23.6 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
Κατηγορία:

Φτώχεια και αριστοκρατία 1958-1959

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1959
Κυκλοφορία: 01 Ιανουαρίου 1959
Διάρκεια: 83' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Ντίνος Δημόπουλος
Συγγραφέας: Ντίνος Δημόπουλος
Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Μουσική συνθεση: Λέανδρος Κοκκόρης
Εταιρία παραγωγης: ***
Παραγωγός: Κλέαρχος Κονιτσιώτης, Βεν. Ιορδάνογλου
Τραγούδι: Σοφία Βέμπο
Χορευτές: Γιάννης Φλερύ , Λίντα Άλμα

Ηθοποιοί: Σοφία Βέμπο (Τζένη Μπλανς), Ορέστης Μακρής (Μπάμπης, θυρωρός), Σμαρούλα Γιούλη (Ντουντού Βράιλα), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Αγησίλαος Παπαφρονιμόπουλος), Απόστολος Αβδής (βουλευτής Καλοχαιρέτας), Μπεάτα Ασημακοπούλου (Φούλα Παπαφρονιμοπούλου), Ντίνα Τριάντη (Φώφη Ασυμομύτη), Νίκος Καζής(Μίμης Παπαφρονιμόπουλος), Βούλα Χαριλάου (Χαρούλα), Μαρίκα Κρεββατά (Κλειώ Ασημομύτη), Γιώργος Γαβριηλίδης (Θωμάς Ασημομύτης), Νίκος Φέρμας, Μαίρη Χρονοπούλου, Κυβέλη Θεοχάρη, Βασίλης Κανάκης, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Άρης Βλαχόπουλος, Κώστας Ράλλης, Βασίλης Παπανίκας, Λάμπρος Κωστόπουλος, Δημήτρης Σημηριώτης, Ντίνος Ηλιόπουλος (Πλάτων, προλογίζει), Κώστας Σταυρινουδάκης,

Η ταινία, “Φτώχεια και Αριστοκρατία” προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 51.065 εισιτήρια. Ήρθε στην 7η θέση σε 51 ταινίες.

-Η Σοφία Βέμπο ερμηνεύει συνοδεία χορωδίας το τραγούδι «Αχ να γύριζαν τα χρόνια τα παλιά» του Μιχάλη Σουγιούλ και τα τραγούδια «Πού είν’ εκείνη η αγάπη μας;» (γνωστό και ως «Η αγάπη εκείνη»), ενώ ακούγεται και το «Τζένη Μπλανς» του Μενέλαου Θεοφανίδη, σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και ενορχήστρωση του Λέανδρου Κοκκόρη. Μάλιστα στη σκηνή του τραγουδιού «Η αγάπη εκείνη» η Βέμπο εμφανίζεται σε διπλό ρόλο, με το πραγματικό της πρόσωπο ως Σοφία Βέμπο να το ερμηνεύει καθώς και ως κυρία Ευγενία να το ακροάται, με τις δυο τους κατόπιν να συνομιλούν.

Στουρνάρα 288
Η Σμαρούλα Γιούλη και η Βούλα Χαριλάου στην ταινία “Φτώχεια και αριστοκρατία” του 1958-59.(Σπάνιο αρχείο από το Μουσικό Θέατρο)

-Ο Ορέστης Μακρής, η πλέον χαρακτηριστική μορφή στο ρόλο του μέθυσου στον ελληνικό κινηματογράφο, εμφανίζεται και σε αυτήν την ταινία σε κάποια σκηνή μεθυσμένος.
-Η χορογραφία είναι του Γιάννη Φλερύ, που μαζί με τη Λίντα Άλμα αποτελούν το δίδυμο των χορευτών.
-Οι εναλλακτικοί τίτλοο της ταινίας είναι, Στουρνάρα 288 και Σάτυρα Φτώχεια και Αριστοκρατία.

Ντίνος Ηλιόπουλος έχει διπλό ρόλο στην ταινία, “Φτώχεια και αριστοκρατία” αφενός του αφηγητή που προλογίζει την ταινία (τον πρόλογο τον έγραψε ο ίδιος) και μας γνωρίζει τους ενοίκους και αφετέρου του Κύπριου σπουδαστή Πλάτωνα, που κατοικεί στην πολυκατοικία και συμμετέχει διαρκώς σε συλλαλητήρια για την Κύπρο.

