3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΤζόλυ Γαρμπή 1913-2002

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόλυ Γαρμπή 1913-2002

Τζόλυ Γαρμπή: Η ψυχομάνα του ελληνικού κινηματογράφου που πέθανε μόνη και ξεχασμένη σε γηροκομείο.

Ως άλλη μια μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου, η Τζόλυ Γαρμπή ήρθε στην επικράτεια του σινεμά σε προχωρημένη ηλικία. Πρόφτασε όμως να αφήσει το χνάρι της στο σελιλόιντ.

Με τους χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους της σε πολλές αξέχαστες ταινίες της χρυσής εποχής, μετατράπηκε σε μια τις πλέον αναγνωρίσιμες ώριμες κυρίες του σινεμά. Σίγουρα στην πιο αλησμόνητη θετή μάνα του πανιού.

Ψυχομάνα, θεία, σύζυγος, ακόμα και χήρα (γυμνασιάρχου!), η Τζόλυ Γαρμπή άφησε μια σπουδαία προσφορά στην υποκριτική τέχνη. Ιδιαίτερα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Υποστηρίζοντας τους ανθρώπινους ρόλους της με αμεσότητα, συνέπεια και αληθοφάνεια. Ταλαντούχα και πάντα αξιοπρεπής, η ηθοποιός είχε υπηρετήσει ως νοσοκόμα στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Συμμετείχε αργότερα στην Αντίσταση, ενσαρκώνοντας στην ολότητά του τον ρόλο του κοινωνικά ευαίσθητου καλλιτέχνη.

Τζόλυ Γαρμπή
Η Τζόλυ Γαρμπή και ο Θανάσης Βέγγος.

Οι λαμπρές ερμηνείες της χάρισαν κάτι από την προσωπικότητά της στις περισσότερες από τις 50 ταινίες που πήρε μέρος. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη βραχνή φωνή και τα μεγάλα μάτια της στα φιλμ. «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η σωφερίνα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος».

Στην προσωπική της ζωή, ήταν σύζυγος του επίσης μεγάλου ηθοποιού Θόδωρου Μορίδη. Αν και πέθαναν αμφότεροι ξεχασμένοι και παραγνωρισμένοι στο γηροκομείο. Ο δικός της θάνατος μάλιστα δεν θα γνωστοποιούνταν παρά δέκα μέρες αργότερα…

Η Ιουλία «Τζόλυ» Γαρμπή γεννιέται το 1913 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από Κεφαλλονίτες γονείς. Εκεί θα περάσει τα παιδικά της χρόνια. Όταν ήταν στην εφηβεία της η ελληνικής καταγωγής οικογένεια θα επιστρέψει στην πατρίδα και θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα.

Έχοντας ήδη κολλήσει το μικρόβιο της υποκριτικής, θα γίνει δεκτή το 1934 στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ταυτοχρόνως, παρακολουθεί μαθήματα πιάνου και τραγουδιού στο Ωδείο Αθηνών και δεν λέει να σταματήσει τη μάθηση. Αποφοιτώντας από το Εθνικό, θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό. Το 1938 θα τη βρει λοιπόν στο Παρίσι, θα την προλάβει όμως ο πόλεμος και θα επιστρέψει άρον-άρον στην πατρίδα. Δεν θα καθίσει όμως στα αυγά της.

Ήδη από τις πρώτες στιγμές του ελληνο-ιταλικού πολέμου, η Τζόλυ θα φορέσει τη στολή της νοσοκόμας για τη φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών, ενώ αργότερα, κατά την περίοδο της Αντίστασης, θα πάρει ενεργό μέρος στο ελληνικό αντάρτικο…

Η Τζόλυ Γαρμπή εμφανίστηκε στον κινηματογράφο ήδη από τα χρόνια που ήταν σπουδάστρια, παίρνοντας μέρος στη βουβή «Κοινωνική Σαπίλα». Το πραγματικό της ντεμπούτο θα έρθει ωστόσο δύο δεκαετίες αργότερα, όταν θα παίξει το 1954 στον «Δρόμο με τις ακακίες» και τον «Θανασάκη τον πολιτευόμενο» και θα δει τις πόρτες της εγχώριας κινηματογραφίας να ανοίγουν διάπλατα

Παρά το γεγονός ότι θα παίξει σε καμιά δεκαριά ταινίες μέχρι το 1960, ήταν αυτή τη δεκαετία που θα γινόταν ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό. Πλέον είναι μια καθιερωμένη ηθοποιός του θεάτρου που ο κόσμος γνωρίζει στο πανί όντας πια σχεδόν στα πενήντα της.

Πλέον μπορεί να παίξει τη μάνα, την ψυχομάνα και τη θεία των ενζενί, αλλά και τη μεσόκοπη σύζυγο ή τη χήρα. Μια από τις χαρακτηριστικότερες «ώριμες κυρίες» του μεγάλου πανιού είχε μόλις γεννηθεί! Ξεχωρίζουν οι ρόλοι της που λάμπουν ακόμα στα αξέχαστα φιλμ «Το κλωτσοσκούφι» (1960), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Η Λίζα και η άλλη» (1961), «Ο Ατσίδας» (1962), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Η σωφερίνα» (1964), «Ευτυχώς… τρελάθηκα» (1966), «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης» (1968), «Η νεράιδα και το παληκάρι» (1969), «Δάκρυα για έναν αλήτη» (1971), «Μια μάνα κατηγορείται» (1972) κ.ά.

Πέρα από τη μεγάλη κινηματογραφική της καριέρα, η Τζόλυ Γαρμπή ερμήνευσε ακόμα και οπερέτα, ενώ μεγάλη είναι επίσης η προσφορά της σε θέατρο και τηλεόραση. Τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση θα είναι στο σουρεαλιστικό «Αλαλούμ» (1982), δίπλα στον Χάρρυ Κλυνν

Εξίσου μεγάλη ήταν και η καριέρα της στο γυαλί, παίζοντας σε σίριαλ και τηλεοπτικό θέατρο για 30 σχεδόν χρόνια. Ακόμα και σε βιντεοταινίες εμφανίστηκε η Τζόλυ. Είχε τη στόφα και την εμπειρία της μεγάλης ηθοποιού. Δεν φοβόταν μήπως καταστρέψει την καριέρα της…

Παρά το γεγονός ότι στο πανί εμφανίστηκε σε προχωρημένη ηλικία, η Τζόλυ προσπάθησε να απαλύνει τα σημάδια του χρόνου με πλαστικές μικροεπεμβάσεις, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στη φοβερή και τρομερή Σαπφώ Νοταρά! Η οποία εκμυστηρευόταν στους συναδέλφους τους το μεγάλο μυστικό της Γαρμπή περί λίφτινγκ και τους καλούσε: «Μην κάνεις παρέα την Τζόλυ Γαρμπή. Αυτή κάνει τη νέα».

Η Τζόλυ παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία τον επίσης αξέχαστο ηθοποιό Θεόδωρο Μορίδη, στο πλευρό του οποίου πέρασε ωστόσο τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής της. Το ζευγάρι δεν απέκτησε απογόνους και απέφευγε διαχρονικά τα φώτα της δημοσιότητας. Τα τελευταία τους χρόνια τα πέρασαν αποτραβηγμένοι στο εξοχικό τους στην Αττική, ενώ για τα στερνά τους μπήκαν σε οίκο ευγηρίας.

Μέχρι τότε ήταν δυστυχώς και οι δύο περασμένα νέα, κι έτσι ο θάνατός της στις 09 Δεκεμβρίου 2002 θα γινόταν γνωστός μόνο δέκα μέρες αργότερα. Έναν χρόνο μετά (22 Δεκεμβρίου 2003), πήγε να τη βρει στον άλλο κόσμο και ο Θόδωρος Μορίδης, όντας κι αυτός σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

Η Τζόλυ Γαρμπή κηδεύτηκε στον Μαραθώνα, αν και όπως συμβαίνει με τους πραγματικά μεγάλους, κανείς δεν την έχει ξεχάσει πραγματικά. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αυτή τη γλυκιά βραχνάδα στη φωνή και τη λιτή κινηματογραφική παρουσία ως μια σπουδαία ηθοποιό που παραμένει συνυφασμένη με τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου…

Τζόλυ Γαρμπή: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1932Κοινωνική σαπίλα 
1946Πρόσωπα λησμονημένα 
1952Έτσι έσβυσε η ζωή μου 
1954Θανασάκης ο πολιτευόμενος 
1954Ο δρόμος με τις ακακίες 
1957Ο Φανούρης και το σόι του 
1958Μηδέν πέντε 
1958Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα 
1958Μια ζωή την έχουμε! 
1959Να Πεθερός, Να Μάλαμα! 
1959Ο Γιάννος κι’ η Παγώνα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Αντίο ζωή 
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες 
1960Οικογένεια Παπαδοπούλου 
1960Το Κλωτσοσκούφι 
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος 
1961Ευτυχώς… τρελλάθηκα! 
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1961Ο σκληρός άντρας 
1961Χαμένα όνειρα 
1962Δέκα μέρες στο Παρίσι 
1962Ο ατσίδας 
1962Ο χρυσός και ο τενεκές 
1962Ταξίδι 
1963Ένας βλάκας… με πατέντα! 
1963Αθώα ή ένοχη 
1963Αυτό το κάτι άλλο 
1963Μερικοί το Προτιμούν Κρύο… 
1963Χτυποκάρδια στο Θρανίο 
1964Η Σωφερίνα 
1964Ο παράς και ο φουκαράς 
1965Θύελλα σε παιδική καρδιά 
1965Κατάρα με δέρνει βαριά 
1966Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης 
1966Ο εξυπνάκιας 
1966Ο ζεστός μήνας Αύγουστος 
1967Άδικη κατάρα 
1967Για την καρδιά της ωραίας Ελένης 
1967Η κοροϊδάρα 
1967Η κόρη της Πενταγιώτισσας 
1967Η χαρτορίχτρα 
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
1967Οι βοσκοί 
1968Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα 
1968Η Αγάπη μας 
1968Η Αρχόντισσα κι’ ο Αλήτης 
1969Ένας άνδρας με συνείδηση 
1969Γιατί με πρόδωσες 
1969Η Νεράιδα και το Παληκάρι 
1969Κουρέλι της ζωής 
1969Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα 
1969Φτωχογειτονιά, αγάπη μου 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1971Δάκρυα για έναν αλήτη 
1971Η αρχόντισσα του κάμπου 
1972Μια μάνα κατηγορείται 
1977Η μεγάλη απόφασις 
1978Τελευταία πτήση 
1982Αλαλούμ 
1986Ο τσιφούτης 
1987Η … μικρομεσαία των μπάτσων σχολή 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1973|1973Έτσι είν’ η ζωή… ΥΕΝΕΔ
1973|1973Βίβα Κατερίνα ΥΕΝΕΔ
1973|1973Ο κόσμος και ο Κοσμάς ΥΕΝΕΔ
1974|1974Ανθρώπινες Ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1974|1974Μεθοριακός Σταθμός ΥΕΝΕΔ
1974|1974Οι δίκαιοι ΥΕΝΕΔ
1975|1975Βασίλισσα Αμαλία ΕΙΡΤ
1975|1975Ο βασιλιάς και το άγαλμα ΥΕΝΕΔ
1975|1975Ρωμαίος και Ιουλιέττα ’75ΥΕΝΕΔ
1976|1976Το Ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1977|1977Η θεατρίνα ΕΡΤ
1977|1977Μια φορά κι έναν καιρό: Σταχτοπούτα ΕΡΤ
1978|1978Λεμονόδασος ΕΡΤ
1979|1979Εκάτη ΕΡΤ
1980|1980Κόντρα στον άνεμο ΕΡΤ
1981|1981Κρουσταλλένια ΥΕΝΕΔ
1983|1983Από τη Ζωή των Ανθρώπων ΕΡΤ2
1986|1986Τρεις και ο… Κούκος! ΕΡΤ 
1988|1988Μια μέσα, μια έξω ΕΤ2
1989|1989Πατήρ Υιός κ Πνεύμα Mega
1990|1990Άγγελος κατά λάθος ΑΝΤ1
1990|1990Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Τα χαμένα γράμματα ΑΝΤ1
1991|1991Αξιότιμοι κύριοι ΕΤ1
1991|1991Ο Μανώλης ο Ντελμπεντέρης ΕΤ2
1991|1991Ο επισκέπτης της ομίχλης Mega
1991|1991Οικογένεια Μουσαμά ΑΝΤ1
1992|1992Μπελάδες για δυο Mega
1992|1992Στον ψυχίατρο ΑΝΤ1
1994|1994Βανίλια σοκολάτα Mega
1994|1994Ο φόβος ΕΤ1
1995|1995Πολίτης Κλυνν ΑΝΤ1
1997|1997Το χρήμα στο λαιμό σας ΕΤ1
1998|1998Μονάχους Μονάχους Mega
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1946Οι αδελφοί Καραμαζώφ 
1954Ο φαύλος κύκλος 
1956Χωρίς γάντι 
1962Χτυποκάρδια στο Θρανίο 
1963Μια Κυριακή στη Νέα Υόρκη 
1963Περάστε την 1η του μηνός
1967Ζητείται Νέα με Προίκα 
1968Γλυκειά μου Μπριζίτ 
1968Σαράντα καράτια 
1969Αυτό Που Ξέρει Κάθε Γυναίκα 
1971Το φιντανάκι 
1976Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ 
1979Θεσμοφοριάζουσες 
1979Ο υπάλληλος 
1981Το πανταλόνι 

Ευχαριστούμε θερμά το enimerotiko.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΓαλανός Τάκης
Επόμενο άρθροΝίκος Γαρυφάλλου 1937-2009

Σχετικές αναρτήσεις

Βανέζη Κατερίνα

Η Κατερίνα Βανέζη δάνεισε τη φωνή της σε πολύ πετυχημένες σειρές κινουμένων σχεδίων, όπως ''Κάντυ Κάντυ'' (1983) και ''Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον''(1983).Φιλμογραφία Ο...

Κίμων Δημόπουλος 1938-2005

Ο Κίμων Δημόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και ήταν ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής.Στην ταινία, "Πυρετός στην άσφαλτο" του 1967, υπάρχει μια σκηνή, όπου...

Γιώργος Τζαβέλλας

Γιώργος ΤζαβέλλαςΟ Γιώργος Τζαβέλλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Αυγούστου του 1916 και ήταν Έλληνας αυτοδίδακτος σκηνοθέτης και σεναριογράφος του ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας...

Τελευταίες αναρτήσεις