25.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΧρήστος Πάρλας 1936-2012

Σχετικές αναρτήσεις

Χρήστος Πάρλας 1936-2012

Ο Χρήστος Πάρλας ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Διακρινόταν για την εκπληκτική φωνή του, που τον έκανε να ξεχωρίζει στον θεατρικό χώρο. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1936. Σπούδασε στην Αθήνα στη Σχολή Κ. Μιχαηλίδη και είχε δασκάλους, μεταξύ άλλων, τους Βόκοβιτς, Φιλιππίδη, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμό.

Χρήστος Πάρλας 1936-2012

Ο Χρήστος Πάρλας πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1957, στο έργο του Ζιροντού Τεσσά, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, και πολύ σύντομα αναδείχθηκε ως ηθοποιός κύριων και πρωταγωνιστικών ρόλων. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1962, έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, με τις ταινίες, “Δέκα Μέρες στο Παρίσι” και “Ο Γαμπρός μου ο Δικηγόρος”.

Ακολούθησαν πολλές άλλες ταινίες και συνεργασίες με πολλούς θιάσους, ενώ την περίοδο ’65-’66 υπήρξε συνθιασάρχης, με τους Φιλιππίδη, Σκιαδά, Παπαγιάννη, στο Θέατρο Θυμέλη, στη Θεσσαλονίκη. Τη δεκαετία του ’70 ο Χρήστος Πάρλας συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου ερμήνευσε πρώτους ρόλους σε έργα του αρχαίου δράματος, όπως στον Φιλοκτήτη, αλλά και ρόλους από το κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο, με ερμηνείες που συζητήθηκαν. Συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως τον Αλέξη Μινωτή, τον Αλέξη Σολομό, τον Κωστή Μιχαηλίδη κ.ά.

Η φιλμογραφία του υπήρξε πολύ πλούσια. Από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε, ξεχωρίζουν: Δέκα μέρες στο Παρίσι, Η μικρή ζητιάνα, Η βίλα των οργίων, Ο ουρανοκατέβατος, Φτωχό μου σπουργιτάκι, Ο αλήτης και ο μπάτσος, Κοντά σου γνώρισα την αγάπη, Τρικυμία μιας καρδιάς, Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν, Πλήγωσες την αγάπη μου, Μοντέρνα Σταχτοπούτα, Η πρώτη αγάπη, Στη σκιά μιας άλλης κ.ά.

Αλλά και στη μικρή οθόνη ο Χρήστος Πάρλας είχε μεγάλη δραστηριότητα. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την πολύκροτη τηλεοπτική σειρά Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχε πρωταγωνιστήσει ακόμα στις τηλεοπτικές σειρές Αμαρτίαι γονέων, Η κραυγή των λύκων, Καταδίωξη, Κληρονόμοι, Μαντώ Μαυρογένους, Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα, Οι μεγιστάνες κ.ά.

Ο Χρήστος Πάρλας απέσπασε το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Παναμά το 1968 για την ταινία 11.43, Αντίο. Θείος του υπήρξε ο τενόρος και παλιός ηθοποιός της οπερέτας Τάσος Πάρλας. Είχε παντρευτεί δύο φορές, με τις ηθοποιούς, Νανά Σκιαδά και Λία Μανουσακη.

Ο Χρήστος Πάρλας απέφευγε τις συνεντεύξεις και παρέμενε αφοσιωμένος στη δουλειά του. Συμμετείχε σε διαφημιστικά σποτ γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον ρόλο του «κυρίου διευθυντή».

Ο Χρήστος Πάρλας έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, στις 3 Απριλίου του 2012.