Περίληψη της ταινίας, “”Φτώχεια και Αριστοκρατία””

Η ταινία περιγράφει τις ζωές και την καθημερινότητα των κατοίκων μιας πολυκατοικίας, με τις χαρές, τους έρωτες και τα προβλήματά τους, αλλά και τις κωμικές καταστάσεις που βιώνουν.

Η κεντρική ιστορία είναι αυτή της Χαρούλας (Βούλα Χαριλάου), ανιψιάς του θυρωρού Μπάμπη (Ορέστης Μακρής), η οποία ξελογιάζεται και καθίσταται έγκυος από τον Μίμη (Νίκος Καζής), τον γιο του στριφνού ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας Αγησίλαου Παπαφρονιμόπουλου (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) και της ψηλομύτας συζύγου του, της Φούλας (Μπεάτα Ασημακοπούλου), η οποία ρίχνει όλη μέρα πασιέντζες με μια τράπουλα. Ο Μίμης είναι ένας χαραμοφάης που έχει αρραβωνιαστεί πάμπολλες φορές και φλερτάρει ασυστόλως χωρίς σοβαρό σκοπό. Η τελευταία του κατάκτηση είναι η ανεξάρτητη και μοντέρνα Ντουντού Βράιλα (Σμαρούλα Γιούλη), που δεν κατοικεί στην ίδια πολυκατοικία.

Άλλοι χαρακτήρες-ένοικοι της ταινίας, “Φτώχεια και αριστοκρατία” είναι ο βουλευτής Καλοχαιρέτας (Απόστολος Αβδής) που υπόσχεται αφειδώς διορισμούς ή ρουσφέτια με αντάλλαγμα ψήφους (σε κάθε αίτημα απαντά με τη λέξη “Ετελείωσε”) χωρίς να πραγματοποιεί ό,τι υπόσχεται, η κυρία Κολλιαδήμα που περιποιείται τα σκυλιά της καλύτερα από παιδιά, καθώς και η οικογένεια Ασημομύτη (Γιώργος Γαβριηλίδης, Μαρίκα Κρεβατά, Ντίνα Τριάντη) που κερδίζει χρήματα κλέβοντας την εφορία και τα μέλη της τσακώνονται διαρκώς μεταξύ τους.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ηλικιωμένη κυρία Ευγενία, που είναι η ξεχασμένη πλέον αλλά κάποτε διάσημη τραγουδίστρια Τζένη Μπλανς (Σοφία Βέμπο). Ακόμα και οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ταινίας αγνοούν αρχικά την ταυτότητα της κυρίας Ευγενίας, μεταξύ αυτών και ο Αγησίλαος, που αναγνωρίζει από ένα τυχαίο γεγονός στο πρόσωπό της τη διάσημη Τζένη Μπλανς, που αποτελούσε κρυφό πόθο της νιότης του, οπότε αλλάζει άρδην προς το καλύτερο τη στάση του απέναντί της.

Στο τέλος της ταινίας, “Φτώχεια και αριστοκρατία” η οποία επιφυλάσσει αίσιο τέλος για όλους, το αίσθημα του Μίμη με τη Ντουντού διαλύεται και αυτός εντέλει αποκαθιστά τη Χαρούλα, που φέρνει στον κόσμο το παιδί τους. Έτσι ο Αγησίλαος συμπεθεριάζει με τον Μπάμπη, τον θυρωρό, ενώ τους ενώνει ο κοινός ενθουσιασμός για την έλευση του εγγονού τους.

Στην ίδια κατηγορια

Η εφοπλιστίνα

Περίληψη: Ο εφοπλιστής Καρανίκας που αναζητούσε τη χαμένη στα χρόνια της Κατοχής κόρη του,...

Η Νεράιδα και το παληκάρι 1969-1970

Η ταινία, "Η Νεράιδα και το παληκάρι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 626.540...

Η κυρία δήμαρχος 1959-1960

Η ταινία, "Η κυρία δήμαρχος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 35.919 εισιτήρια. Ήρθε...

Οι αδίστακτοι 1965-1966

Η ταινία, "Οι αδίστακτοι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 239.152 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία