22.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...
Κατηγορία:

Διαγωγή μηδέν 1948-1949

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1949
Κυκλοφορία: 07 Μαρτίου 1949
Διάρκεια: 83' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γαζιάδης
Σενάριο: Δημήτρης Γιαννουκάκης
Συγγραφέας: Δημήτρης Γιαννουκάκης
Φωτογραφία: Μιχάλης Γαζιάδης
Μουσική συνθεση: Niki Yakovlef
Εταιρία παραγωγης: Ανζερβός
Παραγωγός: Ανζερβός
Τραγούδι: Κώστας Νικολαΐδης, Ρέτη Ταμπακοπούλου
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Έλλη Λαμπέτη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ντίνος Ηλιόπουλος, Φραγκίσκος Μανέλλης, Λέλα Πατρικίου, Σπύρος Πατρίκιος, Δήμος Σταρένιος, Λάλας Ιακωβίδης, Γιώργος Νέζος, Ίκαρος Κανελλόπουλος, Φανή Νικολαϊδου, Μαίρη Λαϊδου, Λέλα Κανελλοπούλου, Λουκία Δαμάσκου, Κατερίνα Ζάχου, Νίκος Λεπενιώτης, Μαρία Λούβρου, Νίνα Αφεντάκη, Φραγκούλης Φραγκούλης, Δ. Αννίνου, Όλγα Κυριακίδου, Νίτσα Αβαταγγέλου, Παύλος Ραφελέτος, Δ. Μανιάτη, Λαμπάκης

Η ταινία, “Διαγωγή μηδέν” προβλήθηκε τη σαιζόν 1948-1949 και έκοψε 67.043 εισιτήρια. Ήρθε στην 4η θέση σε 8 ταινίες. Μεταγενέστερα και άτυπα τιτλοφορήθηκε κι ως “Σκάνδαλα στο παρθεναγωγείο”.

-Η ταινία σφύζει από δράση και από πολιτικές διαπλοκές. Τέλος, είναι μια ωραία και ενδιαφέρουσα απεικόνιση της Ελλάδας μετά το τέλος του Εμφυλίου, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα εφηβικού κινηματογράφου, με την έννοια ότι η πλοκή της εκτυλίσσεται σε σχολείο.

-Η Μαίρη Λαΐδου που εμφανίζεται σε έναν δεύτερο ρόλο ήταν κόρη της στιχουργού, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και σύζυγος του Φραγκίσκου Μανέλλη.

-Πρόκειται για τη μοναδική εμφάνιση σε κινηματογραφική ταινία του γνωστού παρουσιαστή και κονφερασιέ της εποχής, Ίκαρου Κανελλόπουλου, που έγινε γνωστός με το μικρό του μόνο όνομα.

diagogi miden 2

Περίληψη της ταινίας, “Διαγωγή μηδέν”

Με την τελειόφοιτη μαθήτρια επαρχιακού γυμνασίου, την Μπίλιω (Έλλη Λαμπέτη), είναι ερωτευμένος ο Φώτης (Λάμπρος Κωνσταντάρας). Ένας φιλότιμος και ορεξάτος για δουλειά νέος. Με την όμορφη Μπίλιω είναι ερωτευμένος και ένας καθηγητής της, ο Πλάτων Παπαδάκης (Ντίνος Ηλιόπουλος). Τα πράγματα περιπλέκονται πολύ, καθώς, ο Πλάτων της κάνει καψόνια στο σχολείο, ώστε να την κρατήσει παραπάνω ώρα στην αίθουσα, κατ’ επέκταση και μαζί του, με τη Μελπομένη (Λέλα Πατρικίου), διευθύντρια του σχολείου να κάνει τα στραβά μάτια, λόγω του έρωτα που έχει για τον καθηγητή.

diagogi miden 3

Η παρατεταμένη παραμονή, όμως, αυτών των δυο (μαθήτριας/καθηγητή) στην αίθουσα παρεξηγείται και ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στη μικρή κοινωνία του χωριού και, επίσης, θολώνει τον Φώτη. Εν τέλει ο Πλάτων μετατίθεται και αποκηρύσσεται, καθώς δεν επιτρέπεται ο καθηγητής να συνάπτει σχέσεις με μια μαθήτρια.

Ο Πλάτων δεν τα παρατάει. Αργότερα παίρνει την ταυτότητα της αδελφής του, Ευαγγελίας (Φανή Ιακωβίδου) που έχει διοριστεί καθηγήτρια στη θέση, και επιστρέφει στο χωριό μεταμφιεσμένος γυναίκα. Δεν αργεί να αποκαλύψει, όμως, την πραγματική του ταυτότητα στην Μπἰλιω, η οποία μέχρι τότε, είχε αναλάβει την ξενάγηση της «νέας καθηγήτριας» στο χωριό. Ο Πλάτων έχει σκοπό να την κλέψει, με τη βοήθεια του χαζού επιστάτη του σχολείου, πράγμα που δεν καταφέρνει ποτέ.

diagogi miden 1

Στο τέλος η άσχημη και ερωτευμένη διευθύντρια του σχολείου καταλήγει με τον Πλάτωνα και ο διστακτικός πατέρας της Μπίλιως (Σπύρος Πατρίκιος) και κοινοτάρχης του χωριού (που δεν ήθελε να δώσει την κόρη του σε φτωχό), δίνει την κόρη του στον τίμιο και εργατικό Φώτη, αφού σημειώνεται ένα περιστατικό ανδρείας από τον Φώτη, που με αυτοθυσία σώζει την Μπίλιω και από πιθανό θάνατο και από τον λωποδύτη καθηγητή, που την είχε απομονώσει σε μια βάρκα στην παραθαλάσσια εκδρομή του σχολείου.

Στην ίδια κατηγορια

Το κορίτσι της γειτονιάς 1953-1954

Η ταινία, "Το κορίτσι της γειτονιάς" είναι βασισμένη σε οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου. Η...

Ζητείται επειγόντως γαμπρός 1971-1972

Η ταινία, "Ζητείται επειγόντως γαμπρός" προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 327.366 εισιτήρια. Ήρθε...

Κατάσκοποι στο Σαρωνικό 1967-1968

Η ταινία, "Κατάσκοποι στο Σαρωνικό" είναι στην Αγγλική & Ελληνική γλώσσα. Προβλήθηκε τη σαιζόν...

Γκολ στον έρωτα 1953-1954

Η ταινία, "Γκολ στον έρωτα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1953-1954 και έκοψε 60.828 εισιτήρια. Ήρθε...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία