Τζένη Βάνου

06s13vanou thumb large
06s13vanou thumb large
Advertisement

Η Τζένη Βάνου, κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού, μοναδικό αηδόνι του ελληνικού πενταγράμμου, κυριάρχησε για δεκαετίες στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι, χάρη στη μοναδική φωνή της, που προκαλούσε ρίγη και συγκίνηση.

Advertisement

Γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ήταν ακόμα μαθήτρια, όταν κάποιος φίλος δημοσιογράφος την άκουσε να τραγουδά και αμέσως την οδήγησε στα «Κυριακάτικα Πρωϊνά», που οργάνωναν ο Γιώργος Οικονομίδης, ο Μίμης Πλέσσας και η Ρένα Ντορ για το ραδιόφωνο. Ενθουσιασμένος τότε ο Πλέσσας με τη φωνή της, την έπεισε να περάσει από ακρόαση στην κρατική ραδιοφωνία. Υπό τη συνοδεία του συνθέτη Γεράσιμου Λαβράνου – ο οποίος και τη «βάφτισε» με το καλλιτεχνικό όνομά της – τραγούδησε με επιτυχία στην ακρόαση και για κάποιο διάστημα την ακούγαμε να τραγουδά στο ραδιόφωνο, με τη συνοδεία στο πιάνο του Κώστα Γιαννίδη. Πολύ σύντομα εντάχθηκε στη μεγάλη ορχήστρα του Μίμη Πλέσσα και τραγούδησε με το δικό της μοναδικό στυλ τραγούδια του ίδιου αλλά και άλλων.

Η πρώτη ζωντανή εμφάνισή της ήταν το 1964 στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Τώρα», το οποίο κατέκτησε και το πρώτο βραβείο. Από εκεί και πέρα έγινε περιζήτητη. Τραγούδησε στις μεγάλες πίστες της Αθήνας ηχογράφησε δίσκους ελαφράς μουσικής ερμηνεύοντας τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, όχι μόνο για τη φωνή της, αλλά και για το ήθος της, τη σοβαρότητά της  και την συνέπειά της.

Καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική διαδρομή της έπαιξε και ο κινηματογράφος. Αν και είχαν προηγηθεί δύο συνεργασίες της με τη Φίνος Φιλμ, η ταινία «Λεωφόρος του Μίσους» το 1968, αποτέλεσε σταθμό  στην καριέρα της, με τη συγκλονιστική ερμηνεία της στο τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Σ’ αγαπώ», το οποίο και έγινε μεγάλη επιτυχία.

Από το 1970 και μετά, με την προτροπή του Τόλη Βοσκόπουλου, διακρίθηκε και στο λαϊκό τραγούδι, ξεκινώντας με ηχογραφήσεις των δύο τραγουδιών του, το «Αγόρι μου» και το «Σε παρακαλώ σήκω και φύγε» που έγιναν τεράστιες επιτυχίες. Το 1984 πήρε τον χρυσό δίσκο για το λαϊκό τραγούδι του Τάκη Μουσαφίρη το «Τρένο της ζωής». Για τις ερμηνείες της βραβεύτηκε στην Ισπανία, την Πολωνία και την τότε Σοβιετική Ένωση.

Αν και μούσα του Μίμη Πλέσσα, αλλά και άλλων συνθετών, απείχε εδώ και αρκετά χρόνια, από επαγγελματικές εμφανίσεις και από τη δισκογραφία. Η Τζένη Βάνου ήταν γεννημένη τραγουδίστρια, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν μια αφοσιωμένη και τρυφερή μάνα και γιαγιά.

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Ξαρχάκος
Επόμενο άρθροΧρυσούλα Ζώκα