14.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΣαπφώ Νοταρά 1907-1985

Σχετικές αναρτήσεις

Σαπφώ Νοταρά 1907-1985

Η Σαπφώ Νοταρά γεννήθηκε στην Βήσσανη Ιωαννίνων το 1907. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου.

Γυναίκα καλλιεργημένη και πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μοναδική στο είδος της, η Σαπφώ Νοταρά παραμένει η αγαπημένη «αγριοφωνάρα» του Ελληνικού Κινηματογράφου. Συνυφασμένη με ρόλους φωνακλούς, γκρινιάρας μα και καλόψυχης υπηρέτριας ή μητέρας, με χαρακτηριστικά δυνατή και βραχνή φωνή, άφησε εποχή με τις ερμηνείες της και τις αξέχαστες ατάκες της.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και από πολύ μικρή έκανε χορό και μπαλέτο.

Σαπφώ Νοταρά

Η Σαπφώ Νοταρά ήταν από τις λίγες γυναίκες της εποχής της με πανεπιστημιακή μόρφωση (Βιομηχναική Σχολή), ωστόσο, εγκατέλειψε τη δουλειά της στην Τράπεζα και βγήκε στο Θέατρο. Το καλλιτεχνικό επώνυμο Νοταρά, το δανείστηκε από το δρόμο που βρισκόταν η Δραματική Σχολή που φοιτούσε.

Ξεκίνησε την θεατρική της πορεία συνεγαζόμενη με τους μεγαλύτερους Αθηναϊκούς θιάσους, όπως του Χριστόφορου Νέζερ, της Κυρίας Κατερίνας και της Έλλης Λαμπέτη, και συνέχισε με το Κ.Θ.Β.Ε και με το Εθνικό Θέατρο. Συνεργάστηκε στενά και με την Μαρίκα Κοτοπούλη, την οποία αντικαθιστούσε στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του θεάτρου – μαζί με τη Γεωργία Βασιλειάδου – όταν η Μαρίκα Κοτοπούλη ταξίδευε στο εξωτερικό.

Την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση η Σαπφώ Νοταρά την πραγματοποίησε το 1951 στην ταινία «Η Λύκαινα» της Μαρίας Πλυτά (Ανζερβός), ενώ η συνεργασία της με την Φίνος Φίλμ ξεκίνησε το 1958 με την ταινία «Η Κυρά μας η Μαμμή». Γύρισε συνολικά 31 ταινίες, με πιο ξεχωριστές εμφανίσεις στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Η Χαρτοπαίχτρα», πλάι στην Ρένα Βλαχοπούλου, ερμηνεύοντας τον ρόλο στριμμένης μα και καλόψυχης υπηρέτριας, καθώς επίσης και στην ταινία «Αχ αυτή η Γυναίκα μου» (Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, 1967), που έλεγε την περίφημη ατάκα «Εδώ μέσα γίνονται Σόοδομα και Γόομορα».

Τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση της ήταν το 1970 στην ταινία «Έμπαινε Μανωλιό», ενώ κύκνειο άσμα της στο θεατρικό σανίδι, αποτέλεσε η συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι το 1981 στο έργο «Πορνογραφία». Πήρε μέρος επίσης και σε πολλές και επιτυχημένες ραδιοφωνικές παραγωγές, με τελευταία συμμετοχή της το 1981, στο έργο του Κώστα Παναγιωτόπουλου «Η Κυρία Κυριακή».

Η Σαπφώ Νοταρά, είχε το σπάνιο προσόν να δίνει χρώμα και ύλη στις λέξεις, – π.χ. «μπουρλότο» – τονίζοντας τες με τη δυνατή και βραχνή φωνή της. Ωστόσο, πέρα από τη φωνή της, είχε ευρύτερα υποκριτικά προσόντα και έντονα δυναμική παρουσία. Συνδεόταν με στενή φιλία με τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή.

Η Σαπφώ Νοταρά πέθανε εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε επί της πλατείας Κουμουνδούρου, σημερινής πλατείας Ελευθερίας, στον αριθμό 22, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της, που έμεινε όμως άγνωστος. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα μετά από αναζήτηση από παρακείμενο εστιατόριο που συνήθιζε να πηγαίνει. Η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα και τη βρήκε νεκρή στις 13 Ιουνίου του 1985. Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου παρουσία της Αλίκης Γεωργούλη και της Ντίνας Κώνστα. Οι μόνοι της απόγονοι ήταν ανίψια.

Σαπφώ Νοταρά: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1951Η λύκαινα
1954Κυριακάτικο ξύπνημα
1956Αρπαγή της Περσεφόνης
1957Της νύχτας τα καμώματα
1958Η κυρά μας η μαμμή
1959Όταν το μίσος κυβερνά
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Έγκλημα στα παρασκήνια
1960Μωρό μου
1960Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ
1960Στην Πόρτα της Κολάσεως
1961Αγάπη και θύελλα
1961Ποιά είναι η Μαργαρίτα
1961Συνοικία το Όνειρο
1962Ζήτω η τρέλλα!
1962Θρίαμβος
1962Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο
1962Ταξίδι
1963Ένας βλάκας με πατέντα
1963Ο διαιτητής
1963Ο τρελλάρας
1964Αν έχεις τύχη
1964Εξωτικές βιταμίνες
1964Η χαρτοπαίχτρα
19665.000 ψέμματα
1966Ο παρθένος
1967Αχ! Αυτή η Γυναίκα μου
1967Δημήτρη μου, Δημήτρη μου
1967Μίνι-Φούστα και Καράτε
1968Η θυρωρίνα
1968Το ΠΡΟ-ΠΟ και τα μπουζούκια
1970Έμπαινε Μανωλιό
1970Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας
1970Το παιδί της μαμάς
1981Γιάννης Τσαρούχης: Σπουδή για ένα πορτραίτο

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ρουγγέρη Κάρμεν

Η Κάρμεν (Καρμέλα) Ρουγγέρη του Βίκτωρος, γεννήθηκε την 1 Αυγούστου 1938 στην Καλλιθέα Αττικής και είναι Ελληνίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό...

Μελίντα Λουίζα

Η Λουίζα Μελίντα η Μπουρδούμη όπως ήταν το πραγματικό της επίθετο ήταν μια όμορφη ψιλόλιγνη χορεύτρια και ηθοποιός που από τα πρώτα της...

Σοφία Βέμπο-Μίμης Τραϊφόρος

Σοφία Βέμπο-Μίμης Τραϊφόρος. Δυο θυελλώδεις άνθρωποι που έζησαν μια θυελλώδη ζωή και καθόρισαν σε μέγιστο βαθμό τη φυσιογνωμία του μουσικού θεάτρου και του ελαφρού...

Τελευταίες αναρτήσεις