23.6 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΡίτα Μουσούρη 1906-1985

Σχετικές αναρτήσεις

Ρίτα Μουσούρη 1906-1985

- Advertisement -

Η Ρίτα Μουσούρη γεννήθηκε το 1906 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1928.

Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, η Ρίτα Μουσούρη συμμετείχε και στην τηλεόραση, σε κάποιες σειρές της εποχής όπως «Από την κλειδαρότρυπα», «Αστροφεγγιά», «Μυστικοί αρραβώνες», «Η Ταβέρνα» κ.α.

Αλλά και σε τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις όπως «Πικ νικ», « Ο Βασιλικός», «Λευκές νύχτες», «Ο γάμος της Μπάρμπαρα» κ.α. Μερικές από τις κινηματογραφικές της δουλειές ήταν, «Γκόλφο», «Αντίο ζωή», «Τα νιάτα θέλουν έρωτα», «Εγωισμός», «Να ζει κανείς η να μη ζει», «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν», «Να ζει κανείς ή να μη ζει», «Οικογένεια Χωραφά» κ.α.

mousouri
Γκέλυ Μαυροπούλου, Ρίτα Μουσούρη,Σπυριδούλα Γιαννάτου στην ταινία, “Το παραστράτημα μιας αθώας” του 1959.

Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Αλέξανδρο Μυράτ. Επιμελήθηκε πολλές μεταφράσεις ξένων έργων από την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Στην «βίλα των οργίων» όμως, και μαζί με πολλούς άλλους καταπληκτικούς ηθοποιούς, που δίνουν το δικό τους στίγμα όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος με το ‘’Εεεπ!! Τι θα το κάνουμε εδώ αμέρικαν μπαρ??’’, η Ρίτα Μουσούρη δίνει και εκείνη το δικό της, με την φράση, “Μιλάτε μου τουλάχιστον στον Πληθυντικό, θα με υποχρεώσετε” ενσαρκώνοντας έναν ρόλο ανεπανάληπτο, μιας ξεπεσμένης μεγαλοαστής που υπενοικιάζει τη βίλα της για σεξουαλικά όργια και κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση.

Επίσης συνεργάστηκε με πολλούς επίσης αξιόλογους ηθοποιούς όπως, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Τάκη Μηλιάδη, Μάρω Κοντού, Αλέκο Αλεξανδράκη, Μέλπω Ζαρόκωστα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Βογιατζή, Κάκια Αναλυτή κ.α.

Η Ρίτα Μουσούρη έφυγε από την ζωή στις 26 Σεπτεμβρίου 1985 σε ηλικία 79 χρονών, μόνη και εγκαταλελειμμένη, μέσα σ’ ένα δωμάτιο του Νοσοκομείου Υγεία. Στην κηδεία της που έγινε στο Νεκροταφείο της Νέα Σμύρνης, δεν παρευρέθηκε κανένας συνάδελφός της.

Είναι πολύ άσχημο, να φεύγει κάποιος απ’ την ζωή μόνος και ξεχασμένος από τους πάντες. Αυτό ισχύει για όλους μας, πόσο μάλλον για κάποιους καλλιτέχνες, οι οποίοι έδωσαν ένα σημαντικό κομμάτι από την ζωή τους, στο πώς να δώσουν σε όλους εμάς να καταλάβουμε το νόημα της αγάπης, της χαράς, της λύσης των προβλημάτων μας, την ξεγνοιασιά και τόσα άλλα μηνύματα που περνούσαν, μέσα από της θεατρικές και κινηματογραφικές τους δουλειές.

Ρίτα Μουσούρη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1955Γκόλφω 
1957Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται 
1959Ανθισμένη αμυγδαλιά 
1959Ναυάγια της ζωής 
1959Ταξείδι με τον έρωτα 
1959Το Παραστράτημα Μιας Αθώας 
1960Αλλού τα κακαρίσματα 
1960Αντίο ζωή 
1960Νύχτες στο Μιραμάρε 
1961Τα νιάτα θέλουν έρωτα 
1962Αμαρτωλές 
1962Η υπέροχη οπτασία 
1962Λαφίνα 
1962Τα Χριστούγεννα του αλήτη 
1963Τερέζα 
1964Εγωισμός 
1964Ευχή και κατάρα 
1964Η βίλλα των οργίων 
1965Κλαίω και σ’ αναζητώ 
1965Πικρή ζωή 
1966Η Αδελφή μου Θέλει Ξύλο 
1966Να ζη κανείς ή να μη ζη; 
1967Κολωνάκι διαγωγή μηδέν 
1968Μπροστά στην αγχόνη 
1968Οικογένεια Χωραφά 
1969Αγωνία για τον έρωτα 
1974Αγάπη μου Ουά-Ουά 
1978Υπόθεση Πολκ 
1983Είμαι 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Η ταβέρνα ΕΙΡΤ
1974|1974Ανθρώπινες Ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1974|1974Πολεμικές ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1975|1975Ο βασιλιάς και το άγαλμα ΥΕΝΕΔ
1976|1976Από την κλειδαρότρυπα ΥΕΝΕΔ
1978|1978Έξοδος κινδύνου ΕΡΤ
1979|1979Μυστικοί αρραβώνες ΥΕΝΕΔ
1980|1980Αστροφεγγιά ΕΡΤ
1982|1982Το ξεκίνημα της φωτιάς: Ρόκκος Χοϊδάς ΕΡΤ 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Φραντζέσκα Αλεξάνδρου 1934-

Η Φραντζέσκα Αλεξάνδρου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1934 και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.Δούλεψε για πρώτη φορά το 1955 στην Θεσσαλονίκη με...

Νατάσα Γερασιμίδου 1952-2002

Η Νατάσα Γερασιμίδου γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1952 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης σε προσφυγική οικογένεια. Σε ηλικία 7 ετών μπήκε στη σχολή του Νίκου Μπαζάκα,...

Έρση Δοξακοπούλου

Επίσης και ως Έλση και Έλλη. Βαπτίστηκε ''Ελάς''(με ένα λάμδα).Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το...

Τελευταίες αναρτήσεις