12 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜαλαίνα Ανουσάκη 1916-2000

Σχετικές αναρτήσεις

Μαλαίνα Ανουσάκη 1916-2000

Η Μαλαίνα Ανουσάκη ήταν ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1916 και πέθανε στις 02 Απριλίου του 2000. Έπαιξε και στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Η Ποριώτισσα, ηθοποιός Μαλαίνα Ανουσάκη – Χριστοπούλου, μητέρα της επίσης ηθοποιού- βουλευτού, Ελένης Ανουσάκη, είχε γεννηθεί στον Πόρο. Σύζυγός της ήταν ο ηθοποιός Βαγγέλης Ανουσάκης.

Η Μαλαίνα Ανουσάκη πρωτοεμφανίστηκε το 1936 με το θίασο Κατερίνας, στο έργο Θεοδ. Συναδινού «Ο γυρισμός της ωραίας Ελένης». Συνεργάστηκε με τους θιάσους Κοτοπούλη, Νέα Σκηνή, Αργυρόπουλου, Μουσούρη, Μιράντας Μυράτ, Γ. Παππά, το θέατρο Τέχνης και άλλους.

Κατά τη μεταξική δικτατορία φυλακίστηκε στις Φυλακές Αβέρωφ, ενώ συχνά αντιμετώπιζε την ανεργία λόγω των πολιτικών της φρονημάτων. Παρ όλα αυτά έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου, από τραγωδία έως και φαρσοκωμωδία.

Το 1948 ηΜαλαίνα Ανουσάκη φυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ πάλι για τις πολιτικές της πεποιθήσεις – ήταν οργανωμένη στο ΚΚΕ. Μετά την αποφυλάκισή της το 1951, συνεχίζει στο Θέατρο Τέχνης με το θίασο Κοτοπούλη και το 1955 ιδρύει το δικό της θίασο, το «Αρχαίο Αττικό Θέατρο».

Στον κινηματογράφο ηΜαλαίνα Ανουσάκη συμμετείχε σε περίπου 80 παραγωγές που συχνότατα βλέπουμε στη μικρή οθόνη, και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Από τις ταινίες της «Η μοίρα μιας γυναίκας», «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μορφή σου», «Ηλέκτρα», «Ιωάννης ο Βίαιος», «Μάνα μου παραστράτησα», «Αλύγιστη ζωή», «Μάνα κάνε κουράγιο», «Καταραμένη ώρα», “Εξόρμηση”, “Δύο κόσμοι”, “Το παιδί του δρόμου”, ” Στην Πόλη αγαπηθήκαμε”, ” Ο Γολγοθάς μιας αθώας”, “Αγωνία για τον έρωτα”, “Καινούργια μέρα χάραξε”, “Αδυναμίες”, ” Επίσημη αγαπημένη”, ” Παιδί μου αγάπη μου”, “Μενούσης”, “ΟΧΙ”, “Οι γενναίοι του Βορρά”, “Καλάβρυτα 21″, ” Όταν ήμουν 16 χρονών”, “Πληγωμένες καρδιές” και πολλές άλλες.

ΗΜαλαίνα Ανουσάκη είχε το Ρεκόρ συμμετοχής για ελληνίδα γυναίκα ηθοποιό σε 102 ελληνικές ταινίες και 2 συμπαραγωγές.

