24.9 C
Athens
Κατηγορία:

Γιώργος Μοσχίδης 1931-2018

Ο Γιώργος Μοσχίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1931. Ο πατέρας του ήταν καπνεργάτης και η μητέρα του ήταν κόρη καπνέμπορου.

Την καριέρα του ως ηθοποιός την ξεκίνησε το 1948 με περιοδεύοντες θιάσους. Στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε το 1952 με το Θίασο Αρώνη- Μανωλίδου στο έργο “Ρομάντζο”.

Γιώργος Μοσχίδης 1931-2018
Ο Γιώργος Μοσχίδης.

Στο θέατρο συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους, αλλά και με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης παίζοντας σε όλα τα είδη του θεάτρου. Διακρίθηκε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας.

Στο σινεμά οΓιώργος Μοσχίδης ξεκίνησε το 1958 στην ταινία του Λαμπρινού “Διακοπές στην Αίγινα“.

Την ίδια χρονιά έπαιξε στο ιστορικό δράμα του Γρ. Γρηγορίου “Ο Μιμίκος και η Μαίρη”. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 43 ταινίες. Μερικές από αυτές είναι οι “Κρίμα το μπόι σου(1970)”, “Τι 30, τι 40, τι 50(1972)”, “Αγάπη μου παλιόγρια(1972)”, “Τον αράπη και αν τον πλένεις(1973)”.

Σημαντική ήταν και η παρουσία στις ταινίες του ΝΕΚ και συγκεκριμένα στις ταινίες “Τα Χρώματα της ίριδας (1975)”, “Χάππυ Νταίη (1976)”, “Ρόζα (1982)”, “Ρεβάνς (1983)”, “Η Παρεξήγηση (1983)”, “Υπόγεια Διαδρομή (1983)”, “Ζωή Χαρισάμενη (1993)” κ.α.

ΟΓιώργος Μοσχίδης είχε και σημαντική συνδικαλιστική δράση καθώς συμμετείχε στους αγώνες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και υπήρξε γενικός γραμματέας του (1975).

Είχε τιμηθεί με το Βραβείο Αιμίλιος Βεάκης για τη συνολική προσφορά του στο θέατρο, είχε αποσπάσει το Βραβείο Β” ανδρικού ρόλου στην ταινία “Χάππυ Νταίη” του Παντ. Βούλγαρη (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – 1976), και το Βραβείο Β” ανδρικού ρόλου στην τηλεοπτική σειρά “Η αγάπη άργησε μια μέρα” (1998).

Οι μικρότεροι σε ηλικία θα τον θυμούνται από τις κωμωδίες του παλιού κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου πλάι σε μεγάλα ονόματα όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Μάρω Κοντού, όμως ο Γιώργος Μοσχίδης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο Θέατρο, με μια πληθώρα ερμηνειών σε εκατοντάδες παραστάσεις.

ΟΓιώργος Μοσχίδης έφυγε από τη ζωή την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου του 2018, σε ηλικία 87 ετών από φυσιολογικά αίτια.

Γιώργος Μοσχίδης: Φιλμογραφία

1958Διακοπές στην Αίγινα
1958Ο Μιμίκος και η Μαίρη
1962Θρίαμβος
1965Τα δίχτυα της ντροπής
1965Το πρόσωπο της ημέρας
1966Άνθρωπος για όλες τις δουλειές
1967Ο κόσμος τρελάθηκε
1969Ένας άφραγκος Ωνάσης
1969ΟΧΙ
1970Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ
1970Κρίμα το μπόι σου
1970Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά
1970Στη μάχη της Κρήτης
1971Αγάπησα μια πολυθρόνα
1971Καταναλωτική κοινωνία
1971Μαντώ Μαυρογένους
1971Ο τρελοπενηντάρης
1971Ο φαφλατάς
1971Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του ’21
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά
1972Αγάπη μου παλΙόγρια
1972Αντάρτες των πόλεων
1972Τι 30 τι 40 τι 50
1973Τον αράπη κι’ αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς
1973Οι προστάτες
1973Ταγκό 2001
1974Η δίκη των δικαστών
1974Ψυχή και σάρκαεσύ κι εγώ
1974Τα χρώματα της ίριδος
1976Happy Day
1980Ελευθέριος Βενιζέλος
1981Τρεις και ο κούκος
1982Ρόζα
1982Ο κήπος με τα αγάλματα
1982Το ευτυχισμένο πρόσωπο της Λεωνόρας
1983Ρεβάνς
1983Η παρεξήγηση
1983Υπόγεια διαδρομή
1987Ο κλοιός
1989Oh Babylon
1993Ζωή χαρισάμενη
1996Καβάφης
2006Απόστολος και μόνος
Προηγούμενο άρθροΜιχαλόπουλος Πάνος
Επόμενο άρθροΜουσούρης Σπύρος

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα