Η Κραυγή των Λύκων του Νίκου Φώσκολου

Κραυγή των Λύκων
Advertisement

Βρισκόμαστε στα 1980. Η ηθοποιός Μαρία Αλιφέρη μονοπωλεί το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Παρουσιάζει δυο τηλεπαιχνίδια, τα “Τετράγωνα των Αστέρων”(ΕΡΤ) και το “Κάνε ότι κάνω”(ΥΕΝΕΔ) και βρίσκεται στα εξώφυλλα των περιοδικών. Για πολλούς είναι η Εθνική τηλεοπτική Σταρ.

Advertisement

Τότε η κρατική τηλεόραση ζητάει από την ηθοποιό να κάνει και ένα σίριαλ. Η Μαρία δέχεται με τον όρο όμως να της το γράψει ο Νίκος Φώσκολος. Η πρόταση γίνεται στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο  και έτσι γεννιέται η “Κραυγή των Λύκων”. Το σίριαλ καθηλώνει το τηλεοπτικό κοινό από το πρώτο επεισόδιο στις 5 Ιανουαρίου 1981  και κάνει 60% τηλεθέαση.

Η σειρά αποτελείται από δυο κύκλους, ο πρώτος έχει 28 επεισόδια και ο δεύτερος μόλις 11 αφού διεκόπη για πολιτικούς λόγους. Και παρότι ο Νίκος Φώσκολος είχε έτοιμο το σενάριο ενός ακόμη κύκλου η νέα διοίκηση της ΕΡΤ αποφασίζει τη διακοπή της σειράς όπως άλλωστε και άλλων σειρών της μεταπολίτευσης, όπως ο “Μεθοριακός Σταθμός” και το “Λούνα Παρκ.

Φυσικά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ η οποία φρόντισε να την εξαφανίσει από το αρχείο της πουλώντας την στο εξωτερικό για την είσπραξη εσόδων. Προβλήθηκε από το ΡΙΚ και από τον τηλεοπτικό σταθμό της Αυστραλίας  Network 0-28/SBS με αγγλικούς υπότιτλους.

Ανάμεσα στους συντελεστές της σειράς αξίζει να αναφέρουμε τον Μανώλη Μαριδάκη με τα υπέροχα σκηνικά του και τους βοηθούς σκηνοθέτη Γκρέκ Τάλλας και Δάφνη Τζαφέρη. Δίπλα στη Μαρία Αλιφέρη εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βόγλης, ο Ανέστης Βλάχος, ο Χρήστος Πάρλας, η Μαρία Ιωαννίδου,ο Γιάννης Αργύρης, ο Λευτέρης Βουρνάς, η Σάσα Καστούρα,η Πέπη Μεταλλείδου, ο Γιώργος Γεωργίου  ενώ τον εύθυμο τόνο στη σειρά δίνουν η Μίτση Κωνσταντάρα, η Μάρθα Κουμπάρου και η Έλενα Αλεξοπούλου(Σταρ Ελλάς 1969).

“Η Κραυγή των Λύκων” ήταν η 4η και τελευταία σειρά του Νίκου Φώσκολου στην κρατική τηλεόραση. Είχαν προηγηθεί ο “Άγνωστος Πόλεμος”, το “Εν τούτω νίκα” και ο “Ρωμανός Διογένης”.

Παράλληλα με τη προβολή της σειράς κυκλοφορεί και ο δίσκος 33 στροφών με τη μουσική και τα τραγούδια της με την υπογραφή του Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Ο δίσκος δεν επανεκδόθηκε ποτέ από τότε  και είναι δυσεύρετος .

Του Ηλία Δ.Τάσκου

Προηγούμενο άρθροΗ μυστική σχέση και το κρυφό τούνελ
Επόμενο άρθροΤο κανόνι και τ’ αηδόνι 1968-1969