Ήξερες ότι η Νίκη Λινάρδου…

Νίκη Λινάρδου
Advertisement

Η Νίκη Λινάρδου, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1939 και υπήρξε δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέκου Σακελλάριου. Ξεκίνησε την καριέρα της σαν χορεύτρια και αργότερα σαν ηθοποιός του θεάτρου.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή της Νίκης Λινάρδου και μας τις αποκαλύπτει…

Νίκη Λινάρδου: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Το ξεκίνημα της στον καλλιτεχνικό χώρο έγινε χρησιμοποιώντας το όνομα Μπέμπη Κούλα (το αληθινό της επίθετο) όμως στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο διευθυντής παραγωγής και σκηνογράφος της Φίνος Φιλμ, Μάρκος Ζέρβας την βάφτισε Λινάρδου.

linardou konstantaras

2ον. Η Νίκη Λινάρδου έπαιξε σε 34 ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου απο το 1951 έως το 1972 που ως γκεστ εμφανίστηκε για ένα – δύο λεπτά στην ταινία του συζύγου της Αλέκου Σακελλάριου, “Η κόμισσα της Κέρκυρας“. Μετά την απόφαση της να αποσυρθεί από τον χώρο της υποκριτικής εργάστηκε ως τηλεοπτική παραγωγός σε σήριαλ και εκπομπές. Ένα από αυτά τα σήριαλ είναι και το πρώτο που γύρισε η Ρένα Βλαχοπούλου και είχε τίτλο, “Μια Αθηναία στην Αθήνα” που σκηνοθέτησε το 1975 ο Αλέκος Σακελλάριος.

3ον. Τα ρούχα που φοράει η Νίκη Λινάρδου στην ταινία, “Τα κίτρινα γάντια” και υποτίθεται πως της τα δανείζει η Μάρω Κοντού ήταν στην πραγματικότητα δικά της. Εκτός από τα περίφημα κίτρινα γάντια.

4ον. Από όλες τις ταινίες της αυτή που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της ήταν η κωμωδία, “Θα σε κάνω βασίλισσα” η οποία γυρίστηκε σε σκηνικό και όχι σε αληθινό σπίτι.

5ον. Όταν ο Αλέκος Σακελλάριος το 1964 ανέβασε την παράσταση, “Υπάρχει και φιλότιμο” και επέλεξε την αγαπημένη ηθοποιό για τον ρόλο της κόρης του υπουργού, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου ο Λάμπρος Κωνσταντάρας αντέδρασε καθώς πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε. Παιρνόντας όμως ο καιρός διαπίστωσε πως η αρχική του άποψη ήταν λανθασμένη κι έτσι όταν αποφασίστηκε το έργο να μεταφερθεί στον κινηματογράφο ήταν αυτός που ζήτησε η Νίκη Λινάρδου να παραμείνει στον ρόλο της.

6ον. Ωστόσο η πιο σύντομη εμφάνιση της ήταν στην ταινία, “Η θεία μου η χίπισσα” όπου μεταμφιεσμένη ως χίπις όταν η Ρένα Βλαχοπούλου της λέει, “Δεν μου λες κοριτσάκι μου” εκείνη απαντάει με ντουμπλαρισμένη αντρική φωνή, “Δεν είμαι κοριτσάκι” και στη συνέχεια της λέει, “Δεν βλέπω τίποτα γιατί δεν με ενδιαφέρει τίποτα”.

7ον. Το 1967 προκειμένου να υποδυθεί η Νίκη Λινάρδου μια κοπέλα της Τρούμπας στην κωμωδία, “Καλώς ήρθε το δολλάριο” αποφάσισε να τολμήσει και να βάψει κόκκινα τα μαλλιά της. Ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε μελαχρινή και πρωταγωνίστησε για τελευταία φορά στην μεγάλη οθόνη στο πλευρό του Λάμπρο Κωνσταντάρα στην ηθογραφική κωμωδία, “Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο“.

8ον. Η ίδια η ηθοποιός και πλέον παραγωγός στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πρότεινε στην κρατική τηλεόραση σειρά βασισμένη σε σενάρια του Αλέκου Σακελλάριου που δεν είχαν γίνει ταινίες. Η κάθε ιστορία θα ήταν τρία, τέσσερα επεισόδια ενώ κάποια από αυτά ήταν, “Ο Μπάμπης και ο Μπαμπίνος” και “Η κυρία περί της οποίας πρόκειται”.

9ον. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε δεχτεί κάποιες προτάσεις για τηλεοπτικές σειρές. Όμως όπως η ίδια έλεγε ο κύκλος της υποκριτικής είχε κλείσει οριστικά για εκείνη το 1972.

Προηγούμενο άρθροΑλίκη Βουγιουκλάκη και Νίκος Ξανθόπουλος για πρώτη φορά μαζί το 1958
Επόμενο άρθροΚλασική περίπτωση βλάβης 1987-1988
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.