23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΜαίρη Βιδάλη 1955-

Σχετικές αναρτήσεις

Μαίρη Βιδάλη 1955-

- Advertisement -

Η Μαίρη Βιδάλη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 02 Aυγούστου του 1955 με καταγωγή από Τήνο, Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία και είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Μαίρη Βιδάλη 1955-
Η Μαίρη Βιδάλη.

Αποφοίτησε από το Pierce College, σπούδασε στην δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1976 εξελέγη Μις Ελλάς και 3η Μις Κόσμος Μάγια στο Πουέρτο Ρίκο.

Το 1977 ξεκινά την καριέρα της πρωταγωνιστόντας στο θέατρο,τον κινηματογράφο και την τηλεόραση . Έχει σκηνοθετήσει Λόρκα, Ίψεν, Σκριμπ, Μπομαρσέ και Ευριπίδη.

Έχουν εκδοθεί μεταφράσεις της σε θεατρικά έργα και 4 ποιητικές συλλογές.

Υπήρξε δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

HΜαίρη Βιδάλη έχει βραβευτεί για την πορεία της στο θέατρο από δήμους, συλλόγους και από το φεστιβάλ Πάτρας.

Το 2002 ίδρυσε την ΑΜΚΕ Διάχρονο και το 2010 απέκτησε την δική της θεατρική στέγη.

Σταθμοί στην πορεία του Διάχρονου η ΦΑΙΔΡΑ του Ρακίνα σε δική της μετάφραση, σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη (Ηρώδειο 2003, αρχαίο θέατρο Εφέσου 2004, διεθνές φεστιβάλ Τίργκου Μούρες Ρουμανία 2005, εθνικό θέατρο Άμπου Ντάμπι Εμιράτα 2005), το πρόγραμμα Κάστρια του ΥΠΠΟ, σε δική της εισήγηση με την ΘΕΟΦΑΝΩ του Άγγελου Τερζάκη, η πρώτη δίγλωσση παράσταση αρχαίου δράματος (ελληνικά – αλβανικά).

Επίσης με την ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη, διάκριση στο διεθνές φεστιβάλ Βουθρωτού 2005, η σύζευξη θεάτρου και όπερας στην διασκευή της Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΑΣ ΚΑΜΕΛΙΑΣ vs ΤΡΑΒΙΑΤΑ, η πρόταση και παρουσίαση σε παγκόσμια πρώτη του προγράμματος “Κωφοί και ακούοντες στο αρχαίο δράμα” με τις ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη 2015 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης (έγινε αφορμή μελέτης από Άγγλους θεατρολόγους, η θεατρική βιογραφία της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, στο ομώνυμο έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, 1ο βραβείο ερμηνείας μονολόγου Κορφιάτικα 2017.

Η Μαίρη Βιδάλη είναι μητέρα 3 παιδιών.

Μαίρη Βιδάλη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1978Η βαλίτσα του παπά
1979Οι φανταρίνες
1979Τζακ ο καβαλλάρης
1980Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι
198117 Σφαίρες για Έναν Άγγελο
2009Εικόνα σου είμαι
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1986Αντρέα ρούφα τ’ αυγό σου
1986Δυναστεία αλά ελληνικά
1986Μια απίθανη κρουαζιέρα
1986Ο επιμένων ερωτικά
1986Στους κερατάδες λέμε ναι
1986Της τύχης τα καμώματα
1987Απρόσκλητος εραστής
1987Η Εύα ο δράκος και η φοιτήτρια
1987Καθηγητή μου αγάπη μου
1987Νυχτερινός επισκέπτης
1987Ο μπάτσος της πλατείας Ψυρρή
1987Οι σκληροί της κουζίνας
1987Παράξενο καλοκαίρι
1988Ένας χρυσός άγγελος
1988Είμαι τρελός και ότι θέλω κάνω!..
1988Ο άντρας της χρονιάς
1988Το Πρωτοσέλιδο
1989Ένα αγκάθι στο στεφάνι μου
1989Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα

el.wikipedia.org

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Η Αγνή του λιμανιού 1951-1952

Η ταινία, "Η Αγνή του λιμανιού" προβλήθηκε τη σαιζόν 1951-1952 και έκοψε 165.475 εισιτήρια. Ήρθε στην 2η θέση σε 15 ταινίες.-Σε αυτήν την ταινία...

Μαρία Φωκά 1916-2001

Η Μαρία Φωκά (γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1916 και πέθανε στις 15 Ιουνίου 2001), ταλαντούχα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, έπαιξε σε δεύτερους...

Γκιζέλα Ντάλι 1937-2010

Η Γκιζέλα Ντάλι (Αδαμαντία Μαυροειδή, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Αυγούστου του 1937. Σπούδασε χορό στη σχολή Ανωμερίτη...

Τελευταίες αναρτήσεις