Μάρκος Ζέρβας

Βασίλης Αυλωνίτης
Advertisement

Ο Μάρκος Ζέρβας ήταν Έλληνας σκηνογράφος, διευθυντής παραγωγής και συγγραφέας. Η καριέρα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της κινηματογραφικής εταιρείας Φίνος Φιλμ, συμμετέχοντας σε 152 ταινίες της, ακόμη κι ως τεχνικός και ηχολήπτης, εκτός από σκηνογράφος και διευθυντής παραγωγής.

Advertisement

Ο Μάρκος Ζέρβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Συνεργάστηκε με το Φιλοποίμενα Φίνο, από το 1939, τότε με την εταιρεία Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο, που ήταν νεοσύστατη και θεωρείται πρόδρομος της Φίνος Φιλμ.

Από το 1952, σχεδόν, συμμετείχε σχεδόν σε όλες της ταινίες της εταιρείας, ως σκηνογράφος, και από το 1958 έως το 1977, όπου και έπαψε τη λειτουργία της η εταιρεία, ως διευθυντής παραγωγής.

Μάρκος Ζέρβας
Ο Μάρκος Ζέρβας.

Μεταξύ των σπουδαιότερων ταινιών που συμμετείχε ως σκηνογράφος, πρέπει να θεωρούνται οι εξής: “Η ωραία των Αθηνών”, “Ούτε γάτα, ούτε ζημία”, “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”, “Η θεία από το Σικάγο” κ.ά.

Ενώ ως διευθυντής παραγωγής, δεδομένου ότι υπήρξε από το 58 έως το 77, συναντώνται και οι γνωστότερες ταινίες της εταιρείας, όπως, “Ο Ηλίας του 16ου“, “Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες“, “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο“, “Ο ατσίδας” και πολλά άλλα.

Μετά το τέλος της εταιρείας ο Ζέρβας ασχολήθηκε με διάφορες παραγωγές της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Τέλος, μετράει πάνω από 200 συμμετοχές σε ταινίες.

Ο Μάρκος Ζέρβας, επίσης, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το κολάζ. Έργα του, μάλιστα, εκτέθηκαν δις στην Αθήνα το 1989, και μία φορά στην Ερμούπολη της Σύρου, το 2001.

Ενώ, το 2003, κυκλοφόρησε το βιβλίο: Φίνος Φιλμ 1939-1977 (Ο μύθος και η πραγματικότητα), ένα σπάνιο ντοκουμέντο στα πρώτα χρόνια της εταιρείας, και των προσπαθειών του Φίνου, προπολεμικά και μεταπολεμικά.

Σύμφωνα με τη σύντροφό του Αγγελική Λάμπρου, η αγαπημένη του ταινία ήταν «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη. «Δεν είμαι συγγραφέας, ούτε ιστορικός, ούτε καν κειμενογράφος. Όμως ένιωσα την ανάγκη και θεώρησα χρέος μου να γράψω ό,τι έζησα κοντά στους ανθρώπους που πάλεψαν και στήριξαν τον ελληνικό κινηματογράφο» ανέφερε στο πρόσφατο βιβλίο του για τη Φίνος Φιλμ.

Τις τελευταίες ημέρες ο Μάρκος Ζέρβας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών στις 23 Ιουνίου του 2003.

Προηγούμενο άρθροO Γιώργος Βασιλείου δίνει μάχη για την ζωή του
Επόμενο άρθροΚώστας Μουσούρης 1903-1976