Το ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων η Αλίκη

Αλίκη
Advertisement

Κάποτε ρώτησαν την Αλίκη Βουγιουκλάκη για την ταινία που θεωρεί ότι στάθηκε σταθμός στην καριέρα της και απάντησε ότι της ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει κάποια. Στις 5-6 σημαντικότερες ωστόσο, ανέφερε τη «Μανταλένα», η οποία γυρίστηκε από την Φίνος Φιλμ το 1960 και αποτέλεσε ιστορικό σταθμό για την τελευταία.

Advertisement

Η ταινία θριάμβευσε στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με βραβείο σεναρίου για τον Γιώργο Ρούσσο, βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου για τον Παντελή Ζερβό, ενώ παράλληλα εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Καννών του 1961.

Όπως αναφέρει η Finos Film, όλες οι σκηνές της ταινίας είναι γυρισμένες στο νησί της Αντίπαρου, τόπο καταγωγής του σεναριογράφου Γιώργου Ρούσσου, ο οποίος εμπνεύστηκε το θέμα από ένα πραγματικό περιστατικό, που συνέβη στην Αντίπαρο, όταν ήταν νέος.

Το σενάριο θέλει την μικρή κοινωνία ενός κυκλαδίτικου νησιού να είναι χωρισμένη στα δύο, εξαιτίας της έχθρας δύο καπετάνιων. Όταν ο καπετάν-Κοσμάς πεθαίνει, η κόρη του Μανταλένα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει να θρέψει τα έξι αδέλφια της.

Αποφασίζει να δουλέψει μόνη της το καΐκι, αλλά κανένας δεν εμπιστεύεται μια καπετάνισσα. Τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, μέχρι να αναλάβει δράση ο παπάς του νησιού και ο έρωτας, στο πρόσωπο του βασικότερου…ανταγωνιστή της, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η ταινία αποτυπώνει με έναν εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο την ζωή των ψαράδων στα νησιά τη δεκαετία του 1960, όταν οι τελευταίοι προσπαθούν να διαχειριστούν τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας της επαρχίας, στο πλαίσιο του ερχομού της τεχνολογίας, η οποία ανατρέπει τα πάντα χωρίς δισταγμούς και συναισθηματισμούς.

Σύμφωνα με την Finos Film, ο Μάνος Χατζιδάκις έστειλε στην Αλίκη τα τραγούδια «Θάλασσα Πλατιά» και «Μέσα σ’ αυτή τη βάρκα», γραμμένα σε μαγνητοταινία με τη φωνή της Νανάς Μούσχουρη!

Το αρχικό γύρισμα έγινε με τα πρωτότυπα τραγούδια και όταν επέστρεψαν στην Αθήνα αντικαταστάθηκε η φωνή της Νανάς Μούσχουρη με αυτή της Αλίκης. Τέλος, ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε με τον σύγχρονο ήχο των μηχανημάτων Nagra.

Αξέχαστο για την Βουγιουκλάκη έμεινε το ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, όταν σε μια σκηνή με τον Παπαμιχαήλ, βρίσκονταν οι δυο τους αντικριστά σε δύο διαφορετικές βάρκες και πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον έπεσαν στο νερό, στο κενό των δύο βαρκών, όπου η Βουγιουκλάκη χτύπησε τον αυχένα της, γεγονός που επέφερε καθυστέρηση στα γυρίσματα.

Η σκηνοθεσία ήταν του Ντίνου Δημόπουλου και μαζί με τους Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ και Ζερβό, πρωταγωνιστούσαν οι Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Δαμασιώτης, Δέσπω Διαμαντίδου, Σμάρω Στεφανίδου, Καίτη Λαμπροπούλου, Λαυρέντης Διανέλλος, Θανάσης Βέγγος, Σπύρος Καλογήρου, Μαρία Γιαννακοπούλου, Θανάσης Τζενεράλης, Μαίρη Μεταξά, Περικλής Χριστοφορίδης, Βασίλης Καϊλας κ.α.

Η «Μανταλένα» έκανε πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου 1960 και στην  πρώτη της προβολή έκοψε 192.378 εισιτήρια.

Προηγούμενο άρθροΌταν στην Ιαπωνία η ταινία Αμόκ προβάλλονταν επί δύο χρόνια
Επόμενο άρθροΌταν η ταινία Το τελευταίο ψέμα δεν πήγε καλά