1965Καταιγίδα 
1965Το φυλαχτό της μάνας 
1966Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους 
1966Επιχείρησις “Δούρειος Ίππος” 
1966Κατηγορώ τους ανθρώπους 
1966Ξεχασμένοι ήρωες 
1966Το χώμα βάφτηκε κόκκινο 
1967Cry in the wind 
1967Έρωτες στη Λέσβο 
1967Ο 13ος
1968Κορίτσια στον ήλιο 
1968Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ 
1968Ραντεβού με μια άγνωστη 
1969Ένας Μάγκας στα Σαλόνια 
1969Ο μπλοφατζής 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Έρωτας δίχως σύνορα 
1970Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ 
1970Οι γενναίοι του Βορρά 
1971Οι εγωισταί 
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά 
1971Φρενίτις 
1972Αέρα, αέρα, αέρα 
1973Όργια σε τιμή ευκαιρίας 
1973Ο βάλτος 
1978Κραυγή γυναικών 
1980Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927
1982Πανικός στα σχολεία 
1984Αντίστροφη μέτρηση 
1986Γλυκιά πατρίδα 
2001Beautiful People 
2001Το τάμα 
2007Πολύ μιλάς πολύ κλαις 
2010Στο ξέσπασμα του φεγγαριού 
2010Το σινεμά γυμνό 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΑγνή Βλάχου 1930-2015
Επόμενο άρθροΒόκοβιτς Στέλιος

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Μπακάλης

Ο Κώστας Μπακάλης γεννήθηκε το 1942 στα Ιωάννινα και ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.Έγινε ευρύτερα γνωστός από την συμμετοχή του σε...

Γιάννης Γκιωνάκης 1922-2002

Ο μεγάλος έλληνας κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1922. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του...

Φέρμας Νίκος

Ο Νίκος Φέρμας ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους πιο σημαντικούς δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, με περίπου 150 ταινίες στο ενεργητικό...

Τελευταίες αναρτήσεις