Κληματαριά: Η ταβέρνα της ταινίας, “Ο μεθύστακας” που φτιάχτηκε με χρήματα του Ωνάση

ταβέρνα
Advertisement

Η απίθανη ιστορία της Κληματαριάς, της ταβέρνας στα σκαλάκια της οδού Κλεψύδρας, η οποία χτίστηκε με μια βαλίτσα χρήματα που έστειλε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Advertisement

Ταβέρνα ιστορική, η οποία μάλιστα έχει κάνει την κινηματογραφική διαδρομή της. Ο λόγος για την “Κληματαριά” στην Πλάκα. Σε αυτή ο Ορέστης Μακρής ως “Μεθύστακας” δοκιμάζει κρασιά, ενώ αποτέλεσε σκηνικό και για το “Αλίμονο στους νέους” με τον Δημήτρη Χορν.

methistakas 1

Αποτέλεσε μια από τις στάσεις στον περίπατο στις παλιές ταβέρνες της Αθήνας που είχε διοργανώσει το Μουσείο Σχολικής Ιστορίας, με οδηγό τον συγγραφέα, Κώστα Στοφόρο.

Η “Κληματαριά” βρισκόταν στην Πλάκα, συγκεκριμένα στα σκαλάκια της οδού Κλεψύδρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε. Στην παλιά ταβέρνα του Κρητικού σύχναζε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Εκεί εργαζόταν ο Μάκης Καμάρας, ως μετρ. Μια μέρα εκμυστηρεύτηκε στον Ωνάση το μεγάλο όνειρό του. Ήθελε να ανοίξει τη δική του ταβέρνα.

Την άλλη μέρα, ο οδηγός του Ωνάση έφτασε στην ταβέρνα του Κρητικού. Ζήτησε τον Μάκη και του παρέδωσε μια βαλίτσα με χρήματα. Έτσι δημιουργήθηκε η “Κληματαριά”…

Προηγούμενο άρθροΌταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας πήγε στο γήπεδο την Τζένη Καρέζη
Επόμενο άρθροΕσπαντρίγιες: Όταν έγιναν μόδα τη δεκαετία του 1940 με σταρ του Χόλυγουντ