8 αποκαλύψεις για την ταινία, Οι κυρίες της αυλής

Οι κυρίες της αυλής
Advertisement

Η ταινία, “Οι κυρίες της αυλής” προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 338.081 εισιτήρια. Ήρθε στην 10η θέση σε 101 ταινίες.

Advertisement

Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Άλφρεντ Ζερί, “Το Έκτο Πάτωμα” και αποτελεί την τελευταία συμμετοχή του Ντίνου Ηλιόπουλου σε ταινία της Φίνος Φιλμ.

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την ταινία, “Οι κυρίες της αυλής” και μας τις αποκαλύπτει…

Οι κυρίες της αυλής: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Σχεδόν ολόκληρη η ταινία, “Οι κυρίες της αυλής” γυρίστηκε στα στούντιο της Φίνος Φιλμ στους Αγίους Αναργύρους.
Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη η ταινία να γυριστεί σε φυσικούς χώρους και γι’ αυτόν τον λόγο ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος ξεκίνησε την αναζήτηση σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας για να ανακαλύψει το φυσικό σκηνικό που χρειαζόταν. Πουθενά όμως δεν βρήκε μια αυλή όπως ακριβώς την ήθελε κι έτσι αυτή δημιουργήθηκε χάρη στον εξαιρετικό σκηνογράφο, Μάρκο Ζέρβα.

Οι κυρίες της αυλής

2ον. Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Ντίνος Ηλιόπουλος που τότε ήταν 51 ετών. Μόλις τρία χρόνια μικρότερος από τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Ενώ βασική πρωταγωνίστρια ήταν η Ελένη Προκοπίου κι αμέσως επόμενη η Νόρα Βαλσάμη.

3ον. Ο Φίνος είχε δώσει εντολή στον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο να κάνει πολλά κοντινά στα μάτια της Νόρας Βαλσάμη. Ενώ απαγόρεψε να υπάρχει έστω και φιλί μεταξύ της ίδιας και του Αλέκου Αλεξανδράκη λόγω του νεαρού της ηλικίας της.

4ον. Τα υπέροχα χορευτικά μεταξύ της Ελένης Προκοπίου και του Ντίνου Ηλιόπουλου, γυρίστηκαν μόνο μια φορά ενώ για την ανάποδη τούμπα χρησιμοποιήθηκε επαγγελματίας χορευτής.

5ον. Για τον ρόλο της κυρία “Παρασκευής” της γεροντοκόρης σπιτονοικοκυράς ο Ντίνος Δημόπουλος είχε προτείνει την Νανά Σκιαδά με την οποία είχε συνεργαστεί λίγους μήνες πριν στην κωμωδία, “Τζένη, Τζένη“. Η αγαπητή όμως ηθοποιός αρνήθηκε γιατί είχε ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχει σε δύο άλλες ταινίες κι ο χρόνος της ήταν αρκετά περιορισμένος. Έτσι ο ρόλος δόθηκε στην Κατερίνα Γιουλάκη που ομολογουμένως ήταν εξαιρετική.

6ον. Όσο για τον ρόλο του “Τάσου του υδραυλικού” η πρώτη επιλογή του Φίνου ήταν ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης. Ωστόσο αυτός κατέληξε στον ανερχόμενο τότε, Κώστα Πρέκα. Να σημειώσω εδώ πως οι δύο αυτοί ηθοποιοί ξεκίνησαν μαζί την κινηματογραφική τους καριέρα το 1960 με την ταινία, “Νύχτες στο Μιραμάρε”.

7ον. Η τελευταία σκηνή της ταινίας, “Οι κυρίες της αυλής” με τους δύο γάμους ήταν από τις πρώτες που γυρίστηκε αφού έπρεπε να συμμετάσχουν αρκετοί κομπάρσοι. Έτσι γυρίστηκε πρώτα η σκηνή των γενεθλίων της Αννούλας (Νόρα Βαλσάμη) και αμέσως μετά η τελική.

8ον. Ο Φιλοποίμην Φίνος δεν γνώριζε ότι το όνομα του θα αναφερόταν μέσα στην ταινία. Ήταν μια προσθήκη του Ντίνου Ηλιόπουλου που όμως άρεσε και στον σκηνοθέτη, Ντίνο Δημόπουλο. Όταν στην ιδιωτική προβολή ο Φίνος είδε την σκηνή γέλασε πάρα πολύ και τηλεφώνησε στον Ντίνο Ηλιόπουλο για να του δώσει συγχαρητήρια.

Προηγούμενο άρθροΓνωρίζατε ότι η Ελένη Χατζηαργύρη …
Επόμενο άρθροΜανταλένα 1960-1961
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.