21.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...
Κατηγορία:

Γκόλφω 1954-1955

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1955
Κυκλοφορία: 28 Μαρτίου 1955
Διάρκεια: 88' Λεπτά
Είδος: Βουκολική
Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Σενάριο: Ορέστης Λάσκος
Συγγραφέας: Ορέστης Λάσκος
Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Μουσική συνθεση: Τάκης Μωράκης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Δημήτρης Ζάχος, Ζωή Μάγγου, Τρίο Μέλοντυ, Τρίο Αρμονία
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Αντιγόνη Βαλάκου (Γκόλφω), Γιώργος Γληνός (Θανασούλας), Νίκος Καζής (Τάσος), Κυβέλη Θεοχάρη (Σταυρούλα), Θόδωρος Μορίδης (Ζήσης), Ρίτα Μουσούρη (Αστέρω), Βύρων Πάλλης (Κίτσος), Μίμης Φωτόπουλος (Γιάννος), Κώστας Χατζηχρήστος (Δήμος), Λιάνα Ορφανού, Άννα Μπράτσου, Κώστας Παπαχρήστος, Χάρις Λουκέα, Βίκυ Κωνσταντοπούλου, Τζίμης Λυγούρας, Τζούλια Μπράτση, Τζούντη Πανά, Στέλλα Άννα Καραγιάννη, Ελένη Τσικαλιώτη

Η ταινία, “Γκόλφω” προβλήθηκε τη σαιζόν 1954-1955 και έκοψε 115.285 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η θέση σε 14 ταινίες.

-Η «Γκόλφω» είναι το πιο διάσημο ερωτικό δράμα εποχής, ενώ πρόκειται για έναν πραγματικό θρύλο για το ελληνικό θέατρο, αφού δεν έχει σταματήσει να παίζεται μέχρι σήμερα από θιάσους σε όλη την Ελλάδα.

-Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας δημιούργησε σειρά από ανάλογες παραγωγές, με θέματα παρμένα από την αγροτική και κυρίως τη βουκολική ζωή, αλλά και τα ήθη και έθιμα της υπαίθρου.

Γκόλφω
Σκηνή από την ταινία, “Γκόλφω”.

-Λόγω των ενδυματολογικών χαρακτηριστικών, το είδος αυτών των ταινιών ονομάστηκε «φουστανέλα».
-Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για την Ρίτα Μουσούρη.

Περίληψη της ταινίας, “Γκόλφω”

Η Γκόλφω είναι ερωτευμένη με έναν βοσκό, τον Τάσο, αλλά πολιορκείται επίσης και από το αρχοντόπουλο της περιοχής, τον Κίτσο. Εκείνη αρνείται τις προτάσεις του και παραμένει πιστή στους όρκους αγάπης που έχει ανταλλάξει με τον Τάσο.

Οι δύο νέοι αρραβωνιάζονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν, όμως ο Τάσος δέχεται πιεστικά προξενιά για την εξαδέλφη του Κίτσου, την Σταυρούλα. Παρά την αρχική του άμεση άρνηση, ο Τάσος τελικά δελεάζεται από τη μεγάλη προίκα της Σταυρούλας και διώχνει την Γκόλφω. Η νεαρή κοπέλα απελπίζεται, χάνει τα λογικά της και παραλογισμένη τους εύχεται κάθε ευτυχία.

Ο Τάσος κλονίζεται από το μεγαλείο του έρωτα της Γκόλφως, αλλάζει γνώμη και τρέχει κοντά της αλλά δεν προλαβαίνει το κακό: Η Γκόλφω έχει φαρμακωθεί και ξεψυχά στα χέρια του ενώ ο ίδιος αυτοκτονεί στο πλευρό της.

Απόσπασμα από συνέντευξη του Ντίνου Κατσουρίδη στην εφημερίδα “Το Βήμα” (17/09/2000):

”Γυρίζουμε σε μονοπλάνο τον δραματικό μονόλογο της Γκόλφως. Η Βαλάκου λιτή, χαμηλόφωνη, σπαρακτική. Και ο Λάσκος να παρακολουθεί την πρόβα και να βαλαντώνει στο κλάμα. Ξανά και ξανά και ξανά. Κάποια στιγμή επενέβην εγώ. «Ρε συ Ορέστη, θα ξεφουσκώσει η κοπέλα με τόσες πρόβες και, όταν κάνουμε το πλάνο, θα είναι άδειο σακί».

Τον έπεισα. Πάμε το πλάνο. Να σπαράζει μπροστά στην κάμερα η Βαλάκου, να λιώνει πίσω από την κάμερα ο Λάσκος. «Αριστούργημα… Αλλη μία φορά!». Πάμε δεύτερη φορά, πάμε τρίτη, πάμε τέταρτη, στην πέμπτη τα στύλωσα εγώ. «Οχι, ρε Λάσκο, δεν πάμε. Δεν θα πεθάνει η κοπέλα για να φχαριστιέσαι κλάμα». Πήγαμε να σκοτωθούμε. Ξαναγαπήσαμε μετά τη συμφωνία μας για μια τελευταία φορά.

Είμαστε στη φάση του μοντάζ. Τότε οι σκηνοθέτες (με εξαίρεση τον Τζαβέλλα) δεν επιτρεπόταν(!) να παρακολουθούν το μοντάζ. Μία φορά κάθε ημέρα ερχόταν ο Λάσκος στα κλεφτά: «Ρε Ντίνο, βάλε μου, σε παρακαλώ, τον μονόλογο…». Ο Λάσκος ήταν η αδυναμία μου. Του έβαζα τον μονόλογο, έριχνε το κλάμα του και έφευγε.

Τα ίδια έκανε και όταν άρχισε η προβολή της ταινίας. Επαιρνε σβάρνα τους κινηματογράφους, έβλεπε τον μονόλογο, «έριχνε τη δόση του» και έφευγε. Τόσο που τον πήραν χαμπάρι οι αιθουσάρχες και κρατούσαν το διάλειμμα λίγο παραπάνω για να προλάβει ο Λάσκος να «χτυπήσει παρών».”

Στην ίδια κατηγορια

Ερωτικές ιστορίες 1958-1959

Η ταινία, "Ερωτικές ιστορίες" προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 18.579 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Κάνε με πρωθυπουργό 1964-1965

Η ταινία, "Κάνε με πρωθυπουργό" προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 162.809 εισιτήρια. Ήρθε...

Ο Δράκος 1955-1956

Η ταινία, "Ο Δράκος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1955-1956 και έκοψε 35.784 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Η αμαρτία της ομορφιάς 1972-1973

Η ταινία, "Η αμαρτία της ομορφιάς" προβλήθηκε τη σαιζόν 1972-1973 και έκοψε 126.930 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία