28.3 C
Athens
Κατηγορία:

Ο μεθύστακας

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1950
Κυκλοφορία: 23 Ιανουαρίου 1950
Διάρκεια: 105' Λεπτά
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας
Σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας
Συγγραφέας: Γιώργος Τζαβέλλας
Φωτογραφία: Joseph Hepp
Μουσική συνθεση: Κώστας Γιαννίδης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός:
Τραγούδι:
Χορευτές:

Ηθοποιοί: Ηθοποιοί: Ορέστης Μακρής (Χαράλαμπος Λαρδής,"Χημικός"), Δημήτρης Χορν (Άλεκ Μπακάς), Μπίλλυ Κωνσταντοπούλου (Άννα Λαρδή), Αθανασία Μουστάκα (γιαγιά, "Στρατηγός"), Νίκος Βλαχόπουλος (Δημήτρης Μπακάς), Μαρία Γιαννακοπούλου (Ελένη Μπακά), Κάτια Λίντα (Καίτη), Θάνος Τζενεράλης (γιατρός), Άννα Κυριακού (Μπέτυ Μπαμπούλια), Γιώργος Βλαχόπουλος, Άννα Ραυτοπούλου, Νίκος Ρίζος, Ζαφειρίνη Γκιουζέπε, Ράλλης Αγγελίδης, Ρένα Στρατηγού (Ντόλυ), Παύλος Ραφελέτος, Βασίλης Αφεντάκης (ταβερνιάρης), Κώστας Κάσκαρης, Κώστας Ρίζος, Αριστείδης Καρύδης-Φουκς, Αλέκος Αναστασιάδης (κος Μπαμπούλιας), Παναγής Σβορώνος, Φώτης Πολυμέρης (τραγούδι), Νίκος Παπαδάκης (τραγούδι)

Περίληψη: Ένας φτωχός τσαγκάρης που ζει στην Πλάκα, προσπαθεί να πνίξει τον καημό του στο ποτό, επειδή έχει χάσει το γιό του στον πόλεμο του ’40. ‘Ετσι, καταντάει μεθύστακας και περίγελος της γειτονιάς, ενώ η κόρη του και η αδελφή του που ζουν μαζί του, μάταια προσπαθούν να τον συνεφέρουν. Όταν κάποια στιγμή η κόρη του ερωτεύεται έναν πλούσιο νεαρό, βρίσκει το κίνητρο να ξεπεράσει το πάθος του ώστε να μην εκτεθεί στην οικογένεια του νεαρού. Οι προσπάθειές του όμως δεν καρποφορούν και έτσι ο φτωχός τσαγκάρης προσπαθεί να δώσει τέλος στη ζωή του μην αντέχοντας να πληγώνει τους δικούς του ανθρώπους.
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1949-1950 και έκοψε 304.438 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 13 ταινίες.
-Η ταινία προβλήθηκε για 27 συνεχείς εβδομάδες στην Αθήνα και το ρεκόρ εισιτηρίων που δημιούργησε παρέμεινε αξεπέραστο μέχρι το 1963!
-Ο Ορέστης Μακρής παραδίδει ίσως, την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, στον ρόλο του Μεθύστακα.
-Ο Γιώργος Τζαβέλλας κατάφερε με αυτήν την ταινία να μεταφέρει ως δραματικό ρόλο στο σινεμά, τον πολύ δημοφιλή εκείνη την εποχή επιθεωρησιακό τύπο του Ορέστη Μακρή ως μπεκρή.
-Με αυτή την ταινία κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο ο Νίκος Ρίζος.

Ελένη Βλάχου, Εφημερίδα Η Καθημερινή, Ιανουάριος 1950

Ο Μεθύστακας έχει το τεράστιο προσόν να είναι φιλμ, ν’ ανήκει σ’ αυτό το είδος του θεάματος. Έως τώρα, είχαμε μαρτυρήσει με τα ελεεινά μαγειρέματα, με τους αφόρητους ερασιτεχνισμούς, τα χονδροκομμένα μπαλώματα τα οποία διεκδικούν αυτόν τον τίτλο. …Αλλά το επαναλαμβάνουμε…είναι ταινία. Και μία ταινία ελληνική, με ελληνικό αίσθημα και χωρίς ίχνος προστυχιάς. Και ευχάριστη, ελαφριά. Πρέπει να αρέσει, να κάνει λαμπρή σταδιοδρομία και να δώσει στον Γιώργο Τζαβέλλα το κουράγιο να ξεκινήσει με περισσότερες φιλοδοξίες για κάτι πιο πρωτότυπο, πιο εξελιγμένο.

Στην ίδια κατηγορια

Τα τέσσερα σκαλοπάτια 1950-1951

Η ταινία, "Τα τέσσερα σκαλοπάτια" προβλήθηκε τη σαιζόν 1950-1951 και έκοψε 194.493 εισιτήρια. Ήρθε...

Ρένα τα ρέστα σου

Περίληψη: Η Ρένα είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη και έχει μανία να παίζει στο...

Ο εαυτούλης μου 1963-1964

Η ταινία, "Ο εαυτούλης μου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 80.053 εισιτήρια. Ήρθε...

Η λύκαινα 1950-1951

Η ταινία, "Η λύκαινα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1950-1951 και έκοψε 57.664 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθροΤης νύχτας τα καμώματα
Επόμενο άρθροΟ Μάγος της Αθήνας 1931-1932