40.2 C
Athens
Κατηγορία:

Παναγιώτου Κάκια

Η Κάκια (Αικατερίνη) Παναγιώτου του Ιωάννου είναι Ελληνίδα ηθοποιός που γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα.
Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σάπαρη με τον οποίο και απέκτησε έναν γιο.

Όταν τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην αρχή φοίτησε στη Γερμανική Ακαδημία και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία εξήλθε με άριστα.

Πρωτοεμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1945 στο θίασο “Αυλαία” και το 1948 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο ως πρώτη στο χορό αρχαίου δράματος. Στη παράσταση της “Ορέστειας” του Αισχύλου διακρίθηκε ιδιαίτερα υποδυόμενη τη Κασσάνδρα. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτεύοντες ρόλους σε νεώτερες παραστάσεις έργων.

Περιόδευσε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην Αίγυπτο και Κύπρο. Από το 1953 ήταν μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Στη δεκαετία του 1960 ασχολήθηκε έντονα με το ελληνικό κινηματογράφο όπου και συμμετείχε σε αρκετές ταινίες όπως “Στεφανία”, “Αγάπη για πάντα”, “Μαντώ Μαυρογένους”, “Υπολοχαγός Νατάσσα”, “Πολίτικη κουζίνα” (2003).

Τη περιοδο 2007 – 2008 έπαιξε το ρόλο της αφηγήτριας στη σειρά “Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον”. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 6 Απριλίου 2013 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.
Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος
1954Θανασάκης ο πολιτευόμενος
1958Μηδέν πέντε
1960Ραντεβού στην Βενετία
1962ΗλέκτραΤα χέρια
1963ΤερέζαΑμαρτίες γονέων

Ανάμεσα σε δυο αγάπες

1965ΒάναΤου χωρισμού ο πόνος

Στην θύελλα του πάθους

1967ΛάουραΗ Στεφανία

Ουδείς αναμάρτητος

1969Το νυφοπάζαροΑγάπη για πάντα
1970Αγάπη για πάνταΥπολοχαγός Νατάσσα

Ένας τρελός γλεντζές

Οι γενναίοι του Βορρά

Κατηγορώ τους δυνατούς

Μια γυναίκα στην αντίσταση

Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο

1971Τα χρόνια της οργήςΜαντώ Μαυρογένους
1982Άγρια νιάτα
1984Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται
2003Πολίτικη κουζίνα

πηγή

Προηγούμενο άρθροΠαΐζη Αλέκα
Επόμενο άρθροΠαναγιώτου Χάρης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα