24.7 C
Athens
Κατηγορία:

Τάκης Μηλιάδης 1922-1985

Ο Τάκης Μηλιάδης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους.

Ο Δημήτριος Μηλιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου 1922, στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας.

Ο πατέρας του, Νίκος Μηλιάδης, ήταν δημοφιλής πρωταγωνιστής του μουσικού θεάτρου και η μητέρα του, Μαρίκα Ανθοπούλου, επίσης ηθοποιός του μουσικού θεάτρου και κόρη της τραγουδίστριας όπερας, Μάγδας Κομνηνού. Ηθοποιοί ήταν επίσης ο αδερφός του πατέρα του, αλλά και η πρώτη σύζυγος του πατέρα του, Ανθή Μηλιάδη, η οποία σκοτώθηκε στη Λούτσα το 1952 στη διάρκεια κινηματογραφικού γυρίσματος, όταν το αυτοκίνητο που τη μετέφερε προσέκρουσε σε ξεχασμένη από τον πόλεμο αντιαρματική νάρκη.

Τάκης Μηλιάδης 1922-1985
Ο Τάκης Μηλιάδης.

Από πολύ νέος έδειξε τις προθέσεις του. Ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών του, παρά την αντίδρασή τους. Τα βράδια πήγαινε με φίλους του καλλιτέχνες σ’ ένα φούρνο που είχε πιάνο κι εκεί αυτοσχεδίαζε, μεταμφιεζόταν κι έπαιζε ρόλους που αργότερα θα προκαλούσαν τα ασυγκράτητα γέλια των θεατών.

ΟΤάκης Μηλιάδης σπούδαζε νομικά, όταν σε μια φοιτητική παράσταση τον πρόσεξε ο Κωστής Μπαστιάς – τότε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου –  και τον παρότρυνε ν’ αλλάξει πορεία. Έτσι κι έγινε.

Σπούδασε θέατρο, με δασκάλους τον Κωστή Μπαστιά και τον Δημήτρη Ροντήρη κατά τη διάρκεια της κατοχής και το 1944 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το θίασο Καλουτά – Κόκκινη – Μακρή στην επιθεώρηση «Γουέλκαμ». Την άλλη μέρα, η Αθήνα μιλούσε για ένα καινούργιο ταλέντο.

Στη συνέχειαο Τάκης Μηλιάδης έπαιξε με το θίασο Αργυρόπουλου στα έργα «Στραβόξυλο», «Ισπανική μύγα». Έκτοτε εμφανιζόταν σε χαρακτηριστικούς ρόλους, σε διάφορους επιθεωρησιακούς θιάσους. Θιασάρχης έγινε το 1959 στο θέατρο «Περοκέ», με την επιθεώρηση «Ομόνοια Πλατς-πλουτς». Ακολούθησαν τη δεκαετία του ‘60 επιθεωρήσεις παρμένες από την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, όπως «Άλλος για το Καστρί», «Γαργάλατα… γαργάλατα» και «Έρχεται δεν έρχεται».

Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1976 με το έργο του Γ. Κατσαμπά «Ένας βουλευτής σήμερα», στο θέατρο «Παππά», επικεφαλής θιάσου με τη Γωγώ Ατζολετακη και τη Γεωργία Βασιλειάδου (επίσης στην τελευταία της εμφάνιση). Το 1980 εμφανίστηκε εκτάκτως στο έργο της Μαριέτας Ριάλδη «Ωχ» στο θέατρο «Μινώα.

Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίσθηκε το 1947 με το αισθηματικό δράμα του Γιώργου Καρύδη «Μεγάλη Αγάπη». Ακολούθησε πληθώρα ταινιών, κυρίως κωμικών. Διακρίθηκε σε ταινίες του Θανάση Βέγγου και άφησε εποχή σε ρόλους θηλυπρεπών ανθρώπων. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘70, σε σειρές που προβλήθηκαν από τα δύο κρατικά κανάλια της εποχής, το ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, λόγω προβλημάτων υγείας. Είχε νυμφευθεί τρεις φορές και είχε αποκτήσει ένα γιο από την τρίτη του σύζυγο. Οι δύο πρώτες του σύζυγοι ήταν οι γνωστές ηθοποιοί, Μπέτυ Μοσχονά και Σάσα Καζέλη.

