Γνωρίζατε ότι η Φρύνη Αρβανίτη …

Φρύνη Αρβανίτη
Advertisement

Η Φρύνη Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα 1944. Μαθήτευσε στη Νέα Ελεύθερη Σκηνή Κ. Πλούμπη όπου πρωτοεμφανίστηκε, και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του ΣΕΗ το 1965. Εμφανίστηκε και στο Εθνικό Θέατρο το 1970.

Advertisement

Η ίδια μεσουράνησε στη χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας ενώ έπαιξε και στην τηλεόραση σε πολλά δημοφιλή σήριαλ. Ήταν φίλη και συνεργάτης του Στάθη Ψάλτη με τον οποίο συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια.

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή της Φρύνης Αρβανίτη και μας τις αποκαλύπτει…

Φρύνη Αρβανίτη: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Αν και η καριέρα της στον χώρο της υποκριτικής ξεκίνησε την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας σε σπουδαίες θεατρικές παραγωγές, στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1985 στην ταινία του Γιάννη Χαρτοματζίδη, “Τρελλός είμαι ότι θέλω κάνω” με τον Στάθη Ψάλτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία αυτή έκοψε 212.867 εισιτήρια και κατέκτησε την 2η θέση ανάμεσα στις 38 ταινίες εκείνης της χρονιάς.

2ον. Προηγήθηκε το 1978 η παρθενική της εμφάνιση στην μικρή οθόνη συμμετέχοντας στην κωμική σειρά της ΕΡΤ, “Η τύχη της Μαρούλας” όπου εκεί γνωρίστηκε με τον Στάθη Ψάλτη που υποδύοταν τον νεαρό υπηρέτη.

arvaniti frini

Αν και η σειρά είναι από τις ελάχιστες που σώζονται στο αρχείο της κρατικής τηλεόρασης, δυστυχώς έχει προβληθεί μόνο μια φορά σε επανάληψη στα τέλη του 1981.

Κάποιες άλλες σειρές που συμμετείχε ήταν οι εξής: “Λωξάντρα”, “Μαρία Πάρνη”, “Τρεις κι ο κούκος”, “Βεγγαλικά”, “Εκμέκ παγωτό”, “Ρετιρέ”, “Οι αυθαίρετοι”, “Μια απίθανη γιαγιά”, “Εμείς κι εμείς”, “Νταντά για όλες τις δουλειές”, “Η άλλη πλευρά του τοίχου”, “Ιδιαιτέρα για κλάματα”.

Ενώ η τελευταία της εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν το 2001 στη σειρά του Αντ1, “Άκρως οικογενειακόν” που πρωταγωνιστούσε ο Γιάννης Μπέζος.

Να σημειώσω εδώ ότι η μόνη φορά που η Φρύνη Αρβανίτη είχε μόνιμο ρόλο σε τηλεοπτική σειρά ήταν στην κωμωδία, “Σοφία Ορθή” που έγραφε και σκηνοθετούσε ο καλός της φίλος Γιώργος Κωνσταντίνου. Εκεί υποδύοταν την προϊσταμένη του νοσοκομείου που δούλευε η Σοφία Αλιμπέρτη.

3ον. Με την έλευση του βίντεο στην Ελλάδα η Φρύνη Αρβανίτη έγινε μια από τις πιο αγαπημένες μορφές της εποχής συμμετέχοντας σε 54 βιντεοταινίες με πρώτη την κωμωδία του Φίλιππου Φυλακτού, “Ο ιππότης της σφαλιάρας” το 1985.

Την επόμενη χρονιά το 1986 θα συμμετάσχει σε 12 βιντεοταινίες γνωστών σκηνοθετών όπως ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης και ο Απόστολος Τεγόπουλος. Ενώ το 1987 ο αριθμός ανέβηκε στις 14.

Η τελευταία της εμφάνιση σε βιντεοταινία ήταν το 1990 δίπλα στον Κώστα Βουτσά στην κωμωδία της οποίας το σενάριο έγραψε ο ίδιος ο ηθοποιός και την σκηνοθεσία υπέγραψε ο Όμηρος Ευστρατιάδης. Τίτλος της “Γάμπρος με το ζόρι”.

4ον. Η τρίτη και τελευταία της εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ήταν το 1988 στο πλευρό του καλού της φίλου Στάθη Ψάλτη στην κωμωδία, “Ο μεγάλος παραμυθάς”.

5ον. Ωστόσο ο πιο χαρακτηριστικός κινηματογραφικός ρόλος της καριέρας της ήταν εκείνος της Φρόσως στην κωμωδία του Γιώργου Κωνσταντίνου, “Τhe κόπανοι“. Άλλωστε έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία η φράση που έλεγε στον Γιώργο Κωνσταντίνου “Χέλι, όλο γλιστράς, αγόραρε”.

6ον. Η τελευταία φορά που ανέβηκε σε θεατρική σκηνή ήταν όταν το 2000 αποδέχτηκε την πρόταση του Μάρκου Σεφερλή και έπαιξε μαζί του στην παράσταση, “Απάτα τον πλησίον σου” που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Καλουτά.

Προηγούμενο άρθροΝτοκουμέντο: Η επίσημη έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης το 1966 με την Ελένη Κυπραίου
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Καζάκος
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.