Το ντεμπούτο της σπουδαίας Ειρήνης Παπά

ντεμπούτο
Advertisement

Είχαν περάσει μόλις 4 χρόνια από την απελευθέρωση και 3 χρόνια από το τέλος του εμφύλιου πολέμου. Η Ελλάδα βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση. Φτώχεια, ανεργία, εγκληματικότητα συνέθεταν ένα εκρηκτικό κράμα, το οποίο συνέθετε τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας.

Advertisement

Ο Φιλοποίμην Φίνος βρίσκονταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, ωστόσο το μεράκι του για τον κινηματογράφο παρέμενε ζωντανό.

Χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους όμως, οι παραγωγές με τις υψηλές προδιαγραφές που έθετε ο ίδιος, δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν. Το 1948 ωστόσο, ο Περικλής Βανάκος, πατέρας της Τζέλλας Φίνου, συζύγου του Φίνου, επιστρέφει από την Αφρική στην Ελλάδα και αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια ταινία του γαμπρού του, με τον τίτλο «Χαμένοι Άγγελοι».

tzela film

Γι’ αυτό και στους τίτλους της ταινίας εκτός από την Φίνος Φιλμ εμφανίζεται ως παραγωγός και η εταιρεία Τζέλλα Φίλμ, η οποία ήταν της συζύγου του, Τζέλλας. Η ταινία πήγε εξαιρετικά και ήρθε πρώτη σε πωλήσεις ανάμεσα στις μόλις 8 ταινίες της σεζόν 1948-1949, κόβοντας 107.508 εισιτήρια. Πρεμιέρα στους κινηματογράφους έκανε δε, στις 22 Δεκεμβρίου του 1948.

Η ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» έχει ιστορική αξία για τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού σε αυτή έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός, διεθνούς εμβέλειας, Ειρήνη Παπά.

Από την άλλη πλευρά, ήταν η πρώτη απόπειρα μεταφοράς του αμερικάνικου υπόκοσμου με ελληνικά δεδομένα, η οποία μάλιστα ήταν επιτυχής, δεδομένης της αποδοχής της από τους σινεφίλ της εποχής. Ήταν η περίοδος που στα μάτια των χαροκαμένων και απογοητευμένων Ελλήνων κάθε τι αμερικάνικο φάνταζε μυθικό. Όπως και οι αμερικάνικες ταινίες.

Μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της ταινίας είχε σαφώς και ο Νίκος Τσιφόρος, ο οποίος ήταν ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης της. Εκτός από την Ειρήνη Παππά, στην ταινία πρωταγωνιστούσαν σπουδαίοι ηθοποιοί της εποχής, όπως οι Σμαρούλα Γιούλη, Χρήστος Τσαγανέας, Άννα Χριστοφορίδου, Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Καζής, Περικλής Χριστοφορίδης, Θόδωρος Μορίδης, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Βλαχόπουλος, Βαγγέλης Πρωτόπαππας, Αλέκος Λεμός, Νίκος Φέρμας κ.α.

Σύμφωνα με την Φίνος Φιλμ, η υπόθεση της ταινίας ήταν η εξής:

«Η Έλλη ζει μαζί με την άρρωστη μητέρα της και έναν μικροαπατεώνα, τον Λουκά, ο οποίος ενώ συνδέεται με την μητέρα της, δεν δείχνει καθόλου ενδιαφέρον για εκείνην.

Ο αρραβωνιαστικός της Έλλης, αν και σπουδάζει γιατρός, τα βράδια τραγουδά σε κοσμική ταβέρνα για να επιβιώσει. Εκεί κάποιο βράδυ έρχεται ένας επιχειρηματίας με τη φιλενάδα του, τη Λιάνα, που γλυκοκοιτάζει τον αρραβωνιαστικό της Έλλης. Ο επιχειρηματίας προτείνει στον Λουκά να αναθέσει στην Έλλη να μεταφέρει πακετάκια με ναρκωτικά στους πελάτες του και εκείνη το κάνει νομίζοντας πως είναι φάρμακα».

Στην ταινία εμφανίζονται να τραγουδούν ο σταρ της εποχής Γιάννης Βέλλας – ο ίδιος έγραψε και τη μουσική της -, αλλά και ο Μανώλης Χιώτης, ο οποίος εκείνη την περίοδο έκανε τα πρώτα του βήματα στο μουσικό στερέωμα της χώρας. Το μοντάζ έκανε ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος, ενώ η φωτογραφία ήταν του σπουδαίου Ζόζεφ Χεπ.

Προηγούμενο άρθροΗ Ρένα Βλαχοπούλου ήταν περίεργη τσιγκούνα
Επόμενο άρθροΤο όχι της Αλίκης και το ναι της Ζωής