11.6 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΜιμή Ντενίση 1953-

Σχετικές αναρτήσεις

Μιμή Ντενίση 1953-

- Advertisement -

Η Μιμή Ντενίση γεννήθηκε στη Λαμία στις 15 Μαΐου του 1953 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρική επιχειρηματίας.

Γεννήθηκε στη Λαμία αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Αμερικανικού Κολεγίου της Αγίας Παρασκευής. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Υποκριτικής της Δραματικής Σχολής του Γιώργου Θεοδοσιάδη.Μεταφράζει από 4 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά. Έχει μεταφράσει και διασκευάζει πάνω από 80 θεατρικά έργα, νουβέλες και μυθιστορήματα.

Η Μιμή Ντενίση έχει γράψει 5 έργα ιστορικού ενδιαφέροντος τη “Θεοδώρα”, “Εγώ η Λασκαρίνα”, “Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει το Μάγκα” και “Σμύρνη μου αγαπημένη” που παίχτηκαν για πολλές sold out σεζόν. Το έργο “Κι από Σμύρνη, Σαλονίκη” είναι η συνέχεια του έργου της “Σμύρνη μου Αγαπημένη” και ανέβηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019 από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

ntenisi 1

Έχει διευθύνει τα αθηναϊκά θέατρα “Αθηνά”, “Βρεττάνια”, “Ακροπόλ”, “Ιλίσια-Ντενίση” και “Ιλίσια-Βολανάκης”. Είναι τακτικό μέλος της ΕΕΘΣ.

Το 2004 η Μιμή Ντενίση ίδρυσε τη δικιά της Δραματική Σχολή, “Κεντρική Σκηνή”, όπου έχει συνεργαστεί με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ονόματα του χώρου της υποκριτικής: Ολυμπία Δουκάκη, Μάρτιν Σέρμαν, Σοτιγκί Κουγιατέ, Δημήτρη Καταλειφό, Πέτρο Φιλιππίδη, Γιώτα Φέστα, Έφη Μουρίκη, Μιχάλη Μητρούση, Περικλή Μουστάκη κ.ά.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο θεατρικό έργο “Τζούλια”, στο ρόλο της Άλισον σε σκηνοθεσία, Σταμάτη Φασουλή. Έχει συμπρωταγωνιστήσει στο θέατρο και την τηλεόραση με τους: Αλέκο Αλεξανδράκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Γιάννη Φέρτη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Άννα Συνοδινού, Θανάση Βέγγο, Κώστα Βουτσά κ.ά.

Η Μιμή Ντενίση έχει συνεργασθεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες όπως τον Μίνω Βολανάκη, τον Αντρέα Βουτσινά, τον Γιάννη Κακλέα, τον Κώστα Τσιάνο και άλλους, και με τους καλύτερους Έλληνες σκηνογράφους όπως οι Γιώργος Πάτσας, Διονύσης Φωτόπουλος, Μανόλης Παντελιδάκης, Δήμου, Ζιάκας, Πετρόπουλος, Χαρατσίδης και επίσης έχει συνεργασθεί με πολλούς σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι: Ρότζερ Ουίλιαμς, Τζίλιαν Γκρέγκορυ, Πήτερ Μάμφορντ, Φωτεινή Δήμου, Σοτιγκί Κουγιατέ κ.α.

Στην τηλεόραση η Μιμή Ντενίση έκανε το ντεμπούτο της με την τηλεοπτική σειρά “Γιούγκερμαν” του Μ. Καραγάτση πλάι στον Αλέκο Αλεξανδράκη σε σκηνοθεσία, Βασίλη Γεωργιάδη.

Από τότε έχει συμπρωταγωνιστήσει σε αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές όπως, “Ο Συμβολαιογράφος”, “Αστροφεγγιά”, “Το ταξίδι“,”Ετυμηγορία”, “Άθλιοι των Αθηνών”, “Ο θάνατος του Τιμοθέου Κώνστα”, “Οι φρουροί της Αχαΐας”, “Το τέλος της μοναξιάς”, “7 Θανάσιμες Πεθερές” κ.ά.

