Η γνώμη του Φίνου για την Τζένη Καρέζη και ο ρόλος του Αλέκου Σακελλάριου

Τζένη Καρέζη
Advertisement

Οι σταρ του παλιού ελληνικού σινεμά, αντίθετα από ό,τι πιστεύουμε, δεν γεννήθηκαν διάσημοι. Οι περισσότεροι χρειάστηκε να ξεπεράσουν μεγάλα εμπόδια ένα από τα οποία ήταν και η “καλλιτεχνική μυωπία” του Φιλοποίμενα Φίνου.

Advertisement

Δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγε ο Αλέκος Σακελλάριος για τον Φίνο: “Αυτός ο άνθρωπος βλέπει υπέροχα το δάσος αλλά χάνει κάθε φορά το δέντρο και πρέπει να είμαι εκεί για να τον διορθώνω”.

Ουκ ολίγες φορές ο Αλέκος Σακελλάριος παρενέβη για να ανοίξει την πόρτα που έκλεινε ο Φίνος στους πιο ταλαντούχους και χαρισματικούς ηθοποιούς της εποχής του. Αυλωνίτης, Βασιλειάδου, Κούρκουλος, Βλαχοπούλου, όλοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν πέσει στον Καιάδα της λήθης, αν περιμέναμε από τον Φίνο να τους επιλέξει.

laterna 2
Ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Χρήστος Τσαγανέας και η Τζένη Καρέζη με μερικούς ακόμα συντελεστές, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της θρυλικής ταινίας “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” (1955), σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστοχίας του ήταν και η Τζένη Καρέζη. Το 1955 η Φίνος Φιλμ δια χειρός Αλέκου Σακελλάριου πρετοιμαζόταν για ένα εισπρακτικό θρίαμβο. Η αισθηματική κομεντί, “Λατέρνα, Φτώχεια και φιλότιμο” φιλοδοξούσε σε ένα κλίμα καταδιωγμένου ερωτικού πάθους και με την λαϊκή αύρα του σινεμά να σπάσει τα ταμεία.

Την ίδια στιγμή ένα μπρα ντε φερ βρισκόταν σε εξέλιξη μεταξύ παραγωγού και σκηνοθέτη. Ο Φίνος με τις γνωστές εμμονές του απέρριπτε τον ένα μετά τον άλλο τους υποψήφιους πρωταγωνιστές. Ο Αυλωνίτης τού ξίνιζε, η Καρέζη τον απωθούσε.

Η νεαρή Τζένη ήρθε με τις καλύτερες συστάσεις από το Εθνικό θέατρο. Την εποχή εκείνη ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι με σμαραγδένια μάτια και μια ακαταμάχητη εσάνς. Ωστόσο ο Φίνος ανακάλυψε πάνω της ανυπέρβλητα ελαττώματα που δεν θα τη βοηθούσαν να γράψει στον φακό. Συγκεκριμένα ο Φίνος είπε στον Σακελλάριο πως η νεαρή κοπέλα απορρίπτεται γιατί έχει εμφανή στραβισμό και ένα ψεύδισμα στην ομιλία.

-Τι μου την έφερες αυτή την αλλήθωρη που ψευδίζει, μου λες; τον ρώτησε έξαλλος ο Φίνος και ο Σακελλάριος έκανε το σταυρό του.
-Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου…
-Δεν ακούω τίποτε, θα μας κοροϊδεύουν και θα πάει άπατη η ταινία εξαιτίας της, επέμεινε ο Φίνος.

laterna 1

Ο Σακελλάριος δεν απογοητεύτηκε, κυρίως γιατί ήξερε πως ο Φίνος δεν είχε καμία ικανότητα στην επιλογή πρωταγωνιστών. Επέμεινε, πέρασε το δικό του και στο τέλος, ως συνήθως, δικαιώθηκε.

Η Τζένη Καρέζη έγινε με τον καιρό η αγαπημένη ηθοποιός του Φίνου.

Προηγούμενο άρθροΟ Ηλίας του 16ου: Γιατί ο Βασίλης Λογοθετίδης δεν πρωταγωνίστησε στην ομώνυμη ταινία
Επόμενο άρθροΆγνωστες ιστορίες για την θρυλική σειρά, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”