Αλέκος Σακελλάριος: Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Φίνος

Αλέκος Σακελλάριος
Advertisement

Ο Αλέκος Σακελλάριος είχε περιγράψει την αρχή της συνεργασίας τους στο πρόγραμμα του θεατρικού έργου, “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης” το 1955

Advertisement

-Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Φίνος. Νέος, γιος φαρμακοποιού, αλλά με μεγάλη κλίση και ταλέντο σε όλα τα μηχανικά πράγματα. Γύριζε συνέχεια με κατσαβίδια στις τσέπες και έλυνε και έδενε μηχανές, αυτό ήταν το ψώνιο του…

Εγώ εκείνη την περίοδο έγραφα κωμωδίες για το θέατρο. Ο Φίνος που το ήξερε ήρθε και μου είπε:
– Γιατί δεν γράφεις και μια κωμωδία για τον κινηματογράφο;

sakellarios finos 1

Εγώ απάντησα ότι θα έγραφα κωμωδία, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα την γύριζε είτε ο Τζαβέλλας είτε ο Ιωαννόπουλος οι οποίοι ήταν οι μόνοι που έκαναν εκείνη την εποχή ορθογραφημένο κινηματογράφο.

Συμφωνήσαμε τελικά να τη γυρίσει ο Τζαβέλλας. Έτσι έγραψα το “Παπούτσι απ΄τον τόπο σου”.

Ο Φίνος το διάβασε, ενθουσιάστηκε και είπε: Εντάξει, αύριο αρχίζεις το γύρισμα.
Απόρησα εγώ – ποιος εγώ; Ο Τζαβέλλας δε θα γυρίσει την ταινία;

– Όχι, τελικά δεν θα έρθει. Θα τη γυρίσεις μόνος σου.
-Μα εγώ δεν έχω ιδέα, αποκρίθηκα. Δεν ξέρω καν τι είναι μια κινηματογραφική μηχανή.
-Δεν έχει σημασία θα σου δείξω εγώ, επέμεινε ο Φίνος.

Έτσι άρχισε να μου μιλάει για τα πλάνα και τους όρους. Εγώ άρχισα να μπερδεύομαι με τους όρους. Του είπα: Θα γυρίσω την ταινία, αλλά με μια συμφωνία. Αντί για τους όρους θα χρησιμοποιώ τα χέρια μου για να δείχνω στον οπερατέρ μέχρι που θέλω να είναι το πλάνο.

Έτσι γυρίστηκε η πρώτη ταινία με την υπογραφή του Αλέκου Σακελλάριου, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά και η Γεωργία Βασιλειάδου. Η κόπια δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα.

Ο Αλέκος Σακελλάριος έγραψε και σκηνοθέτησε περισσότερες από 50 ταινίες, όπως: “Χτυποκάρδια στο θρανίο”, “Υπάρχει και φιλότιμο“, “Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο”, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται“, “Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο”, “Ένας ήρωας με παντούφλες”, “Η κυρά μας η μαμή“, “Ο Ηλίας του 16ου”.

Έγραψε στίχους για περισσότερα από 2.000 τραγούδια με πιο γνωστά: “Άστα τα μαλλάκια σου ανακατεμένα”, “Θα σε πάρω να φύγουμε”, “Το τραμ το τελευταίο” και έβαλε την υπογραφή του και σε περίπου 40 τηλεοπτικές κωμωδίες.

Προηγούμενο άρθροΘόδωρος Ρωμανίδης
Επόμενο άρθρο14 ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο