15.9 C
Athens

Σταυρίδης Νίκος

Παρόμοια αρθρα

Ο Νίκος Σταυρίδης (1910, Βαθύ Σάμου – 12 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις, οπερέτες και παραστάσεις βαριετέ. Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Καίτη Ντιριντάουα και τη Μαρίκα Νέζερ και την Καίτη Μπελίντα (1958: Τεντυμπόυς των Γιαλαμά-Θίσβιου-Πρετεντέρη), τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τη Σοφία Βέμπο (1959), τον Κώστα Χατζηχρήστο (1963) κ.ά. Μεσολάβησε ένα διάστημα (1954-55) κατά το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Μηλιάδη και τη Νανά Σκιαδά το θίασο «Ελληνική Μουσική Κωμωδία», στον οποίο ανέβασε επιθεωρήσεις αλλά και έργα πρόζας, όπως η κωμωδία “Δέκα μέρες στο Παρίσι” (με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο το 1960).
Διακρίθηκε ιδιαίτερα και για τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1950 στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου Έλα στο θείο
και συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες του ίδιου (Η ωραία των Αθηνών
, 1953), του Ορέστη Λάσκου (Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, 1957, Φτωχαδάκια και λεφτάδες, 1960, Τρίτη και 13, 1963, Ο χαζομπαμπάς,1967), του Πάνου Γλυκοφρύδη (Δουλειές με φούντες,1958), του Αλέκου Σακελλάριου (Τα κίτρινα γάντια,1960), του Γρηγόρη Γρηγορίου (Διαβόλου κάλτσα, 1960), του Κώστα Ανδρίτσου (Ευτυχώς τρελάθηκα, 1961) και σε πολλές άλλες. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τη συνεργασία του με την Ελένη Προκοπίου στις ταινίες Ο Παραγυιός μου ο ραλίστας
και τα ομορφόπαιδα
το έτος 1971, στις οποίες ο εν λόγω μεγάλος κωμικός έπαιζε ρόλους νευρικού ηλικιωμένου, που στο τέλος μαλάκωνε υπό την “πίεση” της όμορφης ηθοποιού και χορεύτριας.

Φιλμογραφία   

ΈτοςΤαινίαΡόλος
1950Έλα στο θείοΑντώνης Ντούκουρας
1953Η ωραία των ΑθηνώνΚοσμάς Χλες
1954Οι ΠαπατζήδεςΒρασίδας
1955Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί τηςΡένος
1956Γραφείον συνοικεσίωνΚοσμάς
1956Έρως φτώχεια και κομπίνες
1957Τρία παιδιά Βολιώτικα
1957Τζιπ, περίπτερο κι αγάπηΤάσος Καψουράς
1957Μπαρμπα- Γιάννης ο κανατάςΓιουρούκος
1958Κέφι, γλέντι και φιγούραΠαυλάκιας
1958Γερακίνα
1958Η φτώχεια θέλει καλοπέρασηΝικολάκης Πεταχτός
1959Τρεις μάγκες στο παρθεναγωγείο
1959Η Λιλή και ο μουρντάρης
1959Οι δοσατζήδεςΓρηγόρης Πασπάτης
1959Δουλειές με φούντεςΠερικλής
1959Ανθισμένη αμυγδαλιάΠαναγιώτης, καφετζής
1960Σουσουράδα
1960Τα κίτρινα γάντιαΟρέστης Καλιγαρίδης
1960Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαραΚωνσταντίνος Αλεξάνδρου, έμπορος, ωραίος
19602.000 ναύτες και ένα κορίτσιοπλονόμος
1961Ο παλικαράςΝικήτας Πορφύρης
1961Μανα μου, τον αγάπησα
1961Φτωχαδάκια και λεφτάδεςΤέο Νταλέκης
1961Διαβόλου κάλτσαΘωμάς Σκαρμούτσος
1962Ο Σταμάτης και ο ΓρηγόρηςΓρηγόρης Γοργότσης
1962Κορόιδο γαμπρέΣαράντης Διαμαντόπουλος
1962Ο γαμπρός μου ο δικηγόροςΜελέτης Καψομανώλης
1962Η Αθήνα τη νύχταO εαυτός του
1962Η Ελληνίδα και ο έρωταςκαθηγητής
1962Δέκα μέρες στο ΠαρίσιΒάσος
1963Ζητείται τίμιοςΔημήτρης Γιαννόπουλος
1963Τρίτη και 13Κοσμάς Καλογιάννης
1963Οι σκανδαλιάρηδεςΒασίλης Τσακμάκης
1963Επτά ημέρες ψέματαΛουκάς
1963Ο Διαιτητής
1963Ο αδελφός μου ο τροχονόμοςΑντώνης Πικροχόλης
1964Ο λαγοπόδαροςΠέτρος Πελέκης
1964Κόσμος και ΚοσμάκηςAντώνης Καρτελής
1964Εξωτικές βιταμίνεςΠέτρος Κανάκης
1965Φτωχό μου σπουργιτάκιΠαρακευόπουλος
1965Υιέ μου, υιέ μουΤρύφωνας Μαυρογιάννης
1965Μπετόβεν και ΜπουζούκιΝτολτσέτος
1966Ευτυχώς τρελάθηκα 2Χαρίλαος Μαραζιώτης
1966Ο εξυπνάκιαςΣωκράτης Πανάς
1966Εισπράκτωρ 007Ξενοφώντας Τσιγκενές
1967Η ΠαιχνιδιάραΝίκος Σταματίου, Εργοστασιάρχης
1967Ο χαζομπαμπάςΧαράλαμπος Νούφαρος
1967Ο ΑνακατωσούραςΛάζαρος
1968Η θυρωρίναΜιχαλάκης Λυγερός
1968Θα τα κάψω τα λεφτά μου
1968Ψυχραιμία, ΝαπολέωνΝαπολέων Μανώλογλου
1968Ο πιο καλός ο μαθητήςΑρίσταρχος Κατσιμπίχας
1969Ξύπνα, καημένε ΠερικλήΠερικλής Δημητρακάς
1969Τρεις τρελοί για δέσιμο(καπετάν) Παναγής Αντζουλάτος
1969Ο θαυματοποιόςΣαράντος
1969Κάθε κατεργάρης στον πάγκο τουΚυριακούλης Κατσαφάδος
1969Το αφεντικό μου ήταν κορόιδοΧαράλαμπος Κουφός
1970Ο ξεροκέφαλοςΝίκος Σταρόπουλος
1970Οι τρεις ψεύτεςΕυγένιος / Ισίδωρος / Κλεονίκη
1970Οι τέσσερις άσσοιΠαντελής Ματσούκας
1970Αριστοτέλης ο επιπόλαιοςΒαγγέλης Κολοκυθάς και Αριστοτέλης Κολοκυθάς
1971Ο παραγιός μου ο ραλίσταςΑγησίλαος
1971ΟμορφόπαιδαΑρίστος Μερτζεσόλης
1971Ο καου- μπόι του ΜεταξουργείουΧαράλαμπος Παπατσίφλικας
1971Δυο μοντέρνοι γλεντζέδεςΠολύδωρος
1972Ο θείος μου ο ΙπποκράτηςΙπποκράτης Καραγκιαούρης
1972Ο Άνθρωπος ΡολόιΟδυσσέας Ακριβός
1972Πώς καταντήσαμε ΣωτήρηΠαναγής Λεκατσάς
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθροΣτασινοπούλου Τιτίκα
Επόμενο άρθροΣτρατηγός Στέφανος

Περισσότερα άρθρα

Σε αυτη κατηγορία

Ζωζώ Νταλμάς

Η Ζωζώ Νταλμάς (το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Σταυρίδη), γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1900 ή το 1905 και ήταν κοσμοπολίτισσα Ελληνίδα ηθοποιός, χορεύτρια...

Παπουτσάκη Κατερίνα

Η Κατερίνα Παπουτσάκη γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1979 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Κατάγεται απο τη Σητεία της Κρήτης.Σπούδασε στη δραματική σχολή «Ίασμος» του Βασίλη...

Κωνσταντά Τέτα

Η Τέτα Κωνσταντά, κατά κόσμον Ελισσάβετ Κωνσταντοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Η μητέρα της εργαζόταν ως ταξιθέτρια σε θέατρα, όπου εμφανίζονταν σπουδαίοι πρωταγωνιστές. Έτσι, το νεαρό τότε...

Τελευταία άρθρα