17.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΠατρίκιος Σπύρος

Σχετικές αναρτήσεις

Πατρίκιος Σπύρος

Ο Σπύρος Πατρίκιος ήταν ηθοποιός επιθεώρησης και από τους σημαντικότερους της ελληνικής οπερέτας.
Γεννήθηκε στηΤήνο το 1894.
Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές εισήχθηκε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας την οποία όμως μετά ένα χρόνο εγκατέλειψε προς χάριν του θεάτρου.
Έτσι το 1911 πρωτοεμφανίζεται στη θεατρική σκηνή στη Κωνσταντινούπολη στο θίασο τηςΑικατερίνης Βερώνη.
Σταδιοδρόμησε στο μουσικό θέατρο κυρίως σε επιθεωρήσεις όπου και διέπρεψε σε κωμικούς ρόλους.
Συμμετείχε στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο μετά τη λήξη του οποίου συνέχισε τις θεατρικές παραστάσεις.
Είχε διακριθεί ιδιαίτερα στις επιθεωρήσεις: «Πειρασμός», και «Αποκριάτικη επιθεώρηση».
Το 1927 συμμετέχει συνθιασάρχης στο θέατρο της Κυβέλης και ένα χρόνο μετά εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη στη επιθεώρηση «Αρλεζιάνα».
Ο Σπύρος Πατρίκιος περιόδευσε στη συνέχεια στην Αίγυπτο, Κωνσταντινούπολη και αργότερα στις ΗΠΑ όπου και επιστρέφοντας αρχίζει να εμφανίζεται πλέον ως θιασάρχης στην επιτυχή επιθεώρηση «Ο Παπαγάλος» (1931).
Διαβάστε επίσης: Οι Γαμπροί Της Ευτυχίας Και Οι «Θρυλικές» Ατάκες Που Αγαπήσαμε !!!
Ακολούθως ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις οπερέτες πολλά κείμενα των οποίων έγραψε και ο ίδιος όπως «Γυναίκες…γυναίκες» κ.ά. μαζί με τον Χατζηαποστόλου.
Το1939 ίδρυσε την «Οπερέτα Πρωτευούσης» ως θεατρικό οργανισμό του είδους όπου και παρουσίασε με δική του σκηνοθεσία τη «Εύθυμη χήρα» του Λέχαρ.
Το 1946 ανέβασε την επιθεώρηση «Γιούπι-γιούπι» που άφησε εποχή.
Υπήρξε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Η τελευταία του θεατρική παράσταση δόθηκε στοΔημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Μετά τη συνταξιοδότησή του (1953) ασχολήθηκε ως αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ελληνικό Θέατρο».
Ο Σπύρος Πατρίκιος είχε νυμφευθεί την επίσης ηθοποιό Ελένη (Λέλα) Σταματοπούλου και μετέπειτα Πατρικίου και απέκτησαν έναν γιο, το γνωστό ποιητή Τίτο Πατρίκιο.΄
Ήταν αδελφός της ποιήτριας Λιλής Ιακωβίδου της οποίας και κόρη είναι η σύγχρονη ηθοποιός και τραγουδίστρια Φραντζέσκα (Ιακωβίδου).
O Σ. Πατρίκιος πέθανε στη Αθήνα, πέντε χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του, το 1958, σε ηλικία 64 ετών.
Φιλμογραφία
Ραντεβού με τον έρωτα (1957) [πατέρας Μαρίας/Λιλής]
Κόκκινα τριαντάφυλλα (1955)
Ανοιχτή θάλασσα (1954)[μπάρμπα Αντώνης]
Γυναίκες δίχως άντρες (1954) [Ανδρέας]
Ο Γολγοθάς μιας ορφανής (1954)[βιομήχανος Γιαννίδης, πατέρας Μάνου]
Προ παντώς…ψυχραιμία (1951) [Περίανδρος Δράκος]
Αμάρτησα για το παιδί μου (1950) [Παντελής Γκούμας]
Διαγωγή…μηδέν! (1949) [Παναγιώτης Φουντούκας]
Δύο κόσμοι (1949)

www.ellinikoskinimatografos.gr
Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Παράβας 1935-2008
Επόμενο άρθροΠέππας Σοφοκλής

Σχετικές αναρτήσεις

Παπακαλιάτης Χριστόφορος

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1974.Είναι Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.Άρχισε να παίζει στην τηλεόραση από τα 16 του χρόνια.Από το 1999...

Κοντογιαννίδης Παύλος

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης (γεν. Βέροια, 13 Αυγούστου 1950) είναι Έλληνας ηθοποιός ποντιακής καταγωγής, με πολύχρονη θητεία στο Θέατρο, την Τηλεόραση, αλλά και το σινεμά.Εκλέχθηκε...

Νότης Περγιάλης 1920-2009

Συγγραφέας, ηθοποιός, στιχουργός και σκηνοθέτης ο Νότης Περγιάλης ήταν μια πολυσχιδής και πολυτάλαντη προσωπικότητα, που πρόσφερε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο στην Ελλάδα. Αν και...

Τελευταίες αναρτήσεις