Ο Τάκης Μηλιάδης έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου 1985 στο ΚΑΤ, δύο ημέρες μετά από ένα περίεργο τροχαίο ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό του κοντά στα Ιωάννινα (κατά άλλες πηγές κοντά στο Αγρίνιο), αφού το ατύχημα καθαυτό ήταν επιπόλαιο, εντούτοις ο ίδιος ανασύρθηκε από το όχημά του με πολλαπλά τραύματα και κατάγματα, στα οποία στη συνέχεια υπέκυψε.

Τάκης Μηλιάδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1950Μεγάλη αγάπη
1956Γραφείο συνοικεσίων
1956Τσαρούχι πιστόλι παπιγιόν
1957Ξαναγύρισε αγάπη μου
1957Ραντεβού με τον έρωτα
1957Το παιδί του δρόμου
1959Για την αγάπη της βοσκοπούλας
1959Επιστροφή από το μέτωπο
1959Λαός και Κολωνάκι
1959Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Αλλού τα κακαρίσματα
1960Η Νάνσυ την ψώνισε!
1960Η αυγή του θριάμβου
1960Κορίτσια της Αθήνας
1960Ο τσακιτζής
1961Η ζωή μου αρχίζει με σένα
1962Τέρμα τα δίφραγκα
1963Ο Ιππόλυτος και το βιολί του
1963Ο τρελλάρας
1963Ο ψευτοθόδωρος
1963Οι κατεργάρηδες
1963Οι σκανδαλιάρηδες
1964Εξωτικές βιταμίνες
1964Κόσμος και κοσμάκης
1964Μας ενώνει ο πόνος
1964Ο πολύτεκνος
1965Γιατί μ’ εγκατέλειψες
1965Είναι ένας τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος
1965Η Εύα δεν αμάρτησε
1965Και οι 14 ήταν υπέροχοι
1965Μπετόβεν και μπουζούκι
1966Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός
1966Ησαϊα χόρευε
1966Κούνια που σε κούναγε
1966Μαζί σου για πάντα
1966Να ζη κανείς ή να μη ζη;
1966Ο παπατρέχας
1966Πονηρός πράκτωρ Καραγκιόζης
1967Ένας απένταρος λεφτάς
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1967Για την καρδιά της ωραίας Ελένης
1967Η παιχνιδιάρα
1967Κολωνάκι διαγωγή μηδέν
1967Ο κόσμος τρελλάθηκε
1967Πάρε κόσμε
1967Το πλοίο της χαράς
1967Τρελλός παλαβός και Βέγγος
1968Έμπαινε Κίτσο
1968Ένας ιππότης με τσαρούχια
1968Επιστροφή της Μήδειας
1968Η θυρωρίνα
1968Κίτσος Μίνι και Σουβλάκια
1968Ο Κίτσος και τ’ αδέλφια του
1968Οικογένεια Χωραφά
1969Ένα ασύλληπτο κορόιδο
1969Η Σμυρνιά
1969Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ
1969Κακός ψυχρός κι ανάποδος
1969Ξύπνα κορόιδο
1969Ο θαυματοποιός
1969Ποιος Θανάσης!!
1969Τρεις τρελοί για δέσιμο
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές
1970Ο ξεροκέφαλος
1971Η ζαβολιάρα
1971Σέργιος και Άννα
1972Η Αλίκη Δικτάτωρ
1973Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ
1978Από που πάνε για τη χαβούζα
1979Ο φαλακρός μαθητής
1981Η “Νονά”

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΜεταξά Μαίρη
Επόμενο άρθροΙεροκλής Μιχαηλίδης (1960-)

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα