Όμηρος Ευστρατιάδης

Όμηρος Ευστρατιάδης
Advertisement

Ο Όμηρος Ευστρατιάδης είναι Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Advertisement

Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη σειρά ταινιών, Ρόδα τσάντα και κοπάνα, Νο2 και Νο3 και για τις ερωτικές ταινίες του, τη δεκαετία του 1970. Στην τηλεόραση σκηνοθέτησε αρκετές γνωστές εκπομπές της Αννίτας Πάνια όπως το Χρυσό κουφέτο, το Αϋπνίες, το Je t’aime κ.λπ.

Κατά τ’ άλλα έχει υπογράψει και τη σκηνοθεσία σε μερικές σειρές, όπως, Ο ταξιτζής στην ΥΕΝΕΔ. Ωστόσο, έχει σκηνοθετήσει κι αρκετές βιντεοταινίες.

Όμηρος Ευστρατιάδης
Ο Όμηρος Ευστρατιάδης.

Ο Όμηρος Ευστρατιάδης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 3 Μαΐου του 1938. Αδελφός του είναι ο Γιάννης Σκλάβος, γνωστός σεναριογράφος, που έχουν συνεργαστεί, κιόλας, σε αρκετές ταινίες. Με τη σκηνοθεσία ταινιών άρχισε να ασχολείται από το 1964, που γύρισε το Αθήνα ώρα 12, μαζί με τον Μίμη Φραγκιουδάκη. Την ίδια χρονιά γυρίζει το Κάθε λιμάνι και καημός.

Στη δεκαετία του 1970, πέρα από τη σειρά Ο ταξιτζής, σκηνοθέτησε πολλές ερωτικές ταινίες, όπως τα: Ερωτομανείς, Πιο θερμή κι από τον ήλιο, Ανήλικες αμαρτίες, Διαμάντια στο χρυσό σου σώμα,Όσο υπάρχει έρωτας, κ.λπ, σκηνοθετώντας γνωστά ονόματα της εποχής όπως η Άννα Φόνσου, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Γκιζέλα Ντάλι, η Ελένη Ανουσάκη κ.ά.

Στη δεκαετία του 1980 στράφηκε προς τις κωμικές ταινίες, που κάποιες από αυτές είχαν αρκετή απήχηση, όπως το Ρόδα, τσάντα και κοπάνα. Γενικά, γνωστές θεωρούνται και οι Τροχονόμος Βαρβάρα,Και ο πρώτος ματάκιας, Ο καβαλάρης των F.M. Stereo, Ο γλυκοψεύτης, Οι Πόντιοι κ.λπ, σκηνοθετώντας μεγάλα ονόματα της δεκαετίας του 1980 όπως Στάθης Ψάλτης, Σωτήρης Μουστάκας κ.ά.

Στη δεκαετία του 1990, περισσότερο ασχολήθηκε με την τηλεόραση, ειδικότερα, σκηνοθετώντας τηλεοπτικές εκπομπές, της Αννίτας Πάνια.Παρόλα αυτά, στο τέλος της δεκαετίας του 2000, γύρισε ξανά κινηματογραφική ταινία, ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια, αρχής γενομένης με Το γυμνό σινεμά, το Ρόδα, τσάντα και κοπάνα, αλλά και το Οι Πόντιοι new generation.

Προηγούμενο άρθροΤι έχει αποκαλύψει για το υιοθετημένο του παιδί
Επόμενο άρθροΠοια Ελληνίδα ηθοποιός έχει μείνει στο ράφι