Σαπφώ Νοταρά: Γνωρίζατε ότι …

Σαπφώ Νοταρά
Advertisement

Η Σαπφώ Νοταρά γεννήθηκε στη Βήσσανη Ιωαννίνων το 1907. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου. Ήταν από τις λίγες γυναίκες της εποχής της με πανεπιστημιακή μόρφωση (Βιομηχανική Σχολή), ωστόσο, εγκατέλειψε τη δουλειά της στην Τράπεζα και βγήκε στο Θέατρο.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή της Σαπφούς Νοταρά και μας τις αποκαλύπτει…

Σαπφώ Νοταρά: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Ήταν 44 ετών το 1951 όταν ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο με την ταινία της Μαρίας Πλυτά, “Η λύκαινα“.

2ον. Τρία χρόνια αργότερα το 1954 υποδύθηκε την σπιτονοικοκυρά του Δημήτρη Χορν στην κωμωδία του Μιχάλη Κακογιάννη, “Το κυριακάτικο ξύπνημα”. Η ταινία σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία ενώ τερμάτισε πρώτη σε εισιτήρια εκείνη τη χρονιά.

3ον. Το μεγάλο μπαμ στην καριέρα της έγινε το 1964 όταν η θρυλική, “Χαρτοπαίχτρα” του Δημήτρη Ψαθά μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Γιάννη Δαλιανίδη. Στην ταινία η Σαπφώ Νοταρά υποδύθηκε τον ίδιο ρόλο που επί έναν χρόνο έπαιζε και στο θέατρο Μπουρνέλη στο πλάι της Κυρίας Κατερίνας. Αυτόν της  οικιακής βοηθού της Μαριγώς.

notara sapfo

4ον. Το 1967 συμμετείχε στην ταινία του Γιώργου Σκαλενάκη, “Αχ! Αυτή η γυναίκα μου” όπου σε μια σκηνή με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της είπε μια από τις πιο διάσημες ατάκες του Ελληνικού κινηματογράφου που ακόμα και σήμερα μνημονεύουμε όταν συμβαίνει κάτι. Αυτή δεν είναι άλλη από την εξής: “Εδώ μέσα γίνονται σόδομα και γόμορα

5ον. Η Σαπφώ Νοταρά κατά την διάρκεια της πορείας της στην μεγάλη οθόνη έπαιξε στις πρώτες ταινίες τεσσάρων σκηνοθετών. “Η λύκαινα” – Μαρία Πλυτά (1951), “Κυριακάτικο ξύπνημα” – Μιχάλης Κακογιάννης (1954), “Έγκλημα στα παρασκήνια” – Ντίνος Κατσουρίδης (1960) και “Συνοικία το όνειρο” του Αλέκου Αλεξανδράκη (1961).

6ον. Το όνομα της εμφανίστηκε σε 34 ταινίες της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου όμως μόνο σε μια ήταν η ίδια η βασική πρωταγωνίστρια. Πρόκειται για την κωμωδία του Νίκου Αβραμέα, “Η θυρωρίνα” με την αγαπημένη ηθοποιό να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο.

7ον. Η πιο αποτυχημένη ταινία στην 19χρονη καριέρα της στο σινεμά ήταν, “Ο θρίαμβος” που σκηνοθέτησε ο Αλέκος Αλεξανδράκης το 1962. Παρά το εντυπωσιακό καστ (Αλεξαδράκης, Κατράκης, Κωνσταντάρας, Γεωργούλη, Αναλυτή) αυτή η ταινία έκοψε μόνο 2.714 εισιτήρια και τερμάτισε τελευταία ανάμεσα στις 58 ταινίες εκείνης της σεζόν.

8ον. Η τελευταία της εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ως ηθοποιός ήταν το 1970 στην κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου, “Να ‘τανε το 13 να ‘πεφτε σε μας” στο πλευρό του Ντίνου Ηλιόπουλου.

9ον. Το 1981 στο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου για τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη η Σαπφώ Νοταρά διάβασε κάποια κείμενα από διάφορα γνωστά θεατρικά έργα.

Προηγούμενο άρθροΑχ και να ‘μουν άντρας: Σπάνια φωτογραφία
Επόμενο άρθρο7 αποκαλύψεις για την ταινία, Η κυρά μας η μαμή
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.