Γνώριζες ότι ο Νίκος Γαροφάλλου …

Νίκος Γαροφάλλου
Advertisement

Ο Νίκος Γαροφάλλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 28 Οκτωβρίου του 1937. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 1964. Έκανε ντεμπούτο στο θέατρο το 1965 με το θίασο του Τίτου Βανδή στο έργο «Ένας όμηρος».

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Νίκου Γαροφάλλου και μας τις αποκαλύπτει…

Νίκος Γαροφάλλου: Οι άγνωστες πτυχές

garofalou igerinou

1ον. Ο Νίκος Γαροφάλλου είχε παίξει σε 20 ταινίες από το 1965 έως το 1995. Η πρώτη του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη πραγματοποιήθηκε με την κοινωνική ταινία της Φίνος Φιλμ, “Οι εχθροί” που έγραψε ο Νίκος Φώσκολος και σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος.

2ον. Ήταν από τους λίγους ηθοποιούς που στα πρώτα χρόνια της κινηματογραφικής του καριέρας συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες. Όπως τον Ντίνο Δημόπουλο, τον Αλέκο Σακελλάριο, τον Ορέστη Λάσκο, τον Νίκος Φώσκολο, και τον Γιάννη Δαλιανίδη. Ενώ το 1966 συμμετείχε και στην πρώτη ταινία της Φρίντας Γιάγκου με τίτλο, “Ένα καράβι Παπαδόπουλοι”.

3ον. Το 1970 ο Νίκος Γαροφάλλου συμμετείχε σε δύο ταινίες του Νίκου Αβραμέα με πρωταγωνίστρια την Γεωργία Βασιλειάδου. Η πρώτη ήταν, “Η περιπτερού” και η δεύτερη, “Η Βαρώνη και ο Προκόπης” που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα της σπουδαίας ηθοποιού στην μεγάλη οθόνη.

4ον. Το 1972 έπαιξε στην πρώτη και πολυβραβευμένη μεγάλου μήκους ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Πρωταγωνιστούσε η Άννα Βαγενά και είχε τίτλο “Το προξενιό της Άννας“.

5ον. Εννιά χρόνια μετά το 1981 έπαιξε στην δεύτερη και πιο πετυχημένη (εισπρακτικά) ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου με τίτλο, “Οι απέναντι”. Έκοψε 116.277 εισιτήρια.

6ον. Η τελευταία φορά που το όνομα του εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη ήταν 1995 στην δραματική (και τελευταία) ταινία του Γιώργου Κατακουζηνού, “Ζωή”.

7ον. Από το 1972 εως το 2006 έπαιξε σε 49 τηλεοπτικές σειρές. Κάποιες από αυτές είναι οι: Βίβα Κατερίνα (1973), Λάουρα (1980), Μαντάμ Σουσού (1986), Οι φρουροί της Αχαΐας (1992), Κωστής Παλαμάς (1993), Ασυνήθεις ύποπτοι (1996), Σοφία Ορθή (1997), Βίος ανθόσπαρτος (1998), Αν θυμηθείς τ΄ όνειρό μου (2003) και Στο φως του φεγγαριού (2004).

Ωστόσο ξεχωριστός και αξέχαστος είναι ο ρόλος του στην σειρά, “Περί ανέμων και υδάτων” το 2000. Να σημειώσω εδώ ότι το 1981 συμμετείχε και στην κοινωνική σειρά της κρατικής τηλεόρασης, “Κίτρινος φάκελλος” που όμως δεν προβλήθηκε ποτέ παρόλο που είχαν γυριστεί τα 11 πρώτα επεισόδια.

Προηγούμενο άρθροΗ Νανά Βενέτη θυμάται: Ροκάκιας την ημέρα το βράδυ καμαριέρα
Επόμενο άρθροΓνώριζες ότι ο Μάνος Κατράκης …
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.