Μαλαίνα Ανουσάκη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Ένα φως στην ομίχληΕΙΡΤ
1974|1974Ανθρώπινες ΙστορίεςΥΕΝΕΔ
1982|1982Έλληνες διηγηματογράφοι: Τρεις εικόνεςΥΕΝΕΔ
1983|1983Η κυρία ΝτορεμίΕΡΤ
1983|1983Η λάμψη των άστρωνΕΡΤ2
1988|1988Για μια καινούργια ζωήΕΤ2
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1949Δύο Κόσμοι
1957Το παιδί του δρόμου
1960Μας κλέψανε τη Γκόλφω
1961Διαμάντω
1961Η Μπέττυ Παντρεύεται
1961Η ζωή μου αρχίζει με σένα
1961Καραγκούνα
1961Μάνα μου, παραστράτησα
1961Ο Γολγοθάς Μιας Αθώας
1961Ο θάνατος του παλλικαριού
1961Το δράμα μιας αμαρτωλής
1962Αγάπη γραμμένη με αίμα
1962Αγνή και Ατιμασμένη
1962Η ωραία της Ρούμελης
1962Μάνα κάνε κουράγιο
1962Μη βαράτε όλοι μαζί
1962Ορφανή σε Ξένα Χέρια
1962Παγίδα
1962Πολιορκία
1962Πονεμένη μητέρα
1963Ίλιγγος
1963Αγάπησα και πόνεσα
1963Αγωνία μιας αγάπης
1963Αμαρτίες γονέων
1963Αστέρια στο βούρκο
1963Για λίγη στοργή
1963Η Μικρή Ζητιάνα
1963Η καρδιά της μάνας
1963Πληγωμένες Καρδιές
1963Το μεγάλο αμάρτημα
1964Αλύγιστη στη ζωή
1964Ζωή Γεμάτη Πόνο
1964Κάθε καημός και δάκρυ
1964Μας ενώνει ο πόνος
1964Με λύγισε η φτώχεια
1964Ο ζητιάνος μιας αγάπης
1964Οι επικίνδυνοι
1964Ορφανή στους Πέντε Δρόμους
1964Συγχώρεσέ με, Αγάπη μου
1964Το Κορίτσι του Πόνου
1964Το κορίτσι της Κυριακής
1964Χωρίς γονείς κι αδέλφια
1965Αφήστε με να ζήσω
1965Γλυκειά, γλυκειά μου αγάπη
1965Δεν μπορούν να μας χωρίσουν
1965Διψασμένη γι’ αγάπη
1965Εξιλέωση
1965Η φωνή μιας αθώας
1965Θα ζήσω για σένα
1965Κατάρα με δέρνει βαριά
1965Με ιδρώτα και δάκρυα
1965Με πόνο και με δάκρυα
1965Παντρεύουν την αγάπη μου
1965Σπαραγμός
1965Το φυλαχτό της μάνας
1965Φτωχολογιά
1966Αδικία
1966Η Έξοδος του Μεσολογγίου
1966Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά
1966Η παραστρατημένη
1966Θυσία
1966Κάνε τον πόνο μου χαρά
1966Κάποια μάννα αναστενάζει…
1966Κούνια που σε κούναγε…
1966Οι άγγελοι της αμαρτίας
1966Οι ασυνείδητοι
1966Τα αδέλφια μου
1966Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια
1967Αντίο για πάντα
1967Η κοινωνία μας αδίκησε
1967Ματωμένη γη
1967Νόμος της ζωής
1967Ο μεθύστακας του λιμανιού…
1967Στο κατώφλι της μοίρας
1967Χώμα και αίμα
1968Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε
1968Βαριά κατάρα ο διχασμός
1968Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μορφή σου
1968Η μοίρα μιας γυναίκας
1968Καταραμένη ώρα
1968Ο μεγάλος διχασμός
1968Ο μοναχικός ναύτης και το κορίτσι
1969Όχι
1969Αγωνία για τον έρωτα
1969Αδυναμίες
1969Επίσημη αγαπημένη
1969Η ώρα της αλήθειας
1969Καινούργια μέρα χάραξε
1969Μενούσης: Ο λεβέντης της Ηπείρου
1969Παιδί μου, αγάπη μου
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Όταν ήμουν 16 χρονών
1970Καλάβρυτα 1821
1970Ο μεγάλος ένοχος
1970Οι γενναίοι του Βορρά
1970Υπολοχαγός Νατάσσα
1971Γράμμος
1971Οι Μαυρόλυκοι του Βουνού και του Κάμπου
1971Σ’ αγαπώ
1972Σουλιώτες
1972Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης
1972Στην Πόλη αγαπηθήκαμε
1973Ιωάννης ο βίαιος
1978Η Ηλικία της Θάλασσας
1979Ταξείδι του Μέλιτος
1982Άρπα Colla

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΑνθοπούλου Μαρίκα
Επόμενο άρθροΑντώνης Αντύπας

Σχετικές αναρτήσεις

Αλέξης Δαμιανός (1921-2006)

Ο Αλέξης Δαμιανός ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1921 στην Αθήνα.Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού...

Σωτηρία Ιατρίδου 1901-1985

Η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου γεννήθηκε το 1901 στην Αθήνα και έφυγε από τη ζωή το 1985. Ηθοποιός του δραματικού και μουσικού θεάτρου, πρωτοεμφανίστηκε το...

Τάκης Μωράκης 1916-1991

Ο Τάκης Μωράκης είναι από τους λίγους συνθέτες που έγραψαν τόσα πολλά επιτυχημένα και διαχρονικά τραγούδια της ελαφράς μουσικής. Τραγούδια, που απέδωσε μοναδικά με...

Τελευταίες αναρτήσεις