28.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜαρία Βασιλείου 1950-1989

Σχετικές αναρτήσεις

Μαρία Βασιλείου 1950-1989

Η Μαρία Βασιλείου γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1950 και ήταν Κύπρια ηθοποιός του κινηματογράφου.
Έγινε γνωστή από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Αλέξη Δαμιανού, “Ευδοκία“.

Έπαιξε σε λίγες μόνο ταινίες, εξ αιτίας της ασθένειάς της, από την οποία πέθανε το καλοκαίρι του 1989 στο Λονδίνο.

Επιλέχθηκε για το ρόλο της Ευδοκίας στην ομώνυμη ταινία (1971) όταν ο Δαμιανός είδε ένα άλμπουμ με φωτογραφία της στο Λονδίνο.

Η νεαρή Βασιλείου ζούσε εκεί όταν ο ίδιος ο Δαμιανός την έφερε στην Αθήνα.

Εγκαταστάθηκε στην Εκάλη.

Η ηθοποιός κέρδισε το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του έτους 1971.

Μετά την “Ευδοκία”, η Μαρία Βασιλείου έπαιξε στα Παιδιά των λουλουδιών (1973) του Όμηρου Ευστρατιάδη και στον Θίασο του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975).

Λίγο αργότερα, τα ίχνη της χάθηκαν.

Οι περισσότερες πηγές ανέφεραν ότι η ηθοποιός είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στο Λονδίνο, το 1977, έπειτα από το θάνατο του Ιταλού συζύγου της, ή στα τέλη της δεκαετίας του ‘ 80.

Στην πραγματικότητα η Μαρία Βασιλείου απεβίωσε έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, τον Ιούλιο του 1989 (γύρω στις 5 Ιουλίου), στην βρετανική πρωτεύουσα και επί περισσότερο από μία δεκαετία είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, τροφοδοτώντας τις φήμες που ανέφεραν ότι είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα.

Κατά την περίοδο αυτή υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες.

Μαρία Βασιλείου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ευδοκία
1973Τα παιδιά των λουλουδιών
1974Ερωτισμός και πάθος
1975Ο θίασος

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΒέρα Βασδέκη 1918-2003
Επόμενο άρθροΒασταρδής Νίκος

Σχετικές αναρτήσεις

Ζωζώ Νταλμάς

Η Ζωζώ Νταλμάς (το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Σταυρίδη), γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1900 ή το 1905 και ήταν κοσμοπολίτισσα Ελληνίδα ηθοποιός, χορεύτρια...

Τζέιμς Πάρις 1921-1982

Ο Τζέιμς Πάρις (James Paris, πραγματικό όνομα: Δημήτρης Παρασχάκης) ήταν Έλληνας παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Βατούσσα της Μυτιλήνης, σπούδασε στην Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης και στο...

Γραφείο συνοικεσίων

Περίληψη: Ο Κοσμάς, ένα γεροντοπαλίκαρο έχει μπλέξει σ' έναν καβγά και προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία, πέφτει πάνω στη Μαρίτσα η οποία στημένη...

Τελευταίες αναρτήσεις