19.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΣοφία Ρούμπου 1947-2016

Σχετικές αναρτήσεις

Σοφία Ρούμπου 1947-2016

- Advertisement -

Η Σοφία Ρούμπου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και χορό στην Σχολή της Σόνιας Μοριάνοβα.

roumpou sofia
Σοφία Ρούμπου,Τζόλι Γαρμπή και Αλίκη Βουγιουκλάκη

Στο θεατρικό σανίδι ανέβηκε για πρώτη φορά το 1965, ως μαθήτρια ακόμα της δραματικής σχολής, στην «Ελληνική Σκηνή» της Άννας Συνοδινού, στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Συνεργάστηκε με γνωστους και σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς, όπως η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Κώστας Βουτσάς, ο Νίκος Ρίζος, η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Κώστας Καρράς.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Το 1969 πρωταγωνίστησε μαζί με τους Κώστα Καζάκο και Χρήστο Πολίτη στην ταινία του Πέτρου Λύκα «Το Κορίτσι του 17», στο ρόλο μιας ψυχασθενούς νεαρής γυναίκας. Για την ερμηνεία της τιμήθηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Έπαιξε ακόμη στις ταινίες «Γυμνοί στο δρόμο» (1969), «Πανικός« (1969), «Το Στραβόξυλο» (1969), «Αγάπησα μια άγνωστη» (1970), «Ένα αστείο κορίτσι» (1970), «Η Μεσόγειος φλέγεται» (1972), «Το αγκίστρι» (1976), «Παραγγελιά» (1980), και «Ηλεκτρικός Άγγελος» (1981).

Συμμετείχε σε τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ) και στις τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ «Θωμάς επί Κολωνώ» (1977), «Οι Πανθέοι» (1977) και «Οι συνυπάρχοντες» (1985, ΕΡΤ). Ήταν η αφηγήτρια του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Βογιάζου «Τo χρονικό της Εθνικής Αντίστασης», που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1985.

Η Σοφία Ρούμπου έφυγε από τη ζωή την 1η Οκτωβρίου του 2016 σε νοσοκομείο της Αθήνας. Πέθανε ξημερώματα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κηδεύτηκε στο “Α’ Νεκροταφείο Αθηνών” στις 03 Οκτωβρίου 2016.

Ήταν παντρεμένη με τον διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Νίκο Καβουκίδη και μητέρα της ηθοποιού Μαρίας Καβουκίδου.

Σοφία Ρούμπου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1969Γυμνοί στο δρόμο 
1969Πανικός 
1969Το κορίτσι του 17
1969Το στραβόξυλο 
1970Ένα Αστείο Κορίτσι 
1970Αγάπησα μιά άγνωστη 
1972Η Μεσόγειος φλέγεται 
1976Το αγκίστρι 
1980Παραγγελιά! 
1981Ηλεκτρικός άγγελος 
2017Μνήμες 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1977|1977Θωμάς επί Κολωνώ ΕΡΤ
1977|1977Οι Πανθέοι ΕΡΤ
1981|1981Οι Πρωταγωνιστές ΥΕΝΕΔ
1985|1985Οι συνυπάρχοντες ΕΡΤ
1985|1985Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης ΕΡΤ 

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ζήλεια Άντζελα

Η Άντζελα Ζήλεια γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1935 και είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια.Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε μουσικές σπουδές στη Σχολή Ζουανέα και διέπρεψε...

Μαίρη Αρώνη 1916-1992

Η Μαίρη Αρώνη, με πραγματικό όνομα Μαρία Αρβανίτη, ήταν από τις πλέον εκλεκτές και δημοφιλείς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, με αστείρευτο ταμπεραμέντο, μοναδική τεχνική...

Ελένη Δακορώνια 1944-

Η Ελένη Δακορώνια γεννήθηκε το 1944. Ηθοποιός που ''έδωσε τη φωνή της'', σε πολλούς ήρωες κινουμένων σχεδίων. Σύζυγος του Τάσου Μασμανίδη.Ελένη Δακορώνια: ΦιλμογραφίαΤαινίεςΣειρέςΈτοςΤίτλος ταινίας1968Αποστολή...

Τελευταίες αναρτήσεις