12 ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο

12 ιστορίες
Advertisement

Οι ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο συνεχίζονται…
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες ιστορίες από παρασκήνια ταινιών και ηθοποιών και μας τις αποκαλύπτει…

Advertisement

1ον: Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας, “Μανταλένα” γυρίστηκαν σε φυσικούς χώρους στην Αντίπαρο, ιδιαίτερη πατρίδα του σεναριογράφου, Γιώργου Ρούσσου. Για πρώτη φορά, ολόκληρο το συνεργείο της “Φίνος Φιλμ”, μεταφερόταν εκτός στούντιο για να γυρίσει μια ταινία. Τα πέντε κοριτσάκια που παίρνουν μέρος ήταν όλα από την Αντίπαρο.

mantalena

2ον: Η πρεμιέρα της ταινίας, “Χειροκροτήματα” δόθηκε την 1η Μαΐου του 1944. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας ο Αττίκ πέθανε από τις κακουχίες και τις στερήσεις της Κατοχής. Η ταινία, “Χειροκροτήματα” είναι η μοναδική του εμφάνιση στον κινηματογράφο.

3ον: Το πραγματικό επώνυμο της Κατερίνας Γιουλάκη, είναι Γιουβαρλάκη.

4ον: Η πρώτη έγχρωμη ταινία που πρωταγωνίστησε ο Βασίλης Αυλωνίτης ήταν η κωμωδία του Ορέστη Λάσκου, “Μικροί και μεγάλοι εν δράσει” στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα και της Μαίρης Αρώνη. Έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους το 1963 και έκοψε 327.419 εισιτήρια κατακτώντας την 7η θέση εκείνης της σεζόν. Αρχικά τον ρόλο του ήταν να τον υποδυθεί ο Νίκος Σταυρίδης που για άγνωστους όμως λόγους αυτό δεν συνέβη ποτέ κι έτσι ο Βασίλης Αυλωνίτης έκανε και το ντεμπούτο του στον έγχρωμο κινηματογράφο.

5ον: Το 1972 η Φίνος Φιλμ ανήγγειλε το γύρισμα του κατοχικού δράματος “Οφθαλμόν αντί οφθαλμού””, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ.

6ον: Η αμοιβή του Ορέστη Μακρή στην ταινία, “Η θεία απ’ το Σικάγο” ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της Γεωργίας Βασιλειάδου και το όνομα του ήταν πρώτο στους τίτλους. Φυσικά σε αυτό έπαιξε ρόλο η προηγούμενη πετυχημένη του συνεργασία με την Φίνος Φιλμ στο “Αμαξάκι”.

7ον: Μετά την εμφάνισή της στην αμερικανική ταινία, ”Συνέβη στην Αθήνα” / ”It Happened in Athens” το 1961, με το ψευδώνυμο Maria Xenia, η Ξένια Καλογεροπούλου σκέφτηκε για λίγο το ενδεχόμενο μιας διεθνούς καριέρας, αλλά προτίμησε τελικά να μείνει στην Ελλάδα. Το αξιοσημείωτο είναι ότi, μετά από τεράστια αποχή από το σινεμά (43 χρόνια) η Καλογεροπούλου έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ωραία αμερικανική ταινία, ”Πριν τα μεσάνυχτα”/ ”Before Midnight”.

8ον: Το σπίτι της “Πελαγίας” δε βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια όπως αναφέρεται αλλά στην οδό Κρήτης 28 της Νέας Χαλκηδόνας.
Το 2011 όμως με το πρόγραμμα Καλλικράτης οι δύο προσφυγικοί οικισμοί συνενώθηκαν και δημιούργησαν τον Δήμο Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνος και πλέον πολλές φορές διαβάζουμε ότι το σπίτι είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

9ον: Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο Φιλοποίμην Φίνος έκανε πρόταση συνεργασίας στη σημαντική πρωταγωνίστρια του Θεάτρου Τέχνης, Βέρα Ζαβιτσιάνου, υπό τον όρο ότι θα έκανε πλαστική επέμβαση στη μύτη της. Η Ζαβιτσιάνου αρνήθηκε και δεν έπαιξε ποτέ σε κινηματογραφική ταινία.

10ον: Η θεατρική επιτυχία του Γεωργίου Ρούσσου, “Βασίλισσα Αμαλία” επρόκειτο να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο το 1972, ως συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμ και του Τζέιμς Πάρις. Πρωταγωνίστρια, βεβαίως, θα ήταν και πάλι η Αλίκη.

11ον: Το χαστούκι του Διονύση Παπαγιαννόπουλου στην “Πάστα Φλώρα” στη ταινία, “Μια τρελλή τρελλή οικογένεια” ήταν πραγματικό, κι η Μαίρη Αρώνη δεν το περίμενε. Μάλιστα, ο Ντίνος Δημόπουλος είχε πει πως εκείνη αποχώρησε από τα γυρίσματα με φωνές. Βέβαια, επέστρεψε την επόμενη μέρα έπειτα από άπειρα τηλεφωνήματα και μια ντουζίνα τριαντάφυλλα που της έστειλαν.

12ον: Η Δάφνη Σκούρα δεν αποδέχτηκε πρόταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου να παίξει στην ταινία ”Ο θίασος”, για να μην μείνει μακριά από την οικογένειά της. Τον σχετικό ρόλο ερμήνευσε η Αλίκη Γεωργούλη.

Προηγούμενο άρθροΌταν το 1979 ο Δημήτρης Χορν αμφισβήτησε την Ειρήνη Παπά
Επόμενο άρθροΗ Αλίκη χορεύει στην αυλή του εξοχικού της (Σπάνιο βίντεο)
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.