15.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΠαναγιώτου Κάκια

Σχετικές αναρτήσεις

Παναγιώτου Κάκια

Η Κάκια (Αικατερίνη) Παναγιώτου του Ιωάννου είναι Ελληνίδα ηθοποιός που γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα.
Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σάπαρη με τον οποίο και απέκτησε έναν γιο.

Όταν τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην αρχή φοίτησε στη Γερμανική Ακαδημία και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία εξήλθε με άριστα.

Πρωτοεμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1945 στο θίασο “Αυλαία” και το 1948 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο ως πρώτη στο χορό αρχαίου δράματος. Στη παράσταση της “Ορέστειας” του Αισχύλου διακρίθηκε ιδιαίτερα υποδυόμενη τη Κασσάνδρα. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτεύοντες ρόλους σε νεώτερες παραστάσεις έργων.

Περιόδευσε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην Αίγυπτο και Κύπρο. Από το 1953 ήταν μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Στη δεκαετία του 1960 ασχολήθηκε έντονα με το ελληνικό κινηματογράφο όπου και συμμετείχε σε αρκετές ταινίες όπως “Στεφανία”, “Αγάπη για πάντα”, “Μαντώ Μαυρογένους”, “Υπολοχαγός Νατάσσα”, “Πολίτικη κουζίνα” (2003).

Τη περιοδο 2007 – 2008 έπαιξε το ρόλο της αφηγήτριας στη σειρά “Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον”. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 6 Απριλίου 2013 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.
Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος
1954 Θανασάκης ο πολιτευόμενος
1958 Μηδέν πέντε
1960 Ραντεβού στην Βενετία
1962 ΗλέκτραΤα χέρια
1963 ΤερέζαΑμαρτίες γονέων

Ανάμεσα σε δυο αγάπες

1965 ΒάναΤου χωρισμού ο πόνος

Στην θύελλα του πάθους

1967 ΛάουραΗ Στεφανία

Ουδείς αναμάρτητος

1969 Το νυφοπάζαροΑγάπη για πάντα
1970 Αγάπη για πάνταΥπολοχαγός Νατάσσα

Ένας τρελός γλεντζές

Οι γενναίοι του Βορρά

Κατηγορώ τους δυνατούς

Μια γυναίκα στην αντίσταση

Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο

1971 Τα χρόνια της οργήςΜαντώ Μαυρογένους
1982 Άγρια νιάτα
1984 Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται
2003 Πολίτικη κουζίνα

πηγή

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Εσκενάζυ Αλμπέρτο

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ είναι ηθοποιός, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη. Εκεί αποφοίτησε και από τη Δραματική σχολή του “Εθνικού Θεάτρου” το 1976.Από το δεύτερο κιόλας έτος...

Ναυπλιώτου Μαρία

Η Μαρία Ναυπλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου του 1969 και είναι απόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλούς Μάνου.Με την ολοκλήρωση των σπουδών...

Ρένος Βρεττάκος

Ο Ρένος Βρεττάκος γεννήθηκε το 1908 στην Καλαμάτα. Στα πρώτα του βήματα από το 1928 εμφανίστηκε κυρίως σε οπερέτες και επιθεωρήσεις συνεργαζόμενος με διάφορους θιάσους. Στη...

Τελευταίες αναρτήσεις