25 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...
ΑρχικήHθοποιοίΆννα Παναγιωτοπούλου 1947-2024

Σχετικές αναρτήσεις

Άννα Παναγιωτοπούλου 1947-2024

- Advertisement -

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1947, στην Κυψέλη. Από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό. Εκεί πρωτοσυνάντησε και τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο ήταν στην ίδια τάξη.

Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο -σχεδόν από τις απαρχές του- και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία Και συ χτενίζεσαι, που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου. Παράλληλα, μέχρι τότε, οι συμμετέχοντες στον θίασο ασχολούνταν και με άλλες δουλειές για βιοπορισμό.

panagiotopoulou anna

Το 1980, το Ελεύθερο Θέατρο σταμάτησε και ιδρύθηκε η Ελεύθερη Σκηνή, από την Άννα Παναγιωτοπούλου και τον Σταμάτη Φασουλή, που επρόκειτο ουσιαστικά για μια μετονομασία του Ελεύθερου Θεάτρου. Η Άννα Παναγιωτοπούλου συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε αλλά έγραφε και το σενάριο.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έγινε ευρέως γνωστή μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, αρχικά στη κρατική και στη συνέχεια στην ιδιωτική τηλεόραση. Σταθμός της τηλεοπτικής της καριέρας (και προσωπικό της ”φαβορί”) ,θεωρείται η ενσάρκωση της «Μαντάμ Σουσούς» στην ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά (μαζί με τους Θανάση Παπαγεωργίου και Άγγελο Αντωνόπουλο).

Τεράστια επιτυχία σημείωσαν επίσης οι σειρές: Οι τρεις Χάριτες (στο πλευρό των Μίνας Αδαμάκη, Νένας Μεντή, Άννας Κυριακού) και Ντόλτσε Βίτα (μαζί με Κατιάνα Μπαλανίκα, Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Φωκά, Θανάση Ευθυμιάδη, Κατερίνα Ζιώγου, Παύλο Ορκόπουλο, Γαλήνη Τσεβά κ.ά.), που θεωρούνται ”κλασικές”.

Την τηλεοπτική σεζόν 2003-2004, η Άννα Παναγιωτοπούλου συμπαρουσίαζε μαζί με τον Φώτη Σεργουλόπουλο, τον Χρήστο Ευθυμίου, τον Μένιο Σακελλαρόπουλο, τον Κλέονα Γρηγοριάδη και την Ματθίλδη Μαγγίρα, το τηλεπαιχνίδι Το show των εκατομμυρίων, το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2003 από το MEGA.

Πριν αποφοιτήσει από το Εθνικό, η Άννα Παναγιωτοπούλου είχε συμμετάσχει το 1968 στην παράσταση Άλκηστις του Ευριπίδη με πρωταγωνίστρια την Ελένη Χατζηαργύρη.

Είχε γράψει το σενάριο για της τηλεοπτικές σειρες του Mega Channel, Ροζαλία (1993), Μοναχους Μοναχους (1997) και έγραφε κείμενα για τη ραδιοφωνική εκπομπή Εδώ Λιλιπούπολη, όπου έδωσε και τη φωνή της στο χαρακτήρα της Χιονάτης. Τέλος, είχε τραγουδήσει και πολλά τραγούδια για τις θεατρικές παραστάσεις που πρωταγωνιστούσε.

Παντρεύτηκε το 1972. Απέκτησε ένα γιο τον Δημήτρη (1973), που της χάρισε ένα εγγόνι. Ζούσε στον Λυκαβηττό αλλά περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τήνο.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών στις 04/05/2024. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πρώτος από τους συνεργάτες και φίλους της, την αποχαιρέτησε στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης. Σε μια ανάρτηση το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου που έκανε στο Facebook, ο συνθέτης έγραψε «Έφυγε η Άννα» και επισύναψε ένα βίντεο από παράσταση της ηθοποιού στο Ηρώδειο, από το 2008.

