6.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΖωρζ Σαρή 1925-2012

Σχετικές αναρτήσεις

Ζωρζ Σαρή 1925-2012

Η Ζωρζ Σαρή ή Γεωργία Σαρηβαξεβάνη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε τον Μάιο του 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στη χώρα μας.

Από πολύ μικρή άρχισε να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα. Στα χρόνια της Κατοχής φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, παράλληλα με τη δράση της στην Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Το 1947, μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της στην υποκριτική, στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Στη γαλλική πρωτεύουσα γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελλο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Το 1962 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Μετά την επικράτηση της Απριλιανής Χούντας το 1967 έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο. Ως συγγραφέας πρωτοεμφανίσθηκε το 1969, με το μυθιστόρημα, Ο Θησαυρός της Βαγίας, που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους. Το βιβλίο είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία και το 1985 μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Συνέχισε να γράφει πολλά βιβλία, κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, με τη  θεματολογία της να περιστρέφεται πολλές φορές γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σκέψη να μην αποτελεί πια προνόμιο μόνο των ενηλίκων. Με τα βιβλία της  οδήγησε στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα και προέβαλε ήρωες ρεαλιστικούς.

Το 1994 η Ζωρζ Σαρή βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ως ηθοποιός τιμήθηκε το 1960 με το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη Έγκλημα στα Παρασκήνια.

Η Ζωρζ Σαρή πέθανε στις 09 Ιουνίου του 2012, σε ηλικία 87 χρονών.

Ζωρζ Σαρή: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1958Ο άνθρωπος του τραίνου 
1958Το Τελευταίο Ψέμα 
1960Έγκλημα στα παρασκήνια 
1962Phaedra 
1962Θρίαμβος 
1964Έκλαψα πικρά για σένα 
1964Προδοσία 
1964Φεύγω με πίκρα στα ξένα 
1965Η φωνή μιας αθώας 
1965Το μπλόκο 
1965Το νησί της Αφροδίτης 
1973Οι προστάτες 
1977Happy Day 
1980Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927
1987Απουσίες 
1987Γενέθλια πόλη 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1976|1976Μια φορά κι έναν καιρό: Ο Γιάννης ο στρατιώτης ΕΡΤ
1976|1976Μια φορά κι έναν καιρό: Ο Φασουλής του μπακάλη ΕΡΤ
1976|1976Μια φορά κι έναν καιρό: Ο φαντασμένος ΕΡΤ
1977|1977Μια φορά κι έναν καιρό: Τα Χριστούγεννα του μαστρο-Σουβλή ΕΡΤ
1982|1982Οι απόμαχοι ΕΡΤ
1984|1984Ο θησαυρός της Βαγίας ΕΡΤ
1989|1989Φανή ΕΤ1
1990|1990Ακριβή μου Σοφία… ΕΤ1

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΣαντοριναίου Παμφίλη
Επόμενο άρθροΣίσκος Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

Αλεξοπούλου Έλενα

Η Έλενα Αλεξοπούλου γεννήθηκε το 1952 και ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα από το χωριό Παλαιοκερασιά του Δήμου Στυλίδας και σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε...

Νίκη Λινάρδου 1939-2012

Η Νίκη Λινάρδου υπήρξε χαρακτηριστική μορφή του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '60 σε ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου, του οποίου υπήρξε σύζυγος για δέκα...

Σιτζάνη Δώρα

Η Δώρα Σιτζάνη  γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1948 και μεγάλωσε στην στην Καστέλλα του Πειραιά Το γλυκό κορίτσι με τα ξανθά μαλλιά έγινε γνωστό στο...

Τελευταίες αναρτήσεις