22.5 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Μίμης Πλέσσας: Τα άγνωστα περιστατικά της ζωής του

Ο Μίμης Πλέσσας, ο μουσικοσυνθέτης με τις...

Ορέστης Μακρής: Μία κατηγορά ηθοποιού από μόνος του

Και οι δυνατοί λυγίζουν…Όχι, δεν είναι τίτλος...

Μάρω Κοντού: Η παντοτινή νέα του Ελληνικού κινηματογράφου

Η Μάρω Κοντού είναι μία αξία αναλλοίωτη...
Κατηγορία:

Καραβάν Σαράι 1986-1987

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1986
Κυκλοφορία: 11 Οκτωβρίου 1986
Διάρκεια: 115' Λεπτά
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Σενάριο: Τάσος Ψαρράς
Συγγραφέας: Τάσος Ψαρράς
Φωτογραφία: Σταύρος Χασάπης
Μουσική συνθεση: Γιώργος Τσαγκάρης
Εταιρία παραγωγης: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Παραγωγός: Τάσος Ψαρράς
Τραγούδι: Τάκης Μπίνης, Κώστας Μαρκοζάνης
Χορευτές: Σπύρος Βλάχος, Ίνα Λαζοπούλου

Ηθοποιοί: Θύμιος Καρακατσάνης, Μίρκα Καλατζοπούλου , Μελίνα Μποτέλη , Δήμητρα Χατούπη , Τάσος Παλαντζίδης , Ιάκωβος Ψαρράς , Σοφία Φιλιππίδου , Δημήτρης Μπάνος , Βασίλης Κολοβός , Λάζαρος Ανδρέου , Ζαφείρης Κατραμάδας , Δημήτρης Αρώνης , Μιχάλης Μπογιαρίδης , Άγγελος Γεωργιάδης , Ελπιδοφόρος Γκότσης , Μαρία Γουδή , Ρέα Χαλκιαδάκη , Δημήτρης Κολοβός , Γιώργος Μελισσάρης , Άγγελος Προβελέγγιος , Χρήστος Σιμαρδάνης , Χάρης Τσιτσάκης , Κοσμάς Ζαχάρωφ , Βάνα Φιτσώρη , Ρία Φιτσιώρη , Θηρεσία Μανωλούδη , Λάζαρος Ασλανίδης , Κώστας Κωνσταντινίδης , Νίκος Σεργιανόπουλος , Μάνος Βλαστός , Θόδωρος Τεκνετζίδης , Χριστίνα Συμεωνίδη , Σάκης Πετκίδης , Χρήστος Παπαστεργίου

Η ταινία, “Καραβάν Σαράι” προβλήθηκε το 1988 σε ομώνυμη σειρά τριών επεισοδίων, στην ΕΤ1, με τίτλο “Καραβάν Σαράι (1988)”.

-Το σενάριο της ταινίας, “Καραβάν Σαράι” στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Λάζαρου Παυλίδη, ενός αξιόλογου συγγραφέα που γεννήθηκε και έζησε στο Κιλκίς.

Περιγράφει εικόνες από τη ζωή χιλιάδων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα χωριά τους και να καταφύγουν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Καραβάν Σαράι 1986-1987
Σκηνή από την ταινία, “Καραβάν Σαράι”.

-Η ταινία, “Καραβάν Σαράι” έχει κοινά χαρακτηριστικά και με άλλες ταινίες π.χ. το «Δι’ Ασήμαντον Αφορμήν», και «Το Εργοστάσιο» όπου ο βασικός ήρωας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικοκοινωνικών αλλαγών που δεν μπορεί να αντιληφθεί και να αντιδράσει.

-Η ταινία εξακολουθεί να ενδιαφέρει και σήμερα και δεν έχει χάσει τίποτε από τον προβληματισμό της εποχής που γυρίστηκε.

-Πήρε αρκετά βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κινήθηκε ικανοποιητικά στο εγχώριο εμπορικό κύκλωμα.

Επιπλέον προβλήθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ και πωλήθηκε, απρόσμενα, σε διάφορες χώρες, π.χ. Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ινδία, Ταϊβάν, Αίγυπτο, Αλβανία, Αμερική κ.ά.

-Η ταινία, “Καραβάν Σαράι” γυρίστηκε κατά το ήμισυ στη Βόρειο Ελλάδα, Ελευθερούπολη, Καβάλα, Κομοτηνή και στην Αττική (κυρίως εσωτερικά). Ελαβαν μέρος 80 ηθοποιοί και πάρα πολλοί φιγγυράν. Στα γυρίσματα της Ελευθερούπολης υπήρχαν ημερησίως 80 με 90 κάρα, άλλα τόσα και παραπάνω ζώα, και 400 με 500 κομπάρσους.

Περίληψη της ταινίας, “Καραβάν Σαράι”

Λίγο πριν το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, στα 1948, γίνεται εκκένωση των παραμεθορίων χωριών, για να διευκολυνθούν οι κινήσεις του Εθνικού Στρατού και των ανταρτών.

Ένας σαραντάρης χωρικός, ο Μαργαρίτης (Θύμιος Καρακατσάνης), αναγκάζεται όπως πολλοί άλλοι να εγκαταλείψει το σπίτι του και να κατεβεί μαζί με τα δύο παιδιά του στη Θεσσαλονίκη. Εγκαθίσταται σε ένα από τα επιταγμένα, για το σκοπό αυτό, κτίρια της πόλης, το Καραβάν Σαράι. Στο μέρος αυτό, οι πρόσφυγες ζουν κάτω από εξαιρετικά άθλιες συνθήκες και καταφεύγουν σε πάσης φύσεως ατιμίες και μπαγαποντιές.

Ο Μαργαρίτης προσπαθεί να παραμείνει αμέτοχος στα ανείπωτα δράματα που εκτυλίσσονται γύρω του, με μεγάλο ψυχικό κόστος. Ο γιος του γίνεται εργάτης και μένει στην πόλη, ενώ η κόρη του καταφεύγει στην εύκολη λύση της πορνείας. Ο ίδιος θα επιστρέψει στο ερειπωμένο χωριό του.

Στην ίδια κατηγορια

Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα 1964-1965

Η ταινία, "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και...

Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο 1959-1960

Η ταινία, "Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο" προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε...

Λαφίνα 1961-1962

Η ταινία, "Λαφίνα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 13.813 εισιτήρια. Ήρθε στην 42η...

Διακοπές στην Αίγινα 1957-1958

Η ταινία, "Διακοπές στην Αίγινα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1957-1958 και έκοψε 24.651 εισιτήρια. Ήρθε...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία