Γνωρίζατε ότι ο Γιάννης Φύριος …

Γιάννης Φύριος
Advertisement

Ο Γιάννης Φύριος γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1914 στην Άνδρο και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Διονύση Δεβάρη, παλιού ηθοποιού του διάσημου σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χριστομάνου.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Γιάννη Φύριου και μας τις αποκαλύπτει…

Γιάννης Φύριος: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Κατά την διάρκεια της κινηματογραφικής του καριέρας που διήρκεσε ακριβώς 51 χρόνια συμμετείχε σε 90 ταινίες. Η πρώτη ήταν το 1952 στο κοινωνικό δράμα του Στέλιου Τατασόπουλου, “Μαύρη γη”. Ενώ η τελευταία φορά που το όνομα του εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη ήταν το 2003 στην μεγάλη επιτυχία του Τάσου Μπουλμέτη, “Πολίτικη κουζίνα“.

kontou firios

2ον. Την δεκαετία του 1970 ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης τον επέλεξε για να συμμετάσχει σε τέσσερις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση” (1971), “Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ” (1973), “Ο παλαβός κόσμος του Θανάση” (1979). “Ο φαλακρός μαθητής” (1979).

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Φύριος: Αδημοσίευτη φωτογραφία από το γάμου του

3ον. Το 1975 ο Γιάννης Φύριος έπαιξε στην βραβευμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, “Ο θίασος”. Eνώ συμμετείχε και σε άλλες τρεις του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, “Ταξίδι στα Κύθηρα“, “Τοπίο στην ομίχλη”, και “Το βλέμμα του Οδυσσέα”.

4ον. Την δεκαετία του 1960 και συγκεκριμένα την σεζόν 1966 ο αγαπημένος ηθοποιός εμφανίστηκε σε δέκα ταινίες. Ενώ την δεκαετία του ’80 έπαιξε σε τριάντα με πιο παραγωγικό έτος το 1983 αφού γύρισε επτά ταινίες.

5ον. Το 1980 ο Γιάννης Φύριος συμμετείχε και στην ιστορική ταινία του Νίκου Τζήμα, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο” που έκοψε 618.533 εισιτήρια και τερμάτισε πρώτη εκείνη τη χρονιά.

6ον. Μπορεί να συμμετείχε σε 90 ταινίες όμως μια είναι έντονα χαραγμένη στην μνήμη μας. Πρόκειται για την κωμωδία, “Ο φαφλατάς” του Κώστα Καραγιάννη με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στον ομώνυμο ρόλο. Σε αυτήν ο Γιάννης Φύριος υποδύοταν τον Κόντε, Διονύσιο Ρόσα πατέρα της Μάρως Κοντού.

Προηγούμενο άρθροΔάκης 1943-2022
Επόμενο άρθροΦιλοποίμην Φίνος: Γνωρίζατε ότι …
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.