Το 2014 πρωταγωνίστησε στην παράσταση, “Σμύρνη μου Αγαπημένη” την οποία έγραψε η ίδια. Η θεατρική παράσταση σημείωσε εμπορική επιτυχία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την ομώνυμη ταινία το 2021.

ntenisi 2

Το 2009 η Μιμή Ντενίση τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στην τάξη Γραμμάτων και Τεχνών από τη γαλλική κυβέρνηση για την συνεισφορά της στη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού.

Το 2022 τιμήθηκε με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για την ταινία Σμύρνη μου Αγαπημένη που αναγνωρίστηκε ως φόρος τιμής στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

To 2023 βραβεύτηκε (μαζί με Χάρις Αλεξίου) από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυροπούλεως, με το σταυρό και το παράσημο του Αγίου Γεωργίου, για την προσφορά της στον μικρασιατικό ελληνισμό.

Το 2023 επίσης, βραβεύτηκε από το “Maria Callas Monaco Gala & Awards”, μαζί με την Νάνα Μούσχουρη και την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, για τη συνεισφορά τους στην Τέχνη.

Η Μιμή Ντενίση έχει κάνει δύο γάμους και πάρει ένα διαζύγιο. Ο πρώτος σύζυγός της ήταν ο ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης. Κάποιοι από τους δεσμούς της που έχουν γίνει γνωστοί, είναι με τον πρώην πολιτικό και αθλητή Αντώνη Τρίτση, τον ηθοποιό και δήμαρχο της Στυλίδας, Απόστολο Γκλέτσο και τον δημοσιογράφο & παρουσιαστή Σωτήρη Πολύζο.. Έχει υιοθετήσει ένα κορίτσι, την Μαριτίνα.

Μιμή Ντενίση: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1975Μικαέλα ο γλυκός πειρασμός 
1975Τα χρώματα της ίριδος 
1980Και ξανά προς τη δόξα τραβά 
1983Η παρεξήγηση 
1989Βία και γοητεία 
2021Σμύρνη μου Αγαπημένη 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1976|1976Γιούγκερμαν ΥΕΝΕΔ
1976|1976Το Ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1978|1978Η ετυμηγορία ΥΕΝΕΔ
1979|1979Ο Συμβολαιογράφος ΕΡΤ
1979|1979Ο ταξιτζής: Η συνάντηση ΥΕΝΕΔ
1980|1980Αστροφεγγιά ΕΡΤ
1980|1980Οι Άθλιοι των Αθηνών ΕΡΤ
1981|1981Οι Πρωταγωνιστές ΥΕΝΕΔ
1987|1987Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα ΕΡΤ2
1991|1991Το τέλος της μοναξιάς ΕΤ1
1992|1992Οι Φρουροί της Αχαΐας Mega
1992|1992Τμήμα ηθών: Επικίνδυνο βελούδο ΑΝΤ1
1993|1993Οι μεν και οι δεν ΑΝΤ1
1994|1994Κάποιος να τη φυλάει ΣΚΑΙ
1999|1999Στη Σκιά του Πολέμου Mega
2005|2005Στο Παρά 5Mega
2006|20067 θανάσιμες πεθερές: Η μαφιόζα πεθεράMega
2012|2012Μοιραία Φεγγάρια ΡΙΚ1
2022|2022Σμύρνη μου Αγαπημένη ΑΝΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1980Τζούλια 
1984Αμαντέους 
1996Θεοδώρα, η αγία των φτωχών 
2003Βίκτωρ Βικτώρια 
2008Σαρδέλες με Σαρδάμ 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ανθή Ανδρεοπούλου 1951-

Η Ανθή Ανδρεοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Γιώργου Θεοδοσιάδη.Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου παρακολούθησε ένα χρόνο στο...

Στέλλα Γκρέκα 1922-

Η Στέλλα Γκρέκα υπήρξε για ένα μικρό διάστημα η αγαπημένη τραγουδίστρια των Αστικών κέντρων και η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών τραγουδιών.Με την απολυτότητα που...

Θεοδώρου Αλίκη

Η Αλίκη Θεοδωρίδου - Νορ ήταν Ελληνίδα ηθοποιός . Τα πρώτα δύο χρόνια της καριέρας της εμφανιζόταν με το όνομα Αλίκη Θεοδωρίδη....

Τελευταίες αναρτήσεις