33.3 C
Athens
Κατηγορία:

Στυλιανοπούλου Δέσποινα

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου γεννήθηκε στην Μεσσήνη στις 8 Ιουλίου του 1932 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός.
Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη.

Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1959, εμφανίστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη στην τραγωδία «Ηλέκτρα». Συνέχισε να παίζει στο θέατρο, σε έργα πρόζας, αλλά και σε επιθεωρήσεις.

Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1961 στην πολεμική ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο Ξένος της Νύχτας».

Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου.

Στη συνέχεια, καθιερώθηκε σε κωμικούς ρόλους και ιδιαίτερα στον τυποποιημένο ρόλο της υπηρέτριας που, αν και δεύτερος, καθόριζε την επιτυχία της ταινίας.

Έπαιξε, δίπλα στους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, σε περισσότερες από 100 ταινίες, κάτι, που όπως λέει η ίδια, αποτέλεσε μεγάλο σχολείο.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου είναι μια εξαιρετική ηθοποιός που αν και έπαιξε στο θέατρο σε δράματα, πρόζα και επιθεώρηση, την αγαπήσαμε όλοι από τον κινηματογράφο, στον αξεπέραστο ρόλο της “επαρχιώτισσας υπηρέτριας”.

Οι ατάκες της, δοσμένες με τον μοναδικό δικό της τρόπο, διασκέδασαν γενιές και γενιές και έχουν μείνει αξέχαστες.

Το έτος 1967, σε πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους θεωρήθηκε «Έτος Στυλιανοπούλου», επειδή είχε συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα στον ίδιο χρόνο.

Το 2012 κυκλοφόρησε  βιβλίο με στιγμές από τη ζωή της με τον τίτλο «Ηθοποιός αμέσου δράσεως» (εκδόσεις Τετράγωνο). Την περίοδο 2013-’14  πρωταγωνιστεί στο έργο «Οίκος Ευγηρίας» στο θέατρο Ορφέας.

Για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο Αυλαία του Πειραιά.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Ο ξένος της νύχτας
1961Ο παληκαράς
1961Η Αλίκη στο Ναυτικό
1962Κορόιδο γαμπρέ
1962Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο
1962Γαμπρός για κλάματα
1962Η μεγάλη θυσία
1962Το ταξίδι
1964Αν έχεις τύχη
1964Ο πολύτεκνος
1964Κόσμος και κοσμάκης
1964Ένας μεγάλος έρωτας
1964Τα δίδυμα 
1964Ανεμοστρόβιλος
1964Τα δίδυμα
1965Το βλακόμουτρο
1965Το φυλαχτό της μάνας
1966Εισπράκτωρ 007
1966Προξενήτρα πράκτωρ 017
1966Λουίζα
1966Ο εξυπνάκιας
1966Η αρτίστα
1967Το χρήμα ήταν βρώμικο
1967Αχ Αυτή η γυναίκα μου
1967Δημήτρη μου Δημήτρη μου
1967Η παιχνιδιάρα
1967Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας
1967Ο γεροντοκόρος
1967Ουδείς αναμάρτητος
1967Πατέρα κάτσε φρόνιμα
1967Το πιο λαμπρό αστέρι
1967Χαρτορίχτρα
1967Σαπίλα και αριστοκρατία
1967Η γόησσα
1968Η αγάπη μας
1968Η θυρωρίνα
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι
1968Ο πεθερόπληκτος
1968Ο γίγας της Κυψέλης
1968Ο τρελός τάχει 400
1968Το κορίτσι του λούνα παρκ
1969Η αρχόντισσα της κουζίνας
19693 τρελοί για δέσιμο
1969Ξύπνα καημένε Περικλή
1969Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο
1969Ένας μάγκας στα σαλόνια
1969Ο γίγας της Κυψέλης
1969Ο μπλοφατζής
1969Ο τζαναμπέτης
1970Η ταξιτζού
1970Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες
1970Φουκαράδες και λεφτάδες
1971Ένα αγόρι αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα
1971Η εφοπλιστίνα
1972Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια
1972Δουλικό αμέσου δράσεως
1972Η προεδρίνα
1979Μονά ζυγά δικά μου
1983Πέστα χρυσόστομε

Πηγή: greekactor.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΣτράτου Δόρα
Επόμενο άρθροΤατιάνα Παπαμόσχου

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα