1.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιάννης Φύριος 1914-2007

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Φύριος 1914-2007

Ο Γιάννης Φύριος γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1914 στην Άνδρο και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Διονύση Δεβάρη, παλιού ηθοποιού του διάσημου σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χριστομάνου.

ΟΓιάννης Φύριος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1937 με το θίασο της Ηώς Παλαιολόγου και του Σπ. Πατρίκιου. Το 1952 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με την ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου “Μαύρη γη”, μαζί με τους Γιώργο Φούντα, Φρόσω Κοκκόλα κ.α. Από τότε δε σταμάτησε ποτέ να εργάζεται στον κινηματογράφο και το θέατρο. Αν και δεν ανέλαβε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο τόνο της φωνής του και το κωμικό του ταλέντο.

Τη δεκαετία του ’80 οΓιάννης Φύριος συμμετείχε στις κλασικές βιντεοταινίες της εποχής και τη δεκαετία του ’90, με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης, πλέον έπαιζε στα σήριαλ της εποχής που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στις σειρές “Οι τρεις Χάριτες”, “Το ρετιρέ” και “Ντόλτσε Βίτα”.

Βέβαια ο τηλεοπτικός του ρόλος που του χάρισε αναγνώριση και στις νεότερες γενιές λόγω και των επαναλήψεων, ήταν στο Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς θεωρείται από τα καλύτερα guest της σειράς. Με τον Χάρη Ρώμα συνεργάστηκε ξανά στο “Καφέ της Χαράς” όπου ενσάρκωσε τον παππού Σταύρακα.

Τα τελευταία χρόνια οΓιάννης Φύριος έμενε στους Αμπελοκήπους και είχε ένα γιο που τον έλεγαν Ντίνο. Η γυναίκα του, επίσης ηθοποιός, Πόλα Κοντολέοντος, έφυγε από τη ζωή στις 13/12/2013.

Ο Γιάννης Φύριος έφυγε από τη ζωή στις 16 Απριλίου του 2007 και ετάφη στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Γιάννης Φύριος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1952Μαύρη Γη
1953Μπροστά στο Θεό
1954Ανοιχτή θάλασσα
1954Γυναίκες Δίχως Άντρες
1959Νταντά με το ζόρι
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Μας κλέψανε τη Γκόλφω
1962Έξυπνοι και Κορόιδα
1962Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο
1962Ο Ταξιτζής
1964Οι κολασμένοι
1965Δύσκολοι δρόμοι
1965Καημοί στη φτωχογειτονιά
1965Ο Μετανάστης
1965Πράκτορες 005 εναντίον χρυσοπόδαρου
1966Αχ!.. Καί Νάμουν Άντρας
1966Η 7η Ημέρα της Δημιουργίας
1966Η Έξοδος του Μεσολογγίου
1966Ο καμπούρης
1966Οι ασυνείδητοι
1966Οι κυρίες της αυλής
1966Ούτε μιλάει ούτε λαλάει
1966Προξενήτρα πράκτωρ 017
1966Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας
1966Φως νερό τηλέφωνο οικόπεδα με δόσεις
1967Η Κόρη μου η Ψεύτρα
1967Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης
1967Μανωλάκης ο Τέντυ Μπόυ
1967Ο χαζομπαμπάς
1968Η Αγάπη μας
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι
1968Ο παληάτσος
1968Τόσα όνειρα στους δρόμους
1969Ησαϊα μη χορεύεις
1969Προκόπης ο απρόκοπος
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες
1970Οι 4 άσσοι
1971Η εφοπλιστίνα
1971Θύμιος εναντίον Τσίτσιου
1971Κάθε ναυάγιο και μια κόλασι
1971Μαντώ Μαυρογένους
1971Ο φαφλατάς
1971Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση
1972Αέρα, αέρα, αέρα
1972Αναζήτησις
1972Αντάρτες των πόλεων
1972Ιπποκράτης και Δημοκρατία
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα
1972Πως καταντήσαμε Σωτήρη
1972Υβ!… Υβ!…
1973Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ
1975Ο θίασος
1978Υπόθεση Πολκ
1979Ο παλαβός κόσμος του Θανάση
1979Ο φαλακρός μαθητής
1979Περιπλάνηση
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Γεύση από Ελλάδα
1980Και ξανά προς τη δόξα τραβά
1980Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο
1980Ρένα να η ευκαιρία
1981Κατάσκοπος Νέλλη
1981Ο τελευταίος άντρας
1981Της πολιτσμάνας το κάγκελο
1982Αλλαγή και το λουρί της μάνας
1982Εγώ και το πουλί μου
1982Και ο πρώτος ματάκιας
1982Καμικάζι τσαντάκιας
1982Ο αυτάκιας
1982Ο ζιγκολό της Αθήνας
1982Ο ρεπόρτερ
1982Πάτερ Γκομένιος
1982Το παιδί του σωλήνα
1982Φυλακές ανηλίκων
1983Αλλού παπάς αλλού τα ράσα του
1983Η δημοκρατία του νέφους
1983Μήτσος ο ρεζίλης
1983Ο γύρος του θανάτου
1983Ρόδα Τσάντα & Κοπάνα Νο2
1983Σιδηρά κυρία
1983Στα σαγόνια της εφορίας
1984Όταν οι ρόδες χορεύουν
1984Λούφα και παραλλαγή
1984Ταξίδι στα Κύθηρα
1985Μια παπαδιά στα μπουζούκια Νο2
1987Made in Greece
1987Όνειρο αριστερής νύχτας
1988Τοπίο στην Ομίχλη
1990Αθηναίοι
1995Το Βλέμμα του Οδυσσέα
1996Προς την ελευθερία
2003Πολίτικη Κουζίνα
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1987Γαμπρός από τον τόπο σου ας είναι και βλήμα
1988Εξάρχεια ώρα: 12
1987Η μπάτσα αρχιφύλαξ Νατάσα
1987Η πολυτεχνίτισσα
1985Και κλάμα ο ξενοδόχος
1988Κομαντάτ Μαρία
1989Κύριε καθηγητά που κοιμηθήκατε χθες;
1989Μιμή η ερωτιάρα
1987Ο εισβολέας απ’ τα Μέγαρα
1985Ο νταβατζής με τα ριγέ σώβρακα
1986Οι γυναίκες μου τρελάθηκαν
1989Παράξενο Σαββατοκύριακο
1987Περικλής ο Τρίχας
1985Πρώτη νύχτα γάμου
1987Πως την βρίσκουν οι χοντροί!
1987Σερ Αντρίκος και…
1986Ταξί αγάπη μου
1986Τρελοί παραγωγοί απίθανα μανούλια
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1974|1974Μεθοριακός ΣταθμόςΥΕΝΕΔ
1975|1975Η Θέμις έχει κέφιαΕΙΡΤ
1975|1975Ο Χριστός ΞανασταυρώνεταιΕΙΡΤ
1976|1976ΓαλήνηΕΡΤ
1976|1976ΓιούγκερμανΥΕΝΕΔ
1977|1977ΑφροδίτηΥΕΝΕΔ
1977|1977Οι ΠανθέοιΕΡΤ
1978|1978ΑναδυομένηΥΕΝΕΔ
1978|1978Λεηλασία μιας ζωήςΕΡΤ
1979|1979Ο ταξιτζής: Ο κανέναςΥΕΝΕΔ
1979|1979Ο ταξιτζής: Χωρίς τίτλοΥΕΝΕΔ
1980|1980ΑστροφεγγιάΕΡΤ
1980|1980Ιούλιος και ΙουλιέταΕΡΤ
1980|1980Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασαΕΡΤ
1981|1981Η μάχη των πελαργώνΥΕΝΕΔ
1981|1981Ο φιλαράκος μαςΕΡΤ
1982|1982Γιάννης και ΜαρίαΕΡΤ
1982|1982Οι ΑξιόπιστοιΥΕΝΕΔ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώΥΕΝΕΔ
1982|1982Το ξεκίνημα της φωτιάς: Ρόκκος ΧοϊδάςΕΡΤ
1985|1985Ακυβέρνητες ΠολιτείεςΕΡΤ
1985|1985Καπνισμένος ουρανόςΕΡΤ2
1985|1985Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια τουΕΡΤ2
1987|1987Αλέξανδρος ΔελμούζοςΕΤ2
1987|1987Η ΜανιάτισσαΕΡΤ
1987|1987Μαρία ΔημάδηΕΡΤ2
1987|1987Ο θάνατος του Τιμόθεου ΚώνσταΕΡΤ2
1989|1989Όλη η δόξα… Όλη η χάρη…ΕΤ1
1989|1989Το ΣυνεργείοΕΤ1
1990|1990Ακριβή μου ΣοφίαΕΤ1
1990|1990Οι τρεις χάριτεςMega
1990|1990Οι τρεις χάριτες: Μην ξεχνάς τον ΩρωπόMega
1991|1991Ημέρες οργήςΕΤ1
1991|1991Κύριε καθηγητά που κοιμηθήκατε χθες;Mega
1991|1991Οι τρεις χάριτες: ΦρενίτιςMega
1992|1992Η Ελίζα και… Οι ΆλλοιMega
1992|1992Και οι Τέσσερεις Ήταν ΥπέροχεςMega
1992|1992Οι ΜικρομεσαίοιMega
1993|1993Η Καλή ΠεθεράΑΝΤ1
1993|1993Της Ελλάδος τα παιδιάΑΝΤ1
1993|1993Τμήμα ηθών: Άνοδος και πτώσηΑΝΤ1
1993|1993Τμήμα ηθών: Ανήθικη σχέσηΑΝΤ1
1993|1993Τμήμα ηθών: ΠλεκτάνηΑΝΤ1
1994|1994Ταύρος με Τοξότη: Δεύτερη ευκαιρίαΑΝΤ1
1994|1994Ταύρος με Τοξότη: Ο τελευταίος του ρόλοςΑΝΤ1
1995|1995Ντόλτσε βίταMega
1995|1995Τολμηρές ιστορίες: Ο τελευταίος ΚαστράτοΑΝΤ1
1996|1996Αξέχαστες κωμωδίες: Ο Μπάμπης και ο ΜπαμπίνοςΕΤ1
1996|1996Ο ΠρίγκιπαςΕΤ1
1998|1998Κωνσταντίνου και ΕλένηςΑΝΤ1
1999|1999Κάτι τρέχει με τους δίπλαMega
2000|2000Παππούδες εν ΔράσειΕΤ1
2002|2002Η ΤράπεζαMega
2003|2003Το Καφέ της ΧαράςΑΝΤ1
2005|200550-50Mega
2010|2010Προς την ελευθερίαΕΤ1

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΦόνσου Άννα
Επόμενο άρθροΦωτίου Έλλη

Σχετικές αναρτήσεις

Καλογιάννης Μιχάλης

Ο Μιχάλης Καλογιάννης γεννήθηκε το 1909. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο υπήρξε βασικό στέλεχος. Πέθανε από πνιγμό στη θάλασσα της...

Βάβαλης Τάκης

Ο Τάκης Βάβαλης γεννήθηκε το 1933 και πέθανε το 2003. Ήταν ο πρώτος σύζυγος της Άννας Μαντζουράνη με την οποία απέκτησε μια κόρη.Φιλμογραφία Μετά την...

Ρίτα Μυράτ 1911-1985

Η Ρίτα Μυράτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1911. Το βαφτιστικό της είναι Ρίτα Ταρσούλη.Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Εθνικό Θέατρο / National Theatre of...

Τελευταίες αναρτήσεις