28.1 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΤούλα Δημητρίου 1928-2016

Σχετικές αναρτήσεις

Τούλα Δημητρίου 1928-2016

Η Τούλα Δημητρίου ήταν γνωστή σύγχρονη ηθοποιός και τραγουδίστρια του ελαφρού θεάτρου. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1928, όπου σπούδασε τραγούδι, πιάνο και μαντολίνο. Τραγουδούσε σε παιδική χορωδία και στη συνέχεια ήταν στη Χορωδία του “Ορφέως” Πατρών.

`Ηρθε στην Αθήνα και ασχολήθηκε τυχαία με το θεατρικό τραγούδι (με δάσκαλο τον Ι. Μεταξά). Έκανε περιοδείες με μικροθιάσους, παίζοντας οπερέτες και μουσικές κωμωδίες και το 1951 προσλήφθηκε στον Θίασο Παρασκευά Οικονόμου. Το ίδιο καλοκαίρι ήταν πρωταγωνίστρια στον Θίασο του Μίμη Κοκκίνη.

Η Τούλα Δημητρίου πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Επιτροπή “Εξαιρετικών Ταλέντων”. Στον Θίασο Α/φών Καλουτά δημιούργησε με τον Απόλλωνα Γαβριηλίδη ονομαστό “ντουέτο”. Το θεατρικό επιτυχημένο ζευγάρι άφησε εποχή.

Έκτοτε συνεργάστηκαν με πολλούς Θιάσους (Κ. Νικολαΐδου, Κ. Χατζηχρήστου, κ.λπ.) και σε κοσμικά κέντρα στην Αθήνα και τις επαρχίες. Επίσης, ηχογράφησαν στο Ραδιόφωνο και έπαιξαν σε κινηματογραφικές ταινίες. Μετά τον θάνατο του Απόλλωνα Γαβριηλίδη το 1966 συνέχισε μόνη τις εμφανίσεις. Η Τούλα Δημητρίου έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2016.

Τούλα Δημητρίου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Μαλάμω
1966Ησαϊα χόρευε
1968Ο τσαχπίνης
1969Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ
1982Μπλου τζιν και πέτσινα μπουφάν
1984Νιάτα στη λάσπη
1986Πάρε τη νύφη και τρέχα
1987Ο γόης της σφαλιάρας
1987Ο προξενητής
1987Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια
1988Οι ομοφυλόφιλοι
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1974|1974Λούνα ΠαρκΕΙΡΤ
1980|1980Μεθυσμένη πολιτείαΕΡΤ
1990|1990Το ΡετιρέMega
1992|1992Οι ΜικρομεσαίοιMega

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΔημήτριεφ Θεόδωρος
Επόμενο άρθροΓιώργος Δήμου

Σχετικές αναρτήσεις

Βίνα Ασίκη

Η Βίνα Ασίκη ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα από το Εθνικό Θέατρο, όπου η μητέρα της εργαζόταν ως ταξιθέτρια. Έγραψε τη δικιά της ιστορία στο ελληνικο cinema...

Βούλα Ζουμπουλάκη 1924-2015

Η Βούλα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Σεπτεμβρίου του 1924. Θέλοντας να κάνει το χατήρι της οικογένειάς της εισήχθη στη Νομική...

Κουρουκλή Ζωίτσα

Η Ζωίτσα Κουρούκλη γεννήθηκε το 1937 και ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα παίζοντας και τραγουδώντας στο θέατρο, μέχρι που την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας στα...

Τελευταίες αναρτήσεις