Γνωρίζατε ότι η Ελένη Χατζηαργύρη …

Ελένη Χατζηαργύρη
Advertisement

Η Ελένη Χατζηαργύρη, γεννήθηκε στις 09 Νοεμβρίου του 1923 και απεβίωσε στις 01 Οκτωβρίου του 2004. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της ο αυτοσεβασμός, η συνέπεια και το πάθος για γνώση και εξέλιξη, ήταν αυτά που τη χαρακτήριζαν, και δεν είναι τυχαίο ότι εργάστηκε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή της Ελένης Χατζηαργύρη και μας τις αποκαλύπτει…

Ελένη Χατζηαργύρη: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Η πρώτη εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη πραγματοποιήθηκε το 1946 με την ταινία, “Καταδρομή στο Αιγαίον” που είναι και η μοναδική που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Μ. Καραγάτσης. Συμπρωταγωνιστής της ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Συνολικά η Ελένη Χατζηαργύρη πρωταγωνίστησε σε 24 ταινίες.

2ον. Το 1948 ο Γιώργος Παππάς την πρότεινε στον Τάκη Μουζενίδη για μια ταινία που ετοίμαζε με πρωταγωνίστρια την Μαρίκα Νέζερ.
Έτσι η 25χρονη Ελένη Χατζηαργύρη συμμετείχε στην πρώτη και μοναδική μεταφορά της θρυλικής, “Μαντάμ Σουσού” στον κινηματογράφο.

xatziargiri
Ελένη Χατζηαργύρη, Σταμάτης Φασουλής και Άννα Παναγιωτοπούλου.

3ον. Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1952 πέρασε το κατώφλι της Φίνος Φιλμ και πρωταγωνίστησε (για πρώτη φορά στον Ελληνικό κινηματογράφο) με διπλό ρόλο στην δραματική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, “Η Αγνή του λιμανιού“.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1951 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους μετά από πολλές δυσκολίες. Αρχικά η ταινία ήταν να κάνει πρεμιέρα ανήμερα των Χριστουγέννων άλλα το δύσκολο μοντάζ την καθυστέρησε για περίπου 20 μέρες.

4ον. Το 1955 κι ενώ ήταν μόλις 35 ετών υποδύθηκε την μητέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην επιτυχημένη βουκολική ταινία του Ντίμη Δαδήρα, “Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας“.

5ον. Η καριέρα της στον κινηματογράφο σημαδεύτηκε απο ρόλους σε κοινωνικά μελοδράματα όπως εκείνος στην ταινία του 1950, “Λυπηθείτε το παιδί μου” που έκοψε 123.209 εισιτήρια αλλά έχασε την πρωτιά από τον “Μεθύστακα” του Γιώργου Τζαβέλλα.

6ον. Το έτος 1962 εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο σινεμά. Έπαιξε σε πέντε ταινίες με τις δύο από αυτές να κάνουν πρεμιέρα με μια μόνο ημέρα διαφορά. Ενώ η πιο αποτυχημένη εισπρακτικά ήταν το κοινωνικό δράμα που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λόης με τίτλο, “Οι κατατρεγμένοι”. Έκοψε μόνο 5.089 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 61η θέση ανάμεσα στις 68 ταινίες εκείνης της χρονιάς.

Προηγούμενο άρθροΝότα Παρούση
Επόμενο άρθρο8 αποκαλύψεις για την ταινία, Οι κυρίες της αυλής
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.