Χρήστος Πάρλας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1963Αστέρια στο βούρκο
1963Η Μικρή Ζητιάνα
1963Τα παληόπαιδα
1964Η βίλλα των οργίων
1964Στη σκιά μιας άλλης
1965Είναι βαρύς ο πόνος μου
1965Μοντέρνα Σταχτοπούτα
1965Ο ουρανοκατέβατος
1965Φτωχό μου σπουργιτάκι
1966Μην αδικήσεις ορφανή
1966Πλήγωσες την Αγάπη μου
1967Νόμος της ζωής
1967Το κορίτσι της οργής
1967Ψωμί για έναν δραπέτη
1968Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε
1968Βυζαντινή ραψωδία
1968Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν
1969Κοντά σου γνώρισα την αγάπη
1969Τρικυμία μιας καρδιάς
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1985Λεονώρα
1988Ένας κορίτσαρος όλο μέλι
1988Εκείνη η Γυναίκα
1988Ο Όρκος του Μίσους
1989Ανάμεσα σε δυο αγάπες
1989Ο αλήτης και ο μπάτσος
1990Λευκή απειλή
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1974|1974Οι δίκαιοιΥΕΝΕΔ
1975|1975Ο βασιλιάς και το άγαλμαΥΕΝΕΔ
1975|1975Πολεμικές ιστορίες: Οι ρίζες της ελευθερίαςΥΕΝΕΔ
1976|1976Το ΤαξίδιΥΕΝΕΔ
1977|1977Καταδίωξη: Ο άνθρωπος της νύχταςΥΕΝΕΔ
1977|1977Καταδίωξη: Το εξπρές των 12.30ΥΕΝΕΔ
1977|1977ΚαταδίωξηΥΕΝΕΔ
1977|1977Μια φορά κι έναν καιρό: Ο πέτρινος τοίχοςΕΡΤ
1981|1981Η Κραυγή των ΛύκωνΥΕΝΕΔ
1981|1981Οι ΚληρονόμοιΕΡΤ
1981|1981Οι ΠρωταγωνιστέςΥΕΝΕΔ
1983|1983Μαντώ ΜαυρογένουςΕΡΤ
1985|1985Η Εξαφάνιση του Τζων ΑυλακιώτηΕΡΤ
1987|1987Μαρία ΔημάδηΕΡΤ2
1988|1988Ο άγνωστοςΕΤ2
1990|1990Η Αλτάνα της ΠάργαςΕΤ2
1990|1990Το τραστΑΝΤ1
1991|1991Ελληνισμός και δύσηΕΤ1
1991|1991Η δίκηΕΤ2
1991|1991Φάκελλος ΑμαζώνΑΝΤ1
1992|1992Κλειστά ΠαράθυραΕΤ1
1992|1992Ο Όρκος του ΜίσουςMega
1992|1992Τμήμα ηθών: Έρευνα ρουτίναςΑΝΤ1
1992|1992Το τίμημαNew Channel
1993|1993Αμαρτίαι γονέωνΕΤ2
1993|1993Το κεφάλι της ΜέδουσαςΕΤ2
1996|1996Βραδινές καμπάνεςΕΤ1
1998|1998ΕγκλήματαΑΝΤ1
2004|2004Τα παιδιά της ΝιόβηςΝΕΤ
2007|2007Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα: Αύριο για πάνταAlpha
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1955Άμλετ
1956Ανθή
1956Η Ηδονή της Τιμιότητος
1956Θεοφανώ
1958Τέσσα
1963Μια Κυριακή στη Νέα Υόρκη
1969Βασιλιάς Ληρ
1975Δον Κάρλος, Ινφάντης της Ισπανίας
1979Ένας Μήνας στην Εξοχή
1982Οι τρεις αδελφές
1984Ο Κούρος
1984Πέρσες
1993Ο Μισάνθρωπος
1995Ευαίσθητη ισορροπία
2001Καμίνο Ρεάλ
2001Μήδεια
2004Ιππόλυτος

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΠαππά Ειρήνη
Επόμενο άρθροΠέππας Σοφοκλής

Σχετικές αναρτήσεις

Αλίκη Βουγιουκλάκη 1934-1996

Η εθνική μας σταρ Η Αλίκη- Σταματίνα Βουγιουκλάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και θεατρική επιχειρηματίας, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού...

Καμπανέλλης Γιώργος

Ο Γιώργος Καμπανέλλης (1930 - 2010) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Αδερφός του σεναριογράφου Ιάκωβου Καμπανέλλη, διακρίθηκε σε ρόλους ζεν πρεμιέ στον κινηματογράφο.  Γεννήθηκε στη Νάξο το...

Σκιαδαρέσης Γεράσιμος

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1960 στην Πάτρα και είναι Έλληνας ηθοποιός.Σπούδασε θέατρο και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή Ε. Χατζίκου, απ'...

Τελευταίες αναρτήσεις