34.1 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΑλίκη Γεωργούλη 1931-1995

Σχετικές αναρτήσεις

Αλίκη Γεωργούλη 1931-1995

Η Αλίκη Γεωργούλη ήταν ελληνίδα ηθοποιός, με σημαντική καριέρα στο θέατρο και επιλεγμένες εμφανίσεις στον κινηματογράφο. Υπήρξε η τρίτη σύζυγος του Αλέκου Αλεξανδράκη και η κινητήρια δύναμη πίσω από την ταινία του «Συνοικία το Όνειρο», που αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα με τη λογοκρισία, τη διανομή και την προβολή της, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.

aleksandrakis georgouli
Αλέκος Αλεξανδράκης και Αλίκη Γεωργούλη στη ταινία, “Είμαι αθώος”.

Η Αλίκη Γεωργούλη γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1931 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο δίπλα στον Μάνο Κατράκη στο έργο του Τζορτζ Μπέρναρ Σο «Ο άνθρωπος του Διαβόλου».

Έπαιξε πολλά χρόνια με τον Κατράκη και ύστερα με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον οποίο υπήρξαν ζευγάρι και στη ζωή από το 1956 έως το 1960. Κατόπιν συνεργάστηκε με την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή, την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Γιάννη Φέρτη, και ύστερα από μία δεκαετία αποχής από το θέατρο, το 1981, δημιούργησε το θέατρο «Αποθήκη» στου Ψυρρή, που στέγασε τα θεατρικά της όνειρα.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1953 στο μελόδραμα της Μαρίας Πλυτά «Εύα» και στα επόμενα χρόνια δεν έπαιξε σε παραπάνω από 15 ταινίες, αλλά η σημαντικότητα κάποιων από αυτές, όπως και οι ερμηνείες της, την κατατάσσουν οπωσδήποτε στις σημαντικές ελληνίδες ηθοποιούς.

Είναι η απλοϊκή υπηρετριούλα που παίζονται παιχνίδια στην πλάτη της στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Ηλίας του 16ου» (1958), είναι η υποβλητική παρουσία της στο αστυνομικό δράμα του Ντίνου Κατσουρίδη «Έγκλημα στα παρασκήνια», στο ιστορικό δράμα του ίδιου σκηνοθέτη «Είμαι αθώος» (1960), βασισμένο στην υπόθεση Ντρέιφους, στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο θίασος» (1975), «Οι κυνηγοί» (1977) και «Τοπίο στην ομίχλη» (1988), και βέβαια είναι όχι μόνο η ερμηνεία της ως ηθοποιού στη «Συνοικία Το Όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη (1961), αλλά και το γεγονός ότι στην ουσία εκείνη εμπνεύστηκε και έκανε τα πάντα για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ταινία που αποτύπωσε μια εποχή και έγραψε ιστορία.

Η Αλίκη Γεωργούλη πέθανε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου του 1995, νικημένη από τον καρκίνο. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο “Νεκροταφείο Ζωγράφου”. Γιος της είναι ο φωτογράφος, Γιώργος Καλφαμανώλης.

Αλίκη Γεωργούλη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1953Εύα 
1954Ο δρόμος με τις ακακίες 
1959Ο Ηλίας του 16ου
1959Το Αγοροκόριτσο 
1959Το νησί των γενναίων 
1960Έγκλημα στα παρασκήνια 
1960Είμαι αθώος 
1961Συνοικία το Όνειρο 
1962Θρίαμβος 
1974Ο αποστάτης 
1975Ο θίασος 
1977Οι κυνηγοί 
1980Μελόδραμα; 
1982Ρόζα 
1988Τοπίο στην Ομίχλη 
1990Κάποιος που να ζει 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1990|1990Το φάντασμα ΕΤ2
1991|1991Οικογένεια Μουσαμά ΑΝΤ1
1992|1992Στον ψυχίατρο ΑΝΤ1
1992|1992Τμήμα ηθών: Οι Αλβανοί ΑΝΤ1
1993|1993Μια Υπέροχη Ζωή Mega
1994|1994Ανατομία ενός εγκλήματος: Η τρίτη εντολή ΑΝΤ1

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΦαίδων Γεωργίτσης 1939-2019
Επόμενο άρθροΓιαννακοπούλου Μαρία

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Δάρρας 1944-1999

Ο Κώστας Δάρρας γεννήθηκε το 1944 στην Ολυμπία. Σπούδασε στις δραματική σχολή Κ. Μιχαηλίδη, με την "Εταιρεία Αρχαίου Δράματος" του οποίου, πρωτοεμφανίστηκε στο αρχαίο...

Αναστασία Διβόλη

Η Αναστασία Διβόλη ήταν κομπάρσα και την βρήκαμε σε 96 ταινίες. Αναστασία Διβόλη: Φιλμογραφία 1960-19691970-1985 ΈτοςΤίτλος ταινίας1963Ο φίλος μου ο Λευτεράκης1964Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του1964Νυχτοπερπατήματα1965Το νησί...

Τσώνη Μαίρη

Μαίρη Τσώνη Η Μαίρη Τσώνη γεννήθηκε στη Λιβαδειά, αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και τη σχολή Μusical Τheater Dance Attic του Λονδίνου...

Τελευταίες αναρτήσεις