Με τη σειρά του, ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέβασε μια κοινή τους φωτογραφία και έγραψε για την αείμνηστη ηθοποιό: «Αντίο ΑΝΝΑ. Σπουδαία κυρία του θεάτρου μας. Άννα του Ελεύθερου θεάτρου που άλλαξε την επιθεώρηση και την ματιά μας. Αννα της Ελεύθερης Σκηνής και των σπουδαίων ρόλων. Αννα της ανεπανάληπτης Μαντάμ Σουσούς όπου είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της.. Αννα των τριών Χαρίτων που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.. Καλό ταξίδι.. Σ’ ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στο Θέατρο και στο κοινό μας».

Άννα Παναγιωτοπούλου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1969Το Νυφοπάζαρο 
1985Αλαλούμια 
1987Της κακομοίρας 
1988Σιχτίρεια 88
1999Safe Sex 
2001Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο 
2003Οξυγόνο 
2004Φτάσαμεε 
2008Αυστηρώς κατάλληλο 
2011Μια φορά και ένα μωρό 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1974Μια ζωή Γκόλφω 
1978Μιχάλης ο Σφυρίχτρας 
1982Αλλαγή κι απάνω τούρλα 
1983Το Σώσε 
1983Το Σώσε 
1986Ευαίσθητη ισορροπία 
1987Τι Είδε ο Γιαπωνέζος; 
1988Η χαρτοπαίχτρα 
1989Για μια Τρελλάδα νέα 
1990Και Νου Δου και light 
1991Βουλή καλλιγραφία 
1991Το έκτο πάτωμα 
1993Πίτσες μπλε 
1996Το Σώσε 
2000Η δίαιτα του αστροναύτη 
2005Το Σώσε 
2006Η θεία απ’ το Σικάγο 
2010Ζωή σε λόγου μας 
2013Άννυ 
2014Άννυ 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Μαντάμ Σουσού ΥΕΝΕΔ
1973|1973Αναμορφωτήριον ΥΕΝΕΔ
1977|1977Ελληνικό διήγημα: Η Σουζάνα του παπά ΕΡΤ
1985|1985Φρουτοπία ΕΡΤ
1986|1986Μαντάμ Σουσού ΕΡΤ2
1989|1989Επιθεώρηση, επιθεώρηση ΕΤ1
1990|1990Οι τρεις χάριτες Mega
1992|1992Η Ελίζα και… Οι Άλλοι Mega
1992|1992Χάι Ροκ Mega 
1993|1993Ροζαλία – Ένα μπεστ σέλερ Mega
1993|1993Το Δις Εξαμαρτείν Mega
1995|1995Ντόλτσε βίτα Mega
1998|1998Δεσποινίς Μαργαρίτα ΑΝΤ1
1998|1998Μονάχους Μονάχους Mega
2000|2000Μικρές αμαρτίες Star
2002|2002Πάτρα-Βενετία Alpha
2003|2003Η Νταντά Mega
2003|2003Φάε τη Σοκολάτα σου Mega
2005|20057 θανάσιμες πεθερές: Η μαϊμού πεθεράMega
2005|2005Σ’ αγαπώ για πάντα ΑΝΤ1
2006|2006Safe sex: Η γραβάτα… Mega

Πληροφορίες από το retrodb.gr

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ανδρέας Τσάκωνας 1942-2015

Ο Ανδρέας Τσάκωνας ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Περιγιάλι Κορινθίας το 1942 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.Πρωτοεμφανίστηκε...

Νάνα Παπαδάκη

Η Νάνα Παπαδάκη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.Στο πρώτο έτος των σπουδών της επιλέχθηκε από...

Καίτη Θεοχάρη (Χλόη)

Η Καίτη Θεοχάρη γεννήθηκε στην Ξάνθη και είναι πρώην Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και τραγουδίστρια. Ξεκίνησε την καριέρα της στον Ελληνικό κινηματογράφο στα μέσα...

Τελευταίες αναρτήσεις