Δέκα χρόνια μαζί

Δέκα
Advertisement

Την χρονική περίοδο 1971-1982 το καλλιτεχνικό ζευγάρι Έλλη Φωτίου & Στέφανος Ληναίος συνεργάστηκαν στο θέατρο με τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

Advertisement

Η μακρόχρονη αυτή συνεργασία καταγράφηκε σε έναν δίσκο LP ο οποίος περιέχει μουσικά θέματα και τραγούδια από τις παραστάσεις: “Ο διάσημος 702″(1972),”Οι κλειδοκράτορες”(1973),”Οι Ρόζεμπεργκ δεν πρέπει να πεθάνουν”(1974),”Ένα τυχαίο ατύχημα“(1978) και “Τα ανθρωπάκια”(1981). Τα τραγούδια ερμηνεύονται εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές και από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν κατά καιρούς στο θίασό τους, όπως οι: Έρση Μαλικένζου, Χρήστος Δαχτυλίδης, Μελίνα Μπριάνα και ο Σταύρος Ξενίδης. Συμμετέχει και ο τραγουδιστής Νίκος Γεωργής.

Βασίλης Δημητρίου

Ο Βασίλης Δημητρίου (1945 – 2015) χάρισε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε σπουδαίους ερμηνευτές ενώ κάποια από τα τραγούδια του έγιναν και διεθνείς επιτυχίες όπως το “Μαρία με τα Κίτρινα” και το “Χαλασιά μου”.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του συγκαταλέγονται τα τραγούδια: “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, Το πεπρωμένο”, “Πρόβα νυφικού”, “Μέσα σ’ ένα τανγκό” (σε δικούς του στίχους), “Ω! τι κόσμος μπαμπά” (στίχοι Κώστα Μουρσελά), “Ο κόσμος είναι σαν μπαξές” (στίχοι Μάνου Ελευθερίου), “Πόσο πολύ σ’ αγάπησα” (στίχοι Κατίνας Παΐζη), Η μυγδαλιά (στίχοι Νίκου Γκάτσου), κ.ά.

Ο Βασίλης Δημητρίου στο Θέατρο…

Ο Βασίλης Δημητρίου έχει γράψει μουσική σε εβδομήντα θεατρικές παραστάσεις για το σύγχρονο θέατρο, το αρχαίο δράμα και το παιδικό θέατρο. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Κώστας Μπάκας, ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Νίκος Περέλης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Μιχάλης Μπούχλης, Λάμπρος Κωστόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Σλόμπονταν Ουνκόφσκι κ.α.

Έχει συνεργαστεί επίσης με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Ιωαννίνων και Λαμίας, το Θέατρο Διαδρομή, με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους και με το Κρατικό Θέατρο Κρακόβιας στην Πολωνία.

Τιμητικές διακρίσεις

Ανάμεσα στα βραβεία που του απονεμήθηκαν ήταν το Βραβείο Καρόλου Κουν  για τη μουσική του στο θεατρικό έργο ΦΑΥΣΤΑ του Μποστ. Το 2000 το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου του απένειμε το έπαθλο “Δημήτρης Μητρόπουλος” για την θεατρική του μουσική την περίοδο 1998 – 2000. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Δήμος Ζωγράφου τον τίμησε για το σύνολο της προσφοράς του στο Ερασιτεχνικό Θέατρο.

Προηγούμενο άρθροΕραστές του Ονείρου αλλά θεατρικά
Επόμενο άρθροΑσπρόμαυρη Χαρούμενη Κυριακή