21.8 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Μίμης Πλέσσας: Τα άγνωστα περιστατικά της ζωής του

Ο Μίμης Πλέσσας, ο μουσικοσυνθέτης με τις...

Ορέστης Μακρής: Μία κατηγορά ηθοποιού από μόνος του

Και οι δυνατοί λυγίζουν…Όχι, δεν είναι τίτλος...

Μάρω Κοντού: Η παντοτινή νέα του Ελληνικού κινηματογράφου

Η Μάρω Κοντού είναι μία αξία αναλλοίωτη...
Κατηγορία:

Γκόλφω 1954-1955

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1955
Κυκλοφορία: 28 Μαρτίου 1955
Διάρκεια: 88' Λεπτά
Είδος: Βουκολική
Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Σενάριο: Ορέστης Λάσκος
Συγγραφέας: Ορέστης Λάσκος
Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Μουσική συνθεση: Τάκης Μωράκης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Δημήτρης Ζάχος, Ζωή Μάγγου, Τρίο Μέλοντυ, Τρίο Αρμονία
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Αντιγόνη Βαλάκου (Γκόλφω), Γιώργος Γληνός (Θανασούλας), Νίκος Καζής (Τάσος), Κυβέλη Θεοχάρη (Σταυρούλα), Θόδωρος Μορίδης (Ζήσης), Ρίτα Μουσούρη (Αστέρω), Βύρων Πάλλης (Κίτσος), Μίμης Φωτόπουλος (Γιάννος), Κώστας Χατζηχρήστος (Δήμος), Λιάνα Ορφανού, Άννα Μπράτσου, Κώστας Παπαχρήστος, Χάρις Λουκέα, Βίκυ Κωνσταντοπούλου, Τζίμης Λυγούρας, Τζούλια Μπράτση, Τζούντη Πανά, Στέλλα Άννα Καραγιάννη, Ελένη Τσικαλιώτη

Η ταινία, “Γκόλφω” προβλήθηκε τη σαιζόν 1954-1955 και έκοψε 115.285 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η θέση σε 14 ταινίες.

-Η «Γκόλφω» είναι το πιο διάσημο ερωτικό δράμα εποχής, ενώ πρόκειται για έναν πραγματικό θρύλο για το ελληνικό θέατρο, αφού δεν έχει σταματήσει να παίζεται μέχρι σήμερα από θιάσους σε όλη την Ελλάδα.

-Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας δημιούργησε σειρά από ανάλογες παραγωγές, με θέματα παρμένα από την αγροτική και κυρίως τη βουκολική ζωή, αλλά και τα ήθη και έθιμα της υπαίθρου.

Γκόλφω
Σκηνή από την ταινία, “Γκόλφω”.

-Λόγω των ενδυματολογικών χαρακτηριστικών, το είδος αυτών των ταινιών ονομάστηκε «φουστανέλα».
-Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για την Ρίτα Μουσούρη.

Περίληψη της ταινίας, “Γκόλφω”

Η Γκόλφω είναι ερωτευμένη με έναν βοσκό, τον Τάσο, αλλά πολιορκείται επίσης και από το αρχοντόπουλο της περιοχής, τον Κίτσο. Εκείνη αρνείται τις προτάσεις του και παραμένει πιστή στους όρκους αγάπης που έχει ανταλλάξει με τον Τάσο.

Οι δύο νέοι αρραβωνιάζονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν, όμως ο Τάσος δέχεται πιεστικά προξενιά για την εξαδέλφη του Κίτσου, την Σταυρούλα. Παρά την αρχική του άμεση άρνηση, ο Τάσος τελικά δελεάζεται από τη μεγάλη προίκα της Σταυρούλας και διώχνει την Γκόλφω. Η νεαρή κοπέλα απελπίζεται, χάνει τα λογικά της και παραλογισμένη τους εύχεται κάθε ευτυχία.

Ο Τάσος κλονίζεται από το μεγαλείο του έρωτα της Γκόλφως, αλλάζει γνώμη και τρέχει κοντά της αλλά δεν προλαβαίνει το κακό: Η Γκόλφω έχει φαρμακωθεί και ξεψυχά στα χέρια του ενώ ο ίδιος αυτοκτονεί στο πλευρό της.

Απόσπασμα από συνέντευξη του Ντίνου Κατσουρίδη στην εφημερίδα “Το Βήμα” (17/09/2000):

”Γυρίζουμε σε μονοπλάνο τον δραματικό μονόλογο της Γκόλφως. Η Βαλάκου λιτή, χαμηλόφωνη, σπαρακτική. Και ο Λάσκος να παρακολουθεί την πρόβα και να βαλαντώνει στο κλάμα. Ξανά και ξανά και ξανά. Κάποια στιγμή επενέβην εγώ. «Ρε συ Ορέστη, θα ξεφουσκώσει η κοπέλα με τόσες πρόβες και, όταν κάνουμε το πλάνο, θα είναι άδειο σακί».

Τον έπεισα. Πάμε το πλάνο. Να σπαράζει μπροστά στην κάμερα η Βαλάκου, να λιώνει πίσω από την κάμερα ο Λάσκος. «Αριστούργημα… Αλλη μία φορά!». Πάμε δεύτερη φορά, πάμε τρίτη, πάμε τέταρτη, στην πέμπτη τα στύλωσα εγώ. «Οχι, ρε Λάσκο, δεν πάμε. Δεν θα πεθάνει η κοπέλα για να φχαριστιέσαι κλάμα». Πήγαμε να σκοτωθούμε. Ξαναγαπήσαμε μετά τη συμφωνία μας για μια τελευταία φορά.

Είμαστε στη φάση του μοντάζ. Τότε οι σκηνοθέτες (με εξαίρεση τον Τζαβέλλα) δεν επιτρεπόταν(!) να παρακολουθούν το μοντάζ. Μία φορά κάθε ημέρα ερχόταν ο Λάσκος στα κλεφτά: «Ρε Ντίνο, βάλε μου, σε παρακαλώ, τον μονόλογο…». Ο Λάσκος ήταν η αδυναμία μου. Του έβαζα τον μονόλογο, έριχνε το κλάμα του και έφευγε.

Τα ίδια έκανε και όταν άρχισε η προβολή της ταινίας. Επαιρνε σβάρνα τους κινηματογράφους, έβλεπε τον μονόλογο, «έριχνε τη δόση του» και έφευγε. Τόσο που τον πήραν χαμπάρι οι αιθουσάρχες και κρατούσαν το διάλειμμα λίγο παραπάνω για να προλάβει ο Λάσκος να «χτυπήσει παρών».”

Στην ίδια κατηγορια

Ο εαυτούλης μου 1963-1964

Η ταινία, "Ο εαυτούλης μου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 80.053 εισιτήρια. Ήρθε...

Ο αχαΐρευτος 1969-1970

Η ταινία, "Ο αχαϊρευτος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 22.027 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου 1966-1967

Η ταινία, "Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε...

Ο Θόδωρος και το δίκανο 1962-1963

Η ταινία, “Ο Θόδωρος και το δίκανο” προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 31